avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drum de acces - drept de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drum de acces - drept de servitute

Buna. Am inca o intrebare. As dori sa vand o parcela din gradina. Pana aici totul e in regula dar nu am acces decat pe un drum facut de catre vecinul meu, drum detinut de el. Am inteles ca se poate folosi un "drept de servitute", dar intrebarea mea este legata de costul unui asemenea contract, sau unei asemenea intelegeri. Este specificat in lege o suma, trebuie la primarie platita o suma. In alta ordine de idei, vecinul meu si-a tras si curent si gaz pe banii lui, de-a lungul acestui drum. Pentru a putea folosi aceste facilitati viitorul proprietar este nevoie de acelasi "drept de servitute", sau care ar fi procedura. Va multumesc anticipat si ma scuze daca exprimarea nu este tocmai corecta.
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 10:36, 11 Aprilie 2010
liamic43 a scris:

Cred ca ati uitat un mic amanunt in legatura cu donatia si anume ea trebuie sa fie si acceptata ceeace m-ar mira deoarece intr-adevar ,pe urma s-ar putea obliga primaria la intretinerea respectivului drum.Si cum e criza,si nu numai,primariile nu prea mai primesc astfel de cadouri.=D>


N-o sa credeti dar prima data cand am avut lucrari in Timisoara si am auzit cetateanul care imi spunea cum ca "trebuie" sa doneze drumul primariei si eu m-am piscat pe ascuns ca sa vad daca sunt treaz:) . Ei bine primaria le cerea pana in urma cu juma de an ( de atunci n-am mai avut lucrari pe acolo ) sa doneze drumul... iar "cetateanul" daca asa a zis la "primarie" facea parcelarea cu drum( o platea) si apoi mergea ca... omu' intreg la minte sa o doneze primariei Timisoara. ( cica nu primea autorizatie de construire altfel .... )
ps: dupa ce m-am intors de acolo am si verificat pe net... Timisoara era in Romania :">
AVLIL a scris:

Eu nu m-as lega la cap sa cumpar o parte din teren (pentru care nu se dezmembreaza nimic din el, ca se vinde o cota-parte ideala, drumul ramanand un singur lot); as prefera o servitute .....


indraznesc sa va dau un caz care va contrazice intr-un fel : vanzatorul parceleaza gradina in 20 parcele + un drum de servitute, vinde toate cele 20 parcele ( au pe drum servitute de trecere notata in CF ) , dupa "un timp" proprietarii celor 20 de parcele vor sa faca ceva la drumul acela... si isi dau seama ca nu e al lor ci al proprietarului initial care e batran si nici nu vrea sa vorbeasca cu ei.

2 dintre cei 20 au venit la mine ( eu le-am facut parcelarea) si.... le-am spus sa scrie pe www.avocatnet.ro ;) poate le da cineva o solutie.

Si problema a fost de cateva sute de lei pe un acord al batranului? :D

Oricum, daca ai servitute poti construi, ce altceva au vrut sa faca in afara de amenajarea unui teren, tras apa etc.? Astea toate se trec intr-un act bun de servitute de la inceput si nici de acord nu mai ai voie.

Nu trebuie sa fii proprietar sa construiesti sau sa amenajezi un teren... nu inteleg ce au vrut sa faca oamenii aia, poate doar sa-i schimbe destinatia ar fi fost imposibil... in rest, ajungea dreptul de servitute. ;) Si nici nu platesti impozit pe el etc. Nici nu raspunzi de amenajarea lui... costurile sunt mult mai mici, raspunderea la fel, drepturile au o mica limitare.

:offtopic: Nu redactati mesaje consecutive, chiar daca va adresati unor useri diferiti; cititi regulamentul forumului pentru detalii, topicul poate deveni in mod inutil greoi.
Multumesc pentru intelegere.
acuzati-ma, chiar sunt interesat de aceasta problema: daca vor sa "construiasca" drumul le da primaria autorizatie de construire daca proprietarul durmului nu e deacord , doar pentru ca au servitute de trecere pe parcela cu categoria de folosinta drum?!?! daca se poate va rog sa precizati ce lege ar trebui sa invoce la primarie....

(proprietari catorva parcele cei de la capatul "drumului" care nu duce decat pana la parcelele lor , voiau sa vanda si implicit sa puna o poarta care nu ar ingradi accesul celorlalti proprietari. Acum drumul taie posibila proprietate reunita . )
dar indiferent de aceasta paranteza, ramane prima intrebare ... au primit la cumpararea parcelelor "drept de servitute" ( nu e precizat altceva ) inseamna ca pot face lucrari? sa sape sa isi traga apa de ex, repet terenul nu e proprietatea lor - repet eu cred ca atunci cand au facut actele s-au pacalit si sunt interesat cum ar trebui sa sune un "act bun de servitute de la inceput"?
Eiii... de trecere... am zis eu de trecere?
Chiar vreti toate amanuntele secrete din culisele unui act bine gandit? :))
Nu va acuz, chiar va admir pentruj intrebarile dv. la obiect...

Am zis in primul mesaj: O servitute, nu servitute de trecere... :D
In functie de cum se face actul, chiar si una de trecere poate fi acordata cu incuviintarea proprietarului ca cel caruia ii profita sa amenajeze drumul... B-)
In plus, si cu servitute de trecere si cu o declaratie notariala a acordului batranului (daca actul nu s-a facut cu cap de la bun inceput) se obtine acordul si omul iar poate amenaja, construi etc.
Temeiul de drept e in primul sau al doilea articol din legea 50/1991 unde se arata cine poate solicita autorizatie de constructie, respectiv titularul unui drept real. Servitutea e un drept real.

In plus, poti arata in cererea pentru autorizatie cum ca tu, ca proprietar al fondului dominant, esti beneficiarul folosintei acelui drum si, deci, esti singurul interesat de infrastructura sa.
Sigur ca poti obtine, dar depinde si cat de bine faci actul ca sa nu ai probleme ulterior cu proprietarul sau el cu tine, cum intemeiezi cererea de autorizatie... Doar legea 50 nu diferentiaza pe tipuri de drepturi reale, ai temei de drept.
Mai sunt unele precizari si prin alte legi, regulamente, hotarari... dar alea trebuie sa le caut si nu schimba cu nimic situatia.

Alte discuții în legătură

Drept de servitute de trecere zcsutak zcsutak Buna ziua, Vreau sa cumpar o parcela dintr-un teren dezmembrat in 25 de parcele construibile, drumuri pe doua laturi opuse si un drum interior care imparte ... (vezi toată discuția)
Drept servitute Jenny50 Jenny50 Mama are un teren impreuna cu sora sa(mostenit de la tatal lor), la care am facut separarea (fiecare cu parcela ei) si s-a stabilit drumul de acces intre cele ... (vezi toată discuția)
Eliberare autorizatie de constructie fara cale de acces catre un drum public MariusAnA MariusAnA Buna ziua ! Am o problema care am aflat-o de curand, legata de calea de acces catre o proprietate pe care se afla in prezent si o casa in constructie. In ... (vezi toată discuția)