avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce drepturi am dupa moartea tatalui...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce drepturi am dupa moartea tatalui...

Buna seara. Am cateva nelamuriri si sper ca aici sa gasesc cateva raspunsuri. Parintii mei au fost casatoriti legal si ca bunuri comune au un apartament, insa tatal meu a decedat in urma cu 13 ani, iar eu sunt unicul sau copil. Am inteles citind din alte cazuri ca din acest apartament 1/4 i-ar reveni mamei mele si 3/4 mi-ar reveni mie? Dar daca mama mea s-a recasatorit dupa moartea tatalui meu si cu tatal vitreg a mai facut un copil, insa contractul apartamentului a ramas tot pe numele mamei si al tatalui meu natural, are dreptul si sora mea doar de mama si tatal vitreg sa beneficieze de o parte din valoarea apartamentului? Si daca eu as dori sa mi de dea partea mea din aparatament in urma vanzarii acestuia, as avea dreptul sa-mi primesc partea acum sau doar dupa moartea mamei? si daca mi-as primi partea, avand in vedere situatia de fata, cat mi-ar reveni mie din valoarea apartamentului? iar ca sa fac acest lucru trebuie sa ne prezentam in fata unui notar de e sa fie pe cale amiabila sau pe cale judecatoreasca in cazul unor neintelegeri?... astept raspunsuri, va multumesc. o seara placuta.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 23:00, 7 August 2010
Cotele succesorale sunt corecte, respectiv 1/4 si 3/4 dar din jumatatea apartamentului care a apartinut tatalui, deci aveti 3/4 din 1/2, iar mama are 1/2+1/4 din 1/2.
La eventuala succesiune dupa mama, la partea mamei are vocatie sotul, in cazul in care supravietuieste mamei si acesta vine in concurs cu dumneavoastra si cu sora dumneavoastra, sotul va primi 1/4 iar copiii 3/4 din bunurile mamei..
va multumesc.
Dvs, in calitate de mostenitor al tatalui decedat, aveti 3/8 din valoarea totala a apartamentului, restul de 5/8 revenindu-i mamei dvs.
multumesc.
3/4 e cota care va revine din partea care a apartinul tatalui dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire tata vitreg snowgirl19 snowgirl19 Buna ziua! Am si eu o problema si as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra daca se poate: este vorba despre mostenirea unui apartament. Parintii mei au ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul tatalui meu care s-a recasatorit Andrei.V.M Andrei.V.M Tatal meu a murit, era recasatorit de 25 ani cu o doamna (mama vitrega) impreuna cu care au construit o casa si au dat nastere surorii mele. De curand a murit ... (vezi toată discuția)
Succesiune dana58 dana58 care sunt cotele in cazul unei succesiuni intre doi frati vitregi dupa moartea celui de-al doilea parinte (vezi toată discuția)