buna ziua.am fost angajat la un magazin de electronice ca sef de magazin,si aveam o sub alterna care incasa banii si facea facturile,eu ocupandu-ma de marfa si de asistenta clientilor.am 10 clase.patronul mi-a dat voie sa dau marfa doar cu buletinul si cu contract.acum nu mai lucrez acolo.am incheiat un stoc,a iesit cu lipsa 5000 lei.acum sunt cercetat pentru delapidare.banii reies din contracte dar clientii nu au mai pplatit..acum am doua intrebari
1.nu ar trebuii sa fie cercetata si colega?
2.ma incadrez in sfera acestei infractiuni?
Inainte de editare ziceati de consimtamant ... v-ati razgandit ? :rtfm:
Daca nu avea atributii nici in fapt nici in drept ... Neavand stabilite atributii in fisa postului cum spuneati dvs , sau nerecunoscand administratorul consimtamantul dat , atunci , plangerea ptr delapidare este lipsita de subiect activ .
Si in acest caz , daca nu mai vorbim de delapidare ( deoarece in conditiile date nu sunt intrunite elementele ei constitutive ) , am vorbi de furt ca doar a vandut si nu are atributii - in lipsa consimtamantului si a prevederilor exprese din fisa postului ...Ori lipsa banilor si bunurilor , nu va duce cu gandul ca i-a insusit ?
A se vedea si Tudorel Toader - Infractiunea de delapidare - exceptii in lipsa atributiilor sau calitatii de functionar :)
:love2: Plecaciune.
Recunosc ca m-a bulversat putin afirmatia initiala a userului care spunea ca nu s-a ocupat de facturare si incasare a banilor ci de marfa si asistenta clientilor.Pe urma ca a primit verbal sarcina de a contracta cu buletinul.
Si marturisesc ca m-am gandit doar la varianta de a dovedi ca nu a existat infractiunea de delapidare si ca plangerea nu a fost formulata si impotriva colegei .
Multumesc.
av.M.Hornea:vishenka:
buna ziua din nou si .va multumesc pentru raspunsuri,si imi cer scuze ca nu am formulat corect. am dat de la inceput cu buletinul si cu contract,si patronul stia,deci el mi-a spus sa dau asa marfa,altfel nu m-ar fi lasat doi ani sa tot dau asa.bineinteles ca,in lipsa colegei,care mergea la tigara,mai facturam si eu.fiecare produs pe care l-am dat,a fost platit cu prima rata,iar restul nu mai se platea.clientii nu mai veneau cu banii din diverse motive,oricat am insistat asupra lor. ar fii o idee buna sa ma inteleg cu patronul si sa-i platesc lipsa de bani in rate?sau asta e un fel de recunoastere si ma pot infunda mai tare?
Sincer , in conditia expusa de dvs nu cred ca din punct de vedere penal veti avea probleme . Actiunea ar fi trebuit indreptata impotriva clientilor , actiune care este de natura civila si nu penala . Dvs nu puteti si nici nu e in sarcina dvs sa garantati solvabilitatea clientilor care vin si cumpara . Din moment ce exista contract de creditare prin care ati vandut si clientul se obliga ca sa plateasca contravaloarea produselor achizitionate esalonat , practic patrimoniul nu a avut de suferit , insa acesta trebuie recuperat , si nu la dvs ci de la clienti . De asemenea trebuie vazut daca valoarea ratelor pe care clientii rau platnici le au de achitat este egala cu suma lipsa din casa .
Furt
Cristina Ifrim
Stimati colegi d epe forum,
daca un angajator descopera ca un salariat fura din unitate si nu doreste sa cheme Politia dar il cerceteaza disciplinar poate ... (vezi toată discuția)
Delapidare
andrea1414
un gestionar,vinde marfa cu acordul verbal al firmei,doar pe baza de facturi fiscale,in rate.clinetii nu platesc ratele.acesta este cecetat de delapidare.nu ... (vezi toată discuția)