avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor

Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti dreptul la o cota din mostenire sau doar mama ca sotie supravietuitoare.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters115731 , utilizator 19:21, 13 Aprilie 2010
Daca exista intelegere intre mostenitori puteti face oricand dezbaterea succesiunii. In cazul dv., oricum a expirat dreptul de optiune succesorala, astfel incat nu mai puteti schimba lucrurile. ;)
toti aveti dreptul la mostenire
carmenmur a scris:
toti aveti dreptul la mostenire

Carmen, termenul de optiune succesorala a expirat de mult.
De exemplu, sotia supravietuitoare a fost singura care a acceptat tacit mostenirea prin ramanerea in imobil.
Copiii, fiecare la casele lor, nu au facut nicio declaratie de acceptare a mostenirii la notar si nici acte de acceptare tacita.
Cu titlu de exemplu, daca sotia supravietuitoare, mama copiilor, invoca lipsa calitatii de mostenitori a celorlalti in fata notarului, acesta ii va indruma la instanta.
Daca, in instanta, sotia supravietuitoare va invoca din nou lipsa calitatii procesuale pasive a celorlalti mostenitori, in situatia in care va avea calitatea de reclamanta, sau a celei active in situatia in care ea va avea calitatea de parat, iar ceilalti nu pot face dovada netemeiniciei exceptiei pentru a fi respinsa, mai au toti dreptul de a-l mosteni pe defunct?
Daca da, care este sanctiunea nerespectarii termenului de optiune succesorala, care este un termen de presciptie? ;)
Cel mai inteligent lucru pe care il puteti face este sa va adresati direct instantei daca sunt probleme.
Incercati sa platiti o consultanta juridica la un avocat pentru a se putea anliza toate problemele...
Mai exact,nu avem nici un fel de problema, ne intelegem intre noi si mama si toti fratii,ma interesa daca e suficient un notar si certificatul de mostenitor sau o eventuala tranzactie in judecatorie.MULTUMESC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine mosteneste ? doar copii sau si rudele de gr 1 mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un sfat . Dupa moartea unuia dintre parinti ( proprietari ai unui aparatament ) cu doi copii majori , mama in viata si ... (vezi toată discuția)
Sucesiune marianbica marianbica Buna ziua,va rog sa ma ajutati sa inteleg un lucru. In 1991,13 ianuarie defunctul decedeaza.Raman mostenitori sotia defunctulu + 8 copii.Are loc ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte mostenirea dupa decesul tatului meu raluca12345 raluca12345 tatal meu a decedat acum 3 ani,are o fica din prima casatorie si doua fice din a doua casatorie cum se imparte mostenirea in cazul in care mama mea e in viatza ... (vezi toată discuția)