avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... definitii/diferentiere titular/proprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

definitii/diferentiere titular/proprietar

buna ziua!

imi puteti da definitiile aferente urmatorilor termeni: titular, proprietar, detinator, detentor.
si cum as putea face o diferenta precisa intre acesti 4 termeni, in situatia in care sunt mentionati in acelasi context.

va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 15:01, 14 Iulie 2010
Buna ziua

titular = persoana in beneficul careia este constituit un anumit drept, denumirea vine de la titlu, respectiv actul sau faptul juridic in urma caruia s-a nascut dreptul. X mosteneste pe Y = X este titularul dreptului de proprietate dobandit prin mostenire sau X a devenit proprietar pe titlu de mostenitor.
proprietar = persoana in beneficul careia este constituit un drept de proprietate. Cu alte cuvinte elementul de diferentiere intre titular si proprietar este acela ca primul termen este mai larg, referindu-se la oricare drept iar al doilea se refera strict la dreptul de proprietate.
detinator = persoana care foloseste un bun fara fara sa aiba insa intentia de a-l stapani ca proprietar. Cu alte cuvinte detinatorul este cel care foloseste bunul stiind si acceptand ca nu este al sau.
detentor = exact acelasi lucru cu detinatorul; alt fel de a spune detinator.

O parere: Scrieti-ne care este problema cu care va confruntati si va vom da un raspuns pentru ca nu cred ca definitiile de mai sus va ajuta prea mult.
in cadrul unei lucrari cadastrale se solicita completarea anumitor fise ale imobilelor. in unele fise se solicita informatii referitoare la titular, in altele la proprietar, etc. si pentru a elimina posibilitatea unei erori in stabilirea calitatii am nevoie de aceste definitii si diferentieri.

multumesc.
Ah, bine, singura problema pare sa fie aceea ca in astfel de documente ca si in hotararile judecatoresti sinonimele este bine sa fie evitate pentru a nu conduce la confuzii.
dar, posesorul, in ce categorie poate fi incadrat...?

multumesc.
Pentru ceea ce va intereseaza pe dumneavoatra va scriu ca posesorul este acea persoana care foloseste un bun ca si cand ar avea un drept asupra acestui bun, cu toate ca nu-l are (de fapt poate sa-l si aiba, dar aici este irelevanta chestiunea aceasta). Cu alte cuvinte intre posesor si detentor diferenta este facuta nu de actele materiale pe care le fac cu privire la bun (acestea sunt identice, respectiv acte de folosire) ci de intentia pe care acestia o manifesta: posesorul se manifesta ca proprietar iar detentorul se manifesta ca folosind bunul cu acordul proprietarului. Posesorul afirma un drept pe poate ca-l are sau poate ca nu-l are iar detentorul prin folosirea bunului afirma dreptul altuia.
Definitiile mele, desi nu le-as trece in nici o carte de drept :oops: sunt rezonabil de precise pentru ca un neprofesionist sa se lamureasca. (sper ca toti colegii juristi sa inteleaga si sa nu ma ia la suturi :blush2: pentru imprecizia definitiilor si lipsa de rigoare stiintifica a acestora).
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posesorul law_and_order law_and_order salut, eu sunt noua aici deci daca nu am pus intrebarea unde trebuia va rog sa ma scuzati. In momentul de fata invat pentru o restanta la civil - drepturile ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters83715 ContSters83715 Cineva a primit un teren de la ICS Mogosoaia in FOLOSINTA, pe baza de adeverinta, care sa ii foloseasca si in caz de control. Acum dupa 30 de ani este ... (vezi toată discuția)
Modificare suprafata de teren daniela.ilea daniela.ilea Poate ma ajuta si pe mine cineva,am o casa cu teren cu o suprafata de 719 m inscris in cf,in urma masuratorilor sa constatat un plus de 540 de m,am vrut sa ... (vezi toată discuția)