avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1269 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PEnsie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PEnsie alimentara

Precizez ca sunt divortata din 4.11.1997 si am o fetita minora in intretinere de 17 ani si 5 luni.Sotului meu i s-a impus la divort o pensie alimentara din oficiu de 100 RON(la data de 4.11.1997) pe care nu a onorat-o de atunci.Dci mai clar nu mi-a dat niciodata pensie alimentara!!...Intrebarea mea este daca mai pot recupera bani dupa 13 ani......daca se poate recalcula dupa salariile actuale tinand cont de inflatie...si daca se poate rezolva fara cale juritica..:help:
Nu mai puteti recupera pensia decat pe ultimii trei ani iar aceasta dupa investirea cu formula executorie a hotararii si punerea ei in executare silita prin intermediul unui executor judecatoresc.
Daca pensia a fost stabilita in functie de venitul minim pe economie, puteti promova o actiune de majorare pensie in functie de venitul minim pe economie actual, daca si in prezent fostul sot nu realizeaza venituri.
Daca insa fostul este angajat cu forme legale puteti formula o actiune de stabilire pensie in functie de venitul realizat de catre acesta., iar pensia va fi stabilita procentual, dar aceasta va fi stabilita pana la majoratul fiicei.
Daca fiica dvs. va continua studiile, va trebui sa-l actioneze in nume personal pe tatal sau pentru stabilirea pensiei pe perioada studiilor, pensie care va fi acordata pana la maxim 26 de ani.
Hotararile privind pensia de intretinere sunt executorii de drept.
Intr-adevar, aveti posibilitatea recuperarii pensiei de intretinere neplatite in ultimii trei ani.( ramanerea in pasivitate conduce la stingerea dreptului material la actiune , termenul general de prescriptie fiind de trei ani).
va multumesc,raspunsurile voastre mi-au fost de ajutor:);)
si as mai vrea sa stiu cu aproximatie cam care ar fi costurile de judecata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor emiliaclaudia emiliaclaudia BUNA ZIUA ,SUNT DIVORTATA DE APROAPE 9 ANI SI FOSTUL SOT A ACHITAT DOAR 1 LUNA PENSIE ALIMENTARA DE ATUNCI NIMIC VREAU SA STIU DACA IL POT DA IN JUDECATA PRIN ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie alimentara lexyaly lexyaly Buna ziua,am divortat in 2007 pensia alimentara fiind calculata in acel moment la salariul minim de baza la 70ron.Din iunie 2013 fostul sot nu a mai platit ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita vicky-vicky vicky-vicky copilull meu nu a primit pensie alimentara de 11 ani de si a fost stabilita prin hotarare judecatoreasca ce trebuie sa fac pt a reusi sa pot intra in posesia ... (vezi toată discuția)