avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Impozite si contributii aferente chelt de personal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Impozite si contributii aferente chelt de personal

Buna ziua,in legatura cu noul cod fiscal pentru Asociatiile de Proprietari as dori sa imi raspundetila urmatoarele intrebari :
-se mai poate face conventie civila si de care pentru administrator si ingrijitor,sau numai contract de munca?
-in cazul in care administratorul are loc de munca cu carte de munca ce trebuie sa achite catre Stat?
-in cazul in care administratorul este pensionar ce trebuie sa achite catre Stat
-la fel daca ingrijitorul si cenzorul sunt pensionari si ce fel de contracte se pot face cu acestia(conventii civile sau contracte de munca)
Va multumesc anticipat si astept cat mai urgent raspunsurile.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 15:00, 31 August 2010
Perfect de acord.
Insa, dumneavoastra va referiti la veniturile de natura profesionala !!!
Tot codul fiscal, spune ca orice activitate poate fi considerata dependenta prin prisma criteriiler prezentate in OUG 58. Iar veniturile din activitatile dependente sunt considerate venituri salariale iar pentru ele se platesc contributii la fel ca pentru orice salariu.

Deci un administrator de bloc, fie el pensionar sau nu, angajat in alta parte sau nu, administrator de firma , judecator, etc., presteaza o activitate dependenta iar venitul lui e considerat salarial nu profesional.
Asta spune legea.

In practica, personal nu cred sa se intampla asa ceva, ar insemna ca fiscul sa vina in control la fiecare asociatie si sa analizeze relatiile cu colaboratorii acesteia. E iarasi foarte posibil ca cei cu conventii civile sa fie ignorati la reconsiderare insa nu ne putem baza pe asta. Mai ales ca se specifica clar ca reconsiderarea se face retroactiv. Si parca vad ca un pensionar lucreaza 4 ani ca administrator pentru o asociatie, sta linistit apoi vine fiscul si ii reconsidera activitatea dependenta. Iar in aces caz si asociatia si el personal trebuie sa plateasca retroactiv contributiile datorate catre stat plus penalitati.

Dumneavoastra citati pe Ana Cioriciu Stefanescu care raspunde la intrebarea cu privire la "veniturile obtinute ocazional". Ori mie mi se pare ca administratorul de bloc obtine venituri regulat.
grandanat a scris:
IDumneavoastra citati pe Ana Cioriciu Stefanescu care raspunde la intrebarea cu privire la "veniturile obtinute ocazional". Ori mie mi se pare ca administratorul de bloc obtine venituri regulat.

Eu am postat si lincul si de asemenea puteti accesa Hotararea Guvernului nr. 791/2010, dar nu vreti sa cititi. Redau aici raspunsul din care se vede ca se refera la venituri cu caracter ocazional sau nu:
Potrivit art. 2 din Normele de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 791/2010 persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii si realizeaza venituri de natura profesionala (in speta pe baza de conventie civila de prestari servicii) nu datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj incepand cu 1 iulie 2010, indiferent daca aceste venituri au caracter ocazional sau nu.
Cunosc chiar foarte bine HG 791, insa eu v-am spus altceva. Subscriu:
Veniturile din activitati dependente sunt considerate venituri salariale si nu venituri profesionale !!!
Doamna Ana Cioriciu Stefanescu a interpretat legea doar partial. Mai cititi odata OUG 58 s postul meu si va lamuriti.

Eu am subliniat faptul ca aceste activitati pot fi considerate activitati dependente si nu atunci se mai pune problema caracterului ocazional sau repetitiv al lor. Si nici logica autoarei nu mai are rost.

Conventia civila la fel ca si colaborarea cu PFA-urile a fost a doar o portita (legala mai mult sau mai putin) de evita plata unor impozite la stat.
E la bunul simt ca relatia dintre un administrator si asociatia pentru care presteaza servicii ani la rand e dependenta, chiar daca e mascata sub forma unei conventii civile sau a unui contract de colaborare ca si PFA. Iar odata cu OUG 58 fiscul are temeiul legal de a reconsidera aceste activitati ca fiind dependente. In acest caz puteti sa incheiati conventiile lui peste ca tot vor trebui platite contributiile.

Pe de alta parte si de la teorie la practica e cale lunga si nu tocmai dreapta. Ramane de vazut cum va reactiona efectiv fiscul in aceasta situatie si ce modificari legislative vor mai initia guvernanti(cu siguranta vor mai fi).


Completare:
Tot in linkul furnizat de dumneavoastra d-na drd. Ana Cioriciu Stefanescu mai face o eroare interpretand gresit HG 791, mai ales ca articolul se vrea a fi "un ghid/sfat" pentru cititori.
In acticol scrie asa, citez:

Potrivit art. 2 din Normele de aplicare a prevederilor art. III [...] persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii si realizeaza venituri de natura profesionala (in speta pe baza de conventie civila de prestari servicii) nu datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj incepand cu 1 iulie 2010, indiferent daca aceste venituri au caracter ocazional sau nu.


Ordonanta spune ca pensionarii nu intra sub incidenta articolului III, nu ca nu ar datora aceste contributii. Diferenta este subtila dar consistenta. Atentie, taxele si impozitele ce trebuiesc platite de contribuabili nu sunt specificate doar in codul fiscal. Chiar daca acel art 2 din HG 791 ii exclude pe pensionari de incidenta art III din OUG 58, Lege 95/2006 ramane perfect valabila, deci pensionarii trebuie sa plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din activitati independente.
Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
grandanat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medic nefrolog/contract de prestari servicii luciamanta luciamanta Buna seara. Imi puteti spune, va rog frumos, un medic nefrolog poate incheia un contract de prestari servicii cu o unitate de dializa privata daca respectivul ... (vezi toată discuția)
Ord 58 / 2010 OANA GHEORGHE OANA GHEORGHE asociatiile de proprietari intra sub incidenta OUG 58/2010? (vezi toată discuția)
Conventie civila alinaelenamustatea alinaelenamustatea Buna dimineata, De mare ajutor mi-ar fii daca ma poate ajuta cineva in privinta unei probleme. Am trei angajati la o asociatie de proprietari, ... (vezi toată discuția)