avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diferenta intre contractul de angajare perioada ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diferenta intre contractul de angajare perioada determinata si nedeterminata

am inteles cum sta traba si am fost pus in situatia de a intrerupe somajul cu un contract pe perioada determinata, actualmente mai am doua luni de somaj clar daca inchei contract de munca pe perioada determinata, se continua cu cat a mai ramas,dar daca ma angajez cu perioada nedeterminata si dupa cateva luni sa spunem, 3 luni, firma spune ca nu mai are nevoie de mine si ma trimite iar in somaj? ce se intampla in aceasta situatie? este in dezavanajul firmei sa incheie contracte pe perioada nedeterminata?de ce?
Cel mai recent răspuns: Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane 17:51, 8 Iunie 2010
1-contractele pe perioada determinata se incheie numai in cazuri speciale(un angajat este in concediu, munca solicitata trebuie realizata numai intr-o perioada anume etc.) sau cand angajatorul vrea sa te testeze, urmand apoi perioada nedeterminata...
2-avantajul angajatorului este acela ca nu trebuie sa justifice demiterea la terminarea contractului de munca
In avantajul firmei ar fi ca aceasta sa dispuna de capital uman, indiferent ca e vorba de contracte de munca incheiate pe termen determinat sau nedeterminat.

In privinta somajului, avantajos ar fi pentru dumneavoastra sa aveti cotizatiile platite la zi.

CIM pe durata nedeterminata elimina intr-o oarecare masura grija pe care ati fi avut-o in cazul unui CIM pe durata determinata, respectiv referitoare la data in care se incheiau raporturile de munca.

Diferenta intre contractul individual de munca incheiat pe durata determinata si cel incheiat pe durata nedeteminata, asa cum sunt expuse in art. 71 alin. (1) si (2) Contractul Colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010:

"(1) Incheierea CIM se va face pe perioada nedeterminata. Daca salariatul solicita asistenta din partea organizatiei sindicale, aceasta se poate acorda.
(2) Contractele individuale de munca se pot incheia si pe durata determinata, in cazurile si in conditiile prevazute de lege."


reiese din Capitolul 6: "Contractul individual de muncă pe durată determinată" Codul muncii, din care prezint mai jos art. 12 alin. (1) si (2), art. 80 alin. (1), (3), (4) si art. 81:

"Art. 12.
(1) Contractul individual de muncă se încheie pe durată nedeterminată.
(2) Prin excepţie, contractul individual de muncă se poate încheia şi pe durată determinată, în condiţiile expres prevăzute de lege."

"Art. 80.
(1) Prin derogare de la regula prevăzută la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, în cazurile şi în condiţiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de muncă pe durată determinată.
(...)
(3) Contractul individual de muncă pe durată determinată poate fi prelungit şi după expirarea termenului iniţial, cu acordul scris al părţilor, dar numai înăuntrul termenului prevăzut la art. 82 şi de cel mult două ori consecutiv.
(4) Între aceleaşi părţi se pot încheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de muncă pe durată determinată, dar numai înăuntrul termenului prevăzut la art. 82."

"Art. 81.
Contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinată numai în următoarele cazuri:
a) înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepţia situaţiei în care acel salariat participă la grevă;
b) creşterea temporară a activităţii angajatorului;
c) desfăşurarea unor activităţi cu caracter sezonier;
d) în situaţia în care este încheiat în temeiul unor dispoziţii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fără loc de muncă;
d1) angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă;
d2) ocuparea unei funcţii eligibile în cadrul organizaţiilor sindicale, patronale sau al organizaţiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
d3) angajarea pensionarilor care, în condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
e) în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfăşurarea unor lucrări, proiecte, programe, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional şi/sau la nivel de ramură."


De retinut:
- Încheierea contractului individual de muncă pe durată determinată, în alte cazuri decât cele expres prevăzute de lege, nu atrage nulitatea totală a acestuia, ci doar nulitatea clauzei referitoare la data de incetare a acestuia.
- Dacă la expirarea termenului contractual raporturile de muncă continuă, se poate considera că între părţi s-a încheiat tacit un contract individual de muncă pe durată nedeterminată.
- Contractul pe durată determinată încheiat pentru înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă trebuie să menţioneze numele salariatului înlocuit, precum şi locul de muncă ce a fost detinut de acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina si cim determinat alexandra.das alexandra.das Lucrez la o firma in care toti angajatii au cim determinat pe 2 luni , iar la fiecere 2 luni se reinoieste dar tot pe o perioada determinata .Eu si sotul meu ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe durata determinata anne_david anne_david Buna ziua, Am un salariat incadrat cu CIM pe durata determinata. Contractul initial de 3 luni si 2 prelungiri de cate 3 respectiv 2 luni. Ii pot face un nou ... (vezi toată discuția)
Contract durata determinata mihaela_1968 mihaela_1968 Buna ziua! Am un angajat la care ii expira contractul pe durata determinata de 24 luni. Ca sa nu-l angajez pe durata nedeterminata, pentru ca nu stiu ce se ... (vezi toată discuția)