avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... exceptia de neconstitutionalitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

exceptia de neconstitutionalitate

Vreau sa "intind" un dosar in care se judeca o plingere impotriva unui p-v de constatare si sanctionare a contrav. si sa ridic exceptia de neconstitutionalitate a unui art.(care are legatura cu aceasta cauza,evident!).
O pot face doar la primul termen ?
Dar daca aceeasi exceptie a mai fost verificata de CC, este obligat jude. sa trimita dosarul CC sau poate sa respinga exceptia tocmai pe acest motiv ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 16:49, 10 Aprilie 2007
si pt. mine-i prima data:">
cam tirziu pt. virsta mea!:))
ma descur eu!
ca-s fata desteapta !!!;)
B-)
Daca CC s-a pronuntat deja pe o exceptie in sensul admiterii ei, inseamna ca aceasta devine aplicabila imediat si e izvor de drept. Deci ea trebuie cunoscuta asa cum se cunoaste si legea.

Normal ca, daca s-a admis neconstitutionalitatea unei dispozitii legale, ea nici macar nu se mai ia in discutie.

Prin urmare, sunt de sustinut 2 lucruri: 1. ca art. resp e neconstit; 2. ca nu a mai existat o pronuntare pozitiva cu privire la neconstit acestui art.

Judecatorii instantei (se ridica pana in recurs inclusiv parca, eu am ridicat-o doar la fond) vor aprecia asupra oportunitatii trimiterii exceptiei la CC. Ma rog, nu mai stiu exprimarea exacta; mai sunt inca vreo cateva conditii pt. ca ei sa admita cererea de a trimite exceptia la CC.

Vezi pt. detalii L 47/1992, art. 24 sau 29, nu mai stiu sigur, cuprinde 4 alineate cu toate conditiile de indeplinit.

Bafta!

P.S. Ce art., oricum?:-/
ART. 29 din Legea nr.47/1992 :
(1) Curtea Constitutionala decide asupra exceptiilor ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial privind neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta in vigoare, care are legatura cu solutionarea cauzei in orice faza a litigiului si oricare ar fi obiectul acestuia.
(2) Exceptia poate fi ridicata la cererea uneia dintre parti sau, din oficiu, de catre instanta de judecata ori de arbitraj comercial. De asemenea, exceptia poate fi ridicata de procuror in fata instantei de judecata, in cauzele la care participa.
(3) Nu pot face obiectul exceptiei prevederile constatate ca fiind neconstitutionale printr-o decizie anterioara a Curtii Constitutionale.
(4) Sesizarea Curtii Constitutionale se dispune de catre instanta in fata careia s-a ridicat exceptia de neconstitutionalitate, printr-o incheiere care va cuprinde punctele de vedere ale partilor, opinia instantei asupra exceptiei, si va fi insotita de dovezile depuse de parti. Daca exceptia a fost ridicata din oficiu, incheierea trebuie motivata, cuprinzand si sustinerile partilor, precum si dovezile necesare.
(5) Pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate judecarea cauzei se suspenda.
(6) Daca exceptia este inadmisibila, fiind contrara prevederilor alin. (1), (2) sau (3), instanta respinge printr-o incheiere motivata cererea de sesizare a Curtii Constitutionale. Incheierea poate fi atacata numai cu recurs la instanta imediat superioara, in termen de 48 de ore de la pronuntare. Recursul se judeca in termen de 3 zile.
Da, se pare ca nu-mi mai aminteam exact cum arata art asta, tineam minte doar 4 alin.

Bafta, Gabriela, da' zi-mi si mie, de curiozitate, ce art. vrei sa ataci?

Alte discuții în legătură

Exceptia de neconstitutionalitate - judecare, aplicabilitate dogarudobra dogarudobra va rog sa-mi spunti daca am inteles bine sau nu acest lucru? daca exceptia de neconstitutionalitate se respinge, inseamna ca solutia data intr-un dosar nu mai ... (vezi toată discuția)
Curtea constitutionala sofia1975 sofia1975 Nu stiu dacaaici e corect sa deschis acest topic...dar cine stie va rog sa-mi spuna! un proces prin care se cer drepturi salariale s-a suspendat pt ca s-a ... (vezi toată discuția)
Exceptia de neconstitutionalitate miruna.c miruna.c 1. pot s-o ridic prin notele de sedinta fara sa ma prezint? (plangere contraventionala) 2. daca are legatura cu cauza si art respectiv nu a mai fost declarat ... (vezi toată discuția)