am o rugaminte f mare.....trebuie sa dau un debitor in judecata pt neplata la scadenta a unor sume...dar in contractul incheiat nu se precizeaza nimik referitor la posibilitatea calcularii unor majorari de intarziere pt plata cu intirziere...am inteles ca in acest caz pot calcula niste dobanzi legale....va rog ajutati-ma cu cadrul legal si cu modalitatea de calcul a unor asemenea dobanzi
ART. 1 din OG 9/2000:
Părţile sunt libere să stabilească, în convenţii, rata dobânzii pentru întârzierea la plata unei obligaţii băneşti.
Nu e vorba de daune-interese, ci de penalitati de intarziere; si nu e vorba de imprumut, ci de intarziere in plata oricarei obligatii pecuniare.
Da, se poate stabili un imprumut de 10 lei pe termen de o saptamana, cu penalitati de 50% pe zi de intarziere; dar instanta, daca se ajunge acolo, poate limita aceste suma datorate cu titlu de penalitati si daune de orice natura, in masura in care nu sunt demonstrate si sunt exagerate in comparatie cu termenul, suma etc imprumutului.
In cazul in care in cadrul unui contract de prestarii servicii nu se stipuleaza in contract penalitati de intarziere, cum se calculeaza acestea si in baza carei legi ?
ma confrunt si eu cu aceasi problema, daca ma puteti lamuri va rog
neclaritatea mea este urmatoarea: aceasta dodanda legala (sau o dobanda conventionala mai mica decat dobanda legala calculata conform prevederilor OG9/2000), daca este prevazuta in contract, se achita conform prevederilor contractului (ex imprumut de 10.000 + dobanda de 3% pe an) sau doar in caz de neplata. in acest caz ar fi echivalenta cu niste penalitate? conform og 9/2000 se pot insera in contract sau dobanzi sau penalitati? nu? nici penalitatile nu pot depasi dobanda legala?
multumesc anticipat
Imprumut
ContSters4579
pornind de la Art. 1. – [b]Partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii pentru intarzierea la plata unei obligatii banesti[/b] din og ... (vezi toată discuția)