Salutare
Am o problema, si intotdeauna cand v-am cerut ajutorul acesta a venit prompt din partea voastra, si va multumesc din nou pentru sfaturi.
Iata care este problema.
O casa formata din 5 camere a fost impartita prin hotarare judecatoreasca, definitiva, in doua apartamente, fiecare apartinand la 2 proprietari diferiti. Aparatmentul 1 format din camerele 1, 2 si o 2/3 din camera 3, mi-a fost vandut prin contract autentic la notar. Apartamentul 2 format din camerele 4, 5 si 1/3 din camera 3 ( 1/3 din camera 3 reprezinta 9 mp ), a revenit la doi soti, care aveau 5 copii.
Intre timp sotul a decedat, iar sotia supravietuitoare si copii nu au realizat succesiunea pentru stabilirea cotei fiecarui mostenitor si eventual partajul ap. 2.
In urma unor intelegeri, initial am incheiat cu sotia supravietuitoare un antecontract – pt cei 9 mp din camera 3, iar ulterior un antecontract si cu cei 5 copii tot pt aceasi suprafata de 9 mp. Urma in 6 luni de zile, dupa ce acestia realizau succesiunea si partajul, sa vina sa incheiem la notar act autentic pt suprafata de mai sus.
Ulterior , la foarte scurt timp, sotia supravietuitoare a vandut tot ap. nr 2, inclusiv cei 9 mp, unei terte persoane printr-un alt antecontract. Noua proprietara printr-un proces de prestatie tabulara si succesiune s-a intabulat in cartea funciara, asupra cotei apartinand sotiei
Am aflat despre acest lucru recent cu ocazia inscrierii antecontractului meu in respectivul CF.
Acum noua proprietara a inaintat un proces de partaj, chemand in judecta pe cei 5 copii. Sotia afirma ca ea nu ar fi vandut cei 9 mp care mi I-a vandut si mie prin antecontract, dar acest lucru nu se deduce din antecontractul incheiat cu terta persoana, unde se precizeaza clar ca se vinde toata cota ei, aferenta apartamentului nr 2 format din camerele mai sus mentionate
Ce pot face acum ca sa dobandesc proprietatea asupra cei 9 mp, pt care am dat arvuna si la sotie si la copii?
salut, din nou
Cand au fost incheiate toate cele 3 contracte, doua ale mele unul cu mama si altul cu copii, si cel al noului proprietar doar cu mamam, nu era dezbatuta succesiunea.
Celalalt cumaparator , imediat a pornit proces , realizand in cadrul acestuia succesiunea....deci s-a stabilit cat are fiecare mostenitor cota si hotararea a tinut loc si de act apt de intabulare, deci si prestatie tabulara
Astfel a devenit proprietar , s-a intabulat pe cota stabilita, aferenta sotiei.
Acum face partajul, intre el si copii...Mie imi este absolut necesar ca acei 9 mp sa cada in lotul copiilor
Actiunea in instanta de prestatie tabulara....in urma caruia vor fi obligati sa-mi incheie act autentic...sau hotararea va tine loc de act apt de intabulare...sa o pornesc numai impotriva copiilor? sau si impotriva sotiei?
Interventia in actiunea de partaj eu o vad necesara... pt ca daca cei 8 mp sunt atribuiti noului proprietar nu am rezolvat nimic
Oare e bine??????
actiunea in instanta pt obtinerea unue hot care sa tina loc de ctr de v-c nu e in prestatie tabulara, este o actiune in pretentii. da, impotriva copiilor si a mamei, pt ca tu trebuie sa intelegi ca esti tert fata de orice alt act incheiat de mama cu altcineva, deci nu teintereseaza. te intereseaza doar actele incheiate cu tine. si cu cat ai mai multe parti impotriva carora sa te indrepti, cu atat e mai bine, de obicei. se poate interveni si in partajul deschis de celalalt cumparator, pentru a arata ca ai un interes ca cei 9 mp sa intre in lotul unuia dintre copiii, sa poata incheia ctr de v-c cu tine. poti face ambele actiuni concomitent, adica act ta si interventia.
Prestatie tabulara
vladvlad
Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru o suprafata de teren, intrand totodata si in posesia acestui teren. Promitentul vanzator a dobandit ... (vezi toată discuția)