avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... control corporal si control bagaje
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

control corporal si control bagaje

Buna ziua.

Lucrez intr-o firma multinationala unde, la terminarea programului, la iesire se practica controlul bagajelor angajatilor precum si controlul corporal. Cei care se ocupa de asta sunt o firma privata de paza si protectie. As avea nevoi de cateva lamuriri:

1. Este permis controlul bagajelor angajatilor? In regulamentul intern se spune ca bagajele trebuie deschise si prezentate persoanelor din firma care asigura paza, care se pot uita prin ele. Daca geanta este proprietatea mea personala sunt obligat sa o prezint la control daca regulamentul de ordine interioara o cere ?

2. In afara de controlul bagajelor mai este si controlul corporal si al imbracamintei. Efectiv, o persoana de la paza te ia la pipait: maini, umeri, bust, picioare. Daca te opui risti sa ti se faca referat. Vreau sa stiu daca controlul corporal este permis si in ce conditii.

3. Regulamentul intern al unei firme multinationale poate sa se suprapuna peste lege si sa contrazica legea ?

Va rog sa-mi spuneti legile care fac posibila sau interzic cele de mai sus.
Mie personal, controlul corporal si al bagajelor mi se pare un lucru ilegal si de natura sa insulte persoana cotrolata. Din cate stiu eu acest drept il au numai organele de urmarire penala, cu ordine judecatoresti sau cu mandate de perchezitie emise de procuratura, in prezenta unui martor, se face proces verbal ...

Alta problema asemanatoare. Personalul de paza dintr-un magazin poate sa-ti ceara bagajul la control, daca lor li se pare ca este necesar ?

Va rog lamuriti-ma deoarece am fost deja convocat in vederea cercetarii disciplinare fiindca am refuzat controlul corporal, iar din cauza asta este posibl sa-mi pierd locul de munca.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: doar_lara , utilizator 13:28, 28 Martie 2007
eu zic ca din afara.....pare ceva normal...ok se poate fura ceva din firma cum eviti? control e ok....dar cand suntem direct supusi faptului e deranjant.....
si apoi mai avem un art 23 din Constiotutie/ Libertatea individualã 2) Percheziþionarea, ......unei persoane sunt permise numai în cazurile ºi cu procedura prevãzute de lege, iar procedural doar codul de procedura penala zice cum....... e totusi un drept constitutional.......
in caz de banuiala legitima ok, si atunci doar cu acordul meu..... zic eu..... poate exagerez dar asa mi se pare normal......altfel unde e limita abuzului??????????
perchezitia corporala poate fi dispusa si efectuata doar de organele de cercetare penala, procuror si judecator.....controlul corporal preventiv - de jandarmi,....cred ca doar daca exista dispozitii speciale, foarte speciale:D sa fie legala masura dispusa de firma....desi daca nu este vizat un interes public, nu este temei pt o asemenea masura....macar daca ar fi folosit detectoare de mana....:(
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Control corporal si control bagaje pab|o pab|o Buna ziua. Lucrez intr-o firma multinationala unde, la terminarea programului, la iesire se practica controlul bagajelor angajatilor precum si controlul ... (vezi toată discuția)
Control corporal intr-o multinationala pab|o pab|o Buna ziua. Lucrez intr-o firma multinationala unde, la terminarea programului, la iesire se practica controlul corporal. Cei care se ocupa de asta sunt o ... (vezi toată discuția)
Obligatiunile agentilor de paza carmen_25 carmen_25 Lucrez la un supermarchet si anume Cora.Agentii de paza sunt angajati Cora nu sunt o firma de securitate gen BGS sau altele.in urma cu cateva luni li s-a parut ... (vezi toată discuția)