avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ DIVORÞ
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ DIVORÞ

Bună ziua,
1.În situaţia în care soţii hotărăsc de comun acord să divorţeze pe cale amiabilă, bunurile dobândite în comun în perioada căsătoriei trebuie partajate în cadrul acţiunii de divorţ?
2.Ce costuri implică acest partaj?

Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: IAMANDI CRISTIAN , utilizator 10:18, 31 August 2010
De comun acord cu sotia, printr-un act denumit tranzactie, stabiliti ce bunuri va revin in proprietate dv. si care revin sotiei. Acest act, va fi prezentat in proces de catre parti, semnat in fata judecatorului, iar instanta ia act de invoiala partilor printr-o hotarare de expedient.
Stimate IAMANDI CRISTIAN,

Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de catre ambii soti (fac exceptie bunurile dobandite inainte de casatorie, cele provenite din mostenire, bunurile de uz personal şi cele destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi) formeaza patrimoniul comun. De asemenea, obligatiile contractate de catre ambii soti sau de unul dintre ei dar in folosul ambilor, vor intra in "pasivul" patrimoniului comun.
Dupa divort, fostii soti pot imparti de buna voie bunurile comune. Adica, pot incheia un act juridic prin care, dupa ce au individualizat bunurile comune (si obligatiile, daca exista) transmit proprietatea acestora, unuia sau altuia, dupa voia lor.

Un salut cordial,

Av. Constantin Radu Calugaru
Vă mulţumesc tuturor pentru răspunsurile acordate cu profesionalism.
Ideea este ca eu şi soţia să cheltuim cât mai puţin pentru partajarea bunurilor comune.Cum se poate realiza aceasta? Eventual puteţi să-mi transmiteţi şi un model de act de tranzacţie?

Vă mulţumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj ghebosel_leu ghebosel_leu in cazul in care divortez si de comun acord cu sotia, ma inteleg asupra bunurilor din casa este vreo problema in desfacerea casatorie?multumesc mult. (vezi toată discuția)
Divort amiabil,partaj conventional lupas  alexandra lupas alexandra am convenit cu sotul sa ne despartim civilizat iar partajul bunurilor dobandite impreuna sa-l facem in sensul pastrarii de catre el a suprafetei de teren,a ... (vezi toată discuția)
Care este solutia? xmagx2001 xmagx2001 Eu impreuna cu sotul meu am luat anul trecut un imprumut si am construit o casa care momentan este la \"rosu\"(el este titularul si eu imputernicit) si din ... (vezi toată discuția)