Buna seara. Am cateva nelamuriri si sper ca aici sa gasesc cateva raspunsuri. Parintii mei au fost casatoriti legal si ca bunuri comune au un apartament, insa tatal meu a decedat in urma cu 13 ani, iar eu sunt unicul sau copil. Am inteles citind din alte cazuri ca din acest apartament 1/4 i-ar reveni mamei mele si 3/4 mi-ar reveni mie? Dar daca mama mea s-a recasatorit dupa moartea tatalui meu si cu tatal vitreg a mai facut un copil, insa contractul apartamentului a ramas tot pe numele mamei si al tatalui meu natural, are dreptul si sora mea doar de mama si tatal vitreg sa beneficieze de o parte din valoarea apartamentului? Si daca eu as dori sa mi de dea partea mea din aparatament in urma vanzarii acestuia, as avea dreptul sa-mi primesc partea acum sau doar dupa moartea mamei? si daca mi-as primi partea, avand in vedere situatia de fata, cat mi-ar reveni mie din valoarea apartamentului? iar ca sa fac acest lucru trebuie sa ne prezentam in fata unui notar de e sa fie pe cale amiabila sau pe cale judecatoreasca in cazul unor neintelegeri?... astept raspunsuri, va multumesc. o seara placuta.
Cotele succesorale sunt corecte, respectiv 1/4 si 3/4 dar din jumatatea apartamentului care a apartinut tatalui, deci aveti 3/4 din 1/2, iar mama are 1/2+1/4 din 1/2.
La eventuala succesiune dupa mama, la partea mamei are vocatie sotul, in cazul in care supravietuieste mamei si acesta vine in concurs cu dumneavoastra si cu sora dumneavoastra, sotul va primi 1/4 iar copiii 3/4 din bunurile mamei..