Nu sunt de specialitate juridica , asa ca voi face apel la bunavointa Dvs.
Speta este urmatoarea:
X se casatoreste , are doi baieti , sotia moare.Nu face succesiunea dupa sotie ( nu prea avea la ce).
Se recasatoreste cu doamna Y , care avea o fiica din alta casatorie , dar nu este trecuta pe numele X. In timpul casatoriei X dobandeste o casa prin donatie de la sora sa( donatia este facuta pe numele lui).X se separa de Y in fapt , dar raman casatoriti pana la moarte.
X moare in nov 2005 , iar sotia sa , Y, in martie 2006.Dupa decesul lui X nu s-a facut succesiune , ei nemaivazandu-se de 15 ani.
X a fost ingrijit pana la moarte de fiul sau Z. Cel de-al doilea fiu a plecat prin 1990 in afara si nu se mai stie nimic de el pana in prezent.
Cand fiica lui Y ( sotia luiX) a inceput sa faca succesiune dupa mama sa a constat ( la indicatia notarului) ca pe buletinul mamei sale figura adresa din timpul casatoriei, a mers sa vada unde este iar acum solicita o parte din imobil, amenintandu-l pe Z ca-l vada afara.
Ce cota i se cuvine fiicei si cum se rezolva cel mai simplu situatia. Z este pensionat pe caz de boala si are o pensie foarte mica.
Multumesc mult celor care pot ajuta!
Acum am priceput si eu!!
Dragilor si la voi sunt cam incalcite, nu numai in profesia mea.
:)
Macar la voi raman neschimbate o perioada mai lunga de timp!
La noi (experti contabili) astazi spui ceva , maine nu mai este valabil.
Oricum multumesc foarte mult!!
Officelav, n-am inteles ce treaba are "vocatia succesorala proprie" (conditie a reprezentarii) cu retransmiterea??? Tocmai ce m-am chinuit sa povestesc ca nu e vorba despre o reprezentare in speta, ci de o retransmitere.
Asa am obtinut si eu opinii diferite la cateva cunostinte: ba 1/4 ii revine fiicei , ba1/16 .Am citit si ceva in Codul civil dar nu prea am inteles.Nici nu stiu cred. In cazul unui proces fiica poate obtine o parte in functie de cum considera judecatorul?
Judecatorul nu va considera asa de capul lui ci in baza legii. ceea ce ti s-a explicat mai sus referitor la retransmitere este corect si f. clar explicat. referitor la apartament totul va depinde de forma sub care a intrat in proprietatea sotiei: donatie sau contr. de v-c
Dezbatere succesiune
gigelas
Buna seara,
In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii.
Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt:
-un apartament - ... (vezi toată discuția)