As dori sa aflu daca in cazul unui proces penal, dar in care se cer si pretentii civile, taxa de timbru se mai plateste.
Daca nu se plateste pe baza carei legi nu se face acest lucru, iar daca se plateste care ar fi cuantumul taxei de timbru ?
Din ce am reusit sa mai citesc, inteleg ca taxa de timbru nu se aplica in cazul unei modificari a pretentiilor avute, aceasta in cadrul procesului penal.
Am dreptate sau exista si exceptii ?
Mai limpede decat scrie in articolul suscitat ...nu cred ca poate fi exprimat.
Daca actiunea civila e scutita de taxa de timbru (se subantelege ca actiunea civila alaturata celei penale, pentru ca articolul e din c.pr. penal) inseamna ca nu se timbreaza nici catimea cu care s-au majorat pretentiile in cadrul acestei actiuni civile.
Cat se poate de corect! Actiunea civila din procesul penal conform art 14 - 22 Cpp nu se solutioneaza nici anterior solutionarii actiunii penale si nici concomitent, ci doar ulterior, caci are caracter subsidiar. Sintagma "penalul tine-n loc civilul" atesta irefutabil cele afirmate anterior. Exceptia de la aceasta regula se contureaza pe situatia in care partea vatamata nu are capacitate de exercitiu deplina ori are capacitate restransa in intelesul codului civil (14 - 18 ani) avand dreptul de optiune.
In concluzie, pana la solutionarea actiunii civile, aceasta este scutita de taxa de timbru, iar modificarea pretentiilor in cursul acesteia nu constituie obligatii de plata a unor astfel de taxe.
Taxa timbru
I_O_VDM
Daca am un prejudiciu de recuperat in urma unui proces penal in care latura civila a ramas nesolutionata pt ca inculpatul nu doreste o intelegere cu persoana ... (vezi toată discuția)