Am cumparat, cu buna stiinta, o proprietate (casa si teren ) cu o micuta "buba" juridica, care in fapt nu ma deranjeaza deloc deoarece nu vreau sa revind, insa as vrea sa stiu daca pot sa scap de ea.
In cartea funciara apare un drept de servitute prin gradina mea pt un imobil din spatele casei, drept de servitute ce dateaza din 1937.Mentionez ca cele doua proprietati sunt delimitate de un rau.
In fapt, acest drept de servitute nu mai este folosit de zeci de ani, deoarece imobilul beneficiar a fost vandut si revindut iar noii proprietari si-au facut prin alta parte drum de acces (chiar si pt. masina).Deci, de zeci de ani nu se mai foloseste nimeni de acest "drept de servitute".
1- Se poate rezolva asta direct la cartea funciara pe cale amiabila daca face cerere proprietarul respectiv?
2- Daca nu vrea, se poate face o actiune judecatoreasca si ce sanse de castig am?
Multumesc.
Multumesc de raspuns.Asta inseamna ca trebuie sa gasesc ceva martori care sa spuna ca nu se mai foloseste acest drept de cel putin 30 de ani?
Si ai idee cam cat costa , asa informativ, aceasta acctiune?
Da, trebuie sa gasiti 2 martori care sa confirme ca de la o anumita data acesta servitute nu a mai fost folosit deloc. Deci daca s-a mai folosit din cand in cand acest drum , nu mai indeplineste conditiile cerute de lege.
Cat costa? pai fiecare avocat are onorariul sau..., cred ca plecand de la 100 ron si ajungand pana la 200 ron, depinde, de la caz la caz....
Pretul e ok, o nimica toata.Dar, sa zicem, daca martorii confirma ca nu se mai foloseste dreptul de doar 20 de ani, atunci este imposibil?Proprietarul imobilului beneficiar daca spune in instanta ca nu-l mai intereseaza, se poate scapa de chestia asta si daca perioada respectiva nu-i de 30 de ani?