Am cumparat, cu buna stiinta, o proprietate (casa si teren ) cu o micuta "buba" juridica, care in fapt nu ma deranjeaza deloc deoarece nu vreau sa revind, insa as vrea sa stiu daca pot sa scap de ea.
In cartea funciara apare un drept de servitute prin gradina mea pt un imobil din spatele casei, drept de servitute ce dateaza din 1937.Mentionez ca cele doua proprietati sunt delimitate de un rau.
In fapt, acest drept de servitute nu mai este folosit de zeci de ani, deoarece imobilul beneficiar a fost vandut si revindut iar noii proprietari si-au facut prin alta parte drum de acces (chiar si pt. masina).Deci, de zeci de ani nu se mai foloseste nimeni de acest "drept de servitute".
1- Se poate rezolva asta direct la cartea funciara pe cale amiabila daca face cerere proprietarul respectiv?
2- Daca nu vrea, se poate face o actiune judecatoreasca si ce sanse de castig am?
Multumesc.
Radusava - ati dorit sa scrieti intr-adevar 100 - 200 ron sau 1.000 - 2.000 ron?
In primul caz cred ca se justifica pretul .In cel de-al doilea caz, nu vad de ce s-ar justifica, dupa cate imi dau eu seama din cele spuse mai sus nu este un proces greu, oarecum e o simpla formalitate.
Credeti dvs. ca este o simpla formalitate. Nu este chiar o simpla formalitate. De acest aspect aveti sa va convingeti singura in urma demersurilor pe care poate le veti face.
Succes!
Pana la urma ...vecinul ce spunea? :)
Eu cred ca ar fi posibil sa evitati un proces daca discutati cu el. Pentru el servitutea aceea si-a pierdut utilitatea. Nu mai sunt indeplinite conditiile de existenta a dreptului inscris. Puteti ajunge la o rectificare amiabila a CF.