avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Miturile justitiei. Avocatura voodoo.
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Miturile justitiei. Avocatura voodoo.

O prietena a carei minte plina de istetime, culoare si imaginatie face lumina peste tot pe unde ochii ei foarte albastri isi lasa binevoitori privirea mi-a trimis in urma cu cateva zile un mesaj in care era vorba despre partajul dupa divort si despre o tranzactie incheiata cu aceasta ocazie. Surprinzator, sotii tranzactionau pensia de intretinere cuvenita minorului. Stupefiant, o casa de avocatura care-si face reclama pe internet, prezenta o astfel de tranzactie ca pe o modalitate de solutionare a partii patrimoniale a conflictului dintre soti.
La doar o zi dupa acest eveniment colindam printr-o librarie situata in noua Mall aradean cand privirea mi-a cazut pe coperta unei carti care costa 10 lei al insa valora mult mai mult si al carei titlu era "Stiinta voodoo" cu subtitlul "drumul de la prostie la frauda".
Privitor la prima problema, referitor la tranzactionarea pensiei de intretinere, atat eu cat si colega aveam un raspuns clar care poate fi formulat de felul: "Haideti sa fim seriosi!" insa stiinta voodoo parea ceva aproape magic. Dupa ce am citit cartea am realizat ca eram de aceeasi parere cu autorul (care este fizician) in suficient de multe privinte pentru a ma gandi ca si in ceea ce priveste legile exista tot felul de mituri, legende si povesti care se cer infirmate. In cele ce urmeaza invit pe toti colegii sa posteze cate un mit si sa-l infirme aratand care este legea potrivita si ce dispune ea. Asadar,
Mitul nr. 1 Concubinajul care are efecte juridice dupa 5 ani
Fals. Concubinajul nu are in dreptul romanesc nici un fel de efecte juridice indiferent de durata lui. Doua persoane care convientuiesc impreuna, indiferent pentru ce durata de timp, vor ramane din unghiul de vedere al legii civile doi straini. Achizitiile de bunuri facute de ei sunt supuse aceluiasi regim ca si achizitiile facute de oricare doua persoane care locuiesc si se gospodaresc singure dar cumpara impreuna un bun.

:blush2: am uitat sa mentionez ca ma refer la Codul familie in general si la art. 3 din acest cod in special "Numai căsătoria încheiată în faţa ofiţerului de stare civilă dă naştere drepturilor şi obligaţiilor de soţi prevăzute în prezentul cod. "
:love2:
Ultima modificare: Duminică, 5 Septembrie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Voodoo...

Copiii - in caz de divort - sunt dati in custodia ambilor parinti sau in custodia unui singur parinte

Copilul este un bun mobil si parintele devine custode
Parintele care a primit copilul in custodie este raspunzator de indeplinirea acestei sarcini fatza de organele care au instituit masura de conservare a copilului.

Custodie = pastrare sau paza a unor obiecte (si) puse sub sechestru (DEX)

In materia dreptului penal custode este persoana care are pentru pastrare si conservare bunuri mobile, care, de regula, sunt sechestrate. Ea este raspunzatoare de indeplinirea acestei sarcini fata de organele care au instituit-o. La anumite infractiuni (sustragerea de sub sechestru, rupere sigilii), daca fapta a fost savarsita de custode, pedeapsa este mai aspra, aceasta calitate a autorului infractiunii constituie circumstanta agravanta.

Asadar parintele care isi sustrage copilul de sub sechestru va fi pedepsit mai aspru decat daca persoana care sustrage copilul de sub sechestru este bunicul, ca exemplu.

Termenul ”custodie” il regasim si in contabilitate... si in alte multe materii dar deloc in materia dreptului familiei, in dispozitiile care reglementeaza relatiile dintre parinti si copii.
Dacă ar fi să fim răi (da' noi nu suntem):


Mama miturilor

Îmi voi găsi dreptatea în instanţă!

Mit :Am trait cu impresia ca daca imi angajez avocat ,acesta este un aparator al justitiei drept,echitabil etc dar am observat ca altfel merg lucrurile-spuse de o cunostiinta care credea ca avocatul este ca in America te apara de toate,este pur etc ,am ras de naivitatea lui .Interesul unui avocat bun este sa te reprezinte in instanta cat mai bine posibil,sa depuna toate diligentele ca sa nu sa ajungi condamnat,eventual sa obtina o sentinta mai usoara .
Legat de mitul cum ca daca stai la cineva acasa gratuit cateva luni trebuie ca politia sa iti faca buletin este o prostie,proprietarul te poate lua in spatiu daca vrea si la fel de usor poti fii dat afara daca nu ai domiciliul stabil.Insa cele mai dese intalnite sunt miturile cu concubinajul de 5 ani,casatoria de 5 ani.Doar bunurile comune se impart la divort,bunurile proprii raman bunuri proprii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concubinajul si mosteniri MareIntrebare MareIntrebare Buna ziua. As vrea sa stiu care sunt regulile legale in legatura cu mostenirea in cazul concubinajului. Cazul meu. Parinti sunt despartiti. Unul dintre ... (vezi toată discuția)
Auto mostenire (concubinaj) cora2013 cora2013 Daca traim in concubinaj si masina noastra e pe numele sotului lui,eu ca sotie am dreptul sa o vand,in cazul in care se intampla ceva cu sotul meu,Doamne ... (vezi toată discuția)
Drepturi in urma concubinajului Amalia78 Amalia78 Buna ziua! Traiesc in concubinaj de aprox 9 ani si anul acesta in octombrie urmeaza sa ne casatorim. Locuim cu mama mea iar eu sunt singurul ei copil si ... (vezi toată discuția)