Buna ziua,
Vreau sa va descriu o situatie prin care am trecut si ma intreb ( si pe dumneavoastra ) cum ar fi trebuit procedat.
Am fost oprit de un echipaj al politiei rutiere pentru un control de rutina si s-a constatat ca RCA-ul era expirat de 4 zile. Masina este proprietatea firmei de leasing, care spune ca a incheiat/prelungit in mod automat asigurarea, insa inca nu a ajuns la mine. Agentul imi pune in fata textul din codul rutier si imi spune ca nu poate incheia pv pt amenda decat pe numele meu si nu pe numele firmei (proprietarul masinii). Pana la urma am ajuns la o intelegere, insa ma simt pagubit. Cum ar fi trebuit sa actionez in situatia data? Daca agentul incheia PV conform textului din Codul Rutier, as fi putut contesta PV-ul pe motiv ca acesta ar fi trebuit adresat proprietarului masinii?
Multumesc
Conform art. 10. -(1) din OUG 195/2002 " Este interzisa circulatia pe drumurile pubice a vehiculelor ... neasigurate pentru RCA" ori dvs ati fost sanctionat in calitate de conducator auto si aveati obligatia cand v-ati urcat la volan sa verificati autoturismul daca corespunde tehnic -ITP valail si este asigurat RCA.
Masina avea asigurare RCA (in prima zi lucratoare de dupa aceasta intamplare , am primit polita RCA, care era activa incepand cu prima zi de dupa expirarea precedentei),, de aceea exista prevederea ca talonul si placutele vor fi inapoiate la prezentarea dovezii, iar dumneavoastra va referiti la "circulatia pe drumurile pubice a vehiculelor ... neasigurate pentru RCA" .
Din punct de vedere al "spiritului legii" vina mea ca si conducatorauto/utilizator este evidenta, dar daca ajungem la "litera legii" nu s-ar putea invoca ceva gen "eroare de procedura" deoarece textul nu face nici o referire la "beneficiarul" amenzii, din text intelegandu-se ca proprietarul si utilizatorul sunt una si aceeasi persoana.
Aveti dreptate ca e vorba de o omisiune in lege care nu s-a referit si la o astfel de situatie care numai particulara nu se poate numi,deoarece sunt multe masini luate in leasing dar foarte putine in situatia dv. in care firma de leasing sa nu trimita la timp documentele de asigurare. Si cum in caz de accident ar fi suportat intreaga paguba, asa si acum sa va plateasca amenda. Discutati cu ei si incercati pe cale amiabila sa va obtineti acest drept. In caz ca nu vor amenintati-i cu instanta. Va urez succes!
Am intalnit o situatie similara: un cetatean avea o masina luata in leasing si in otombrie 2009 trebuia sa i se trimita ca si pana atunci polita RCA pt urmatorul an. Vazand ca a expirat termenul si polita nu mai vine a mers la agentia asiguratorului din localitatea de domiciliu si a verificat in baza de date daca are asigurare RCA emisa. N u figura si atunci pt. a putea circula si-a reinnoit polita. In martie 2010 i-a expirat leasingul si cand a mers sa achte valoarea reziduala a avut neplacuta surpriza sa constate ca este pus sa plateasca polita RCA emisa in octombrie 2009 , polita care nu i-a fost trimisa si nici nu figureaza in baza de date. Singura cale de a va face dreptate este instanta.
Dv. purtati vina de a fi condus fara a avea documentele in regula. Firmele de leasing intocmesc de regula aceste documente si le trimit in plic utilizatorilor cu mult timp inainte de expirare. Dar am intalnit multe cazuri in care in ultimul an de leasing firmele nu mai vireaza banii la asiguratori iar cand se intampla un eveniment se trezeste utilizatorul ca nu este asigurat. Daca nu se intampla nimic atunci ei raman cu banii in buzunar fara nici un fel de taxa. Este bine sa va verificati cu atentie documentele din cand in cand si sa solicitati explicatii. In acest caz va ramane o intelegere amiabila cu ei sa platiti pe din doua amenda sau calea instantei.
Rca
DAN921125
Ex: masina cu RCA, loveste o masina fara RCA si masina cu RCA este de vina. Cum se rezolva problema si cine repara masinile? Ce pateste cel cu masina fara RCA? ... (vezi toată discuția)
Rca
cristianx004
de curand am cumparat o masina sh ....daca o inmatriculez pe numele meu trebuie sa ii fac alt rca?acesta este valabil pana la sfarsitul anului....rca nu se ... (vezi toată discuția)