Sotia lui X a murit dupa 4 luni de la decesul lui X. In acest timp nu a soliaitat numic ,asta inseaman ca a renuntat?
Si altceva acum nu ar trebui sa se faca intai succesiunea dupa X si sa se aduca in masa succesorala tot , adica acsa dobandita de X prin donatie si cea dobandit sotia sa in acest timp , cat au fost casatoriti , chiar daca au stst separat ( se pare ca sotia a dobandit si ea un apartament in caesta perioada). Nu se aduce tot in masa succesorala? Daca ar fi si casa si apartamentul se imparte pe aceeasi cota?
Multumesc!
Daca sotia a dobandit apartamentul prin mostenire / donatie, atunci acesta este bun propriu si nu-l imparte cu sotul. Daca apartamentul a fost cumparat inainte de moarte sotului, atunci 1/2 din acesta este proprietata lui x, aceasta cota urmand a fi mostenita de cei doi baieti. Acesta este principiul. Insa, In instanta, fiica sotiei decedate va avea posibilitatea sa dovedeasca faptul ca mama sa a avut o contributie mai mare la dobandirea apartamentului, astfel incat lui x (si , implicit baietilor sai) sa ii revina o cota mai mica din acesta.
Ooops! N-am fost foarte atenta dimineata. Daca ziceti ca intre decesul lui X si decesul sotiei sunt numai 4 luni, atunci nu expirase termenul de optiune succesorala (6 luni) caz in care fiica mai avea la dispozitie un rest de doua luni (retransmitere / mosteniri succesive).
Oricum, actul de optiune succesorala este indivizibil (renunt sau accept mostenirea in intregul ei).
Daca este adevarat ca mai exista un apartament cumparat in timpul casatoriei atunci intra in masa succesorala si 1/2 din acesta (teoretic, practic vedeti si raspunsul de mai sus) atunci lucrurile s-ar putea rezolva, zic eu, cel mai bine la masa tratativelor. Avem cote de 1/4 tu si repectiv 3/4 noi fratii din TOT (tot asta fiind compus din 1/1/ bunul donat + 1/2 din apt.) si atunci putem partaja asa: tu iei apt. si noua (sau mie Z) ne lasi casa donata tatalui nostru...Merita incercat, poate ca fiica nu vrea decat sa-si rezolve problema cu apartamentul in cauza si o va incanta ideea. Acestea sunt lucruri care se rezolva nu numai cu creionul pe hartie ci si cu discutii intre oameni. De multe ori o tranzactie proasta e mai buna decat o "judecata dreapta".
Multumesc mult pentru raspunsuri , asa cred si eu ca este cel mai bine, sa se inteleaga. Dar nu pricep ceva ,casa dobandita de sot prin donatie de la sora sa ( donatie facuta numai pe numele sau , fara a fi inclusa si sotia) vine in masa succesorala , in timp ce apartamentul sotiei daca este dobandit prin donatie/mostenire nu vine in masa succesorala , pastrandu-si regimul de bun propriu. De ce?
Am mai citit si eu cate putin din succesiuni , in speranta ca-l voi putea ajuta cumva pe Z. Am inteles ca fiica celei dea doua sotii vine la mostenire prin reprezentare .Dar asta n-am priceput-o: la moartea lui X ce era dobandit de el se imparte , dar ce era dobandit de sotie nu. Care este logica, sau ma rog legea?
"Secretul" sta in urmatorul aspect.
Fiica lui Y nu il mosteneste pe X (de aceea este gresita opinia cum ca ea vine la mostenirea lui X prin reprezentare, aici nu este o reprezentare ci o retransmitere...veti vedea mai jos).
Fiii lui X nu o mostenesc pe Y
La moartea lui X se cuprind in masa suscesorala bunurile pe care acesta le avea la data mortii, adica bunul donat in intregul sau + jumatate din apartament (pentru ca cealalta jumatate este proprietatea lui Y care, la acest moment este inca in viata). Acesta masa succesorala se imparte in 1/4 pentru sotia supravietuitoare Y si 3/4 pentru cei doi fii care il mostenesc (observati ca fiica lipseste, dar in continuare veti observa ca ea va primi ceea ce "a plecat" catre mama ei.)
La moartea lui Y se cuprind in masa succesoarala bunurile pe care acesta le avea la data mortii, adica acel 1/4 din bunurile pe care le-a mostenit de la sot + cealalta jumatate din apartament (babeste: 1/4 din casa donata + 1/4 din prima jumatate de apt.+ a doua jumatate de apt. care era in proprietatea ei) Aceste bunuri merg numai catre fiica ei, deoarece fii lui X nu o mostenesc.
Tot babeste socotit, la final fii lui X au 3/4 din bunul donat + 3/4 din prima jumatate de apt. ce apartinea tatlui lor). E mai clar?