avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

Salut.
Am facut o cerere de concediu in urma cu 2 saptamani, pentru perioada 19-30 iulie. cererea sta pe biroul patronului exact cum am lasat-o. intr-o discutie purtata cu patronul meu, acesta mi-a spus ca nu-mi poate semna cererea de concediu pentru ca cealalta angajata (colega de birou) nu se descurca singura si interesul lui (al patronului) este sa mearga firma bine si apo sa se gandeasca la angajati si la nevoile lori . eu mi-am planificat concediul cu familia si vreau ca prima zi de concediu sa fie 19 iulie. cum pot sa ies din aceasta situatie fara sa ma cert sau sa-mi pierd locul de munca.
Multumesc.

Astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: MIHAIELA-GABRIELA SERBAN , Contabil 20:00, 25 Iulie 2010
In general, la societatile mici unde personalul este insuficient si are atributii multiple, un om lipsa ( chiar si pe perioada CO) se simte in buna desfasurare a activitatii.
Dvs.puteati sa faceti referire la programarea facuta si sa inregistrati cererea la registratura societatii.
Daca era perioada de "varf" in plin sezon sau alte "n" motive, angajatorul ar fi putut face un refuz pentru perioada respectiva si sa va propuna o reprogramare.
Conform art.141 L53/2003 actualizata alin 3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
ART. 143
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 15 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
ART. 144
Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

In situatia in care o cerere este inmanata patronului, ea nu are decat valoare .... de hartie A4. Daca trece pe la registratura, ia valoare de inscris si puteti proba oricand intentia si solicitarea Dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Planificarea concediul de odihna adicoman22 adicoman22 Buna ziua! La noul loc de munca mi s-a cerut sa aduc o planificare privind zilele de concediul de odihna din anul viitor. Este obligatoriul sa aduc o ... (vezi toată discuția)
Nu vor sa.mi dea concediu CMCatalin CMCatalin Buna ziua, Firma la lucrez nu vrea sa.mi mai dea concediu, tocmai s.a primit mail ca se va implementa un nou program bla bla si ca pana in ianuarie nimeni ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna alexandrinapop alexandrinapop As avea si eu o nelamurire asupra concediului de odihna. Situatia sta in felul urmator : Lucrez la o firma de 1 an si pe anul acesta nu am solicitat nici o ... (vezi toată discuția)