avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Suspendarea pensiei de invaliditate in urma unei ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Suspendarea pensiei de invaliditate in urma unei plangeri mincinoase

Buna seara. Mama mea a aflat astazi ca va pierde pensia de boala deoarece tatal meu , de care este divortata de 12 ani a inaintat Comisiei o plangere , din razbunare ,in care spune ca mama a obtinut pensia in urma unui dosar fictiv,.....etc lucruri neadevarate. Cineva de la Comisie ne-a spus ca nu avem sanse in aceste vremuri sa impiedicam suspendarea pensiei.
Cum sa procedam? As vrea deasemenea sa-l dau in judecata pe tata, pentru aceasta reclamatie mincinoasa. Unde se incadreaza fapta?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:46, 22 Martie 2011
@sim_theo

Daca din septembrie pana in prezent mama dvs. a ramas cu pensia, eu as zice ca nu sunt motive de ingrijorare. In perioada aceasta au fost depensionate cateva mii de persoane, in urma deciziilor INEMRCM. Daca Institutul n-a luat aceasta decizie si in cazul mamei dvs., inseamna ca decizia de pensie de invaliditate a fost emisa corect.

sim_theo a scris:
Nu inteleg de ce nu s_a dat plangerea spre solutionare Comisiei centrale de la Bacau si s-a trimis direct la Bucuresti?

Pentru ca asa prevedea HG nr. 1229/2005, iar procedura am scris-o in discutia de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/for...

sim_theo a scris:
Va rog din suflet sa-mi spuneti care ar fi trebuit sa fie pasii pe care acea plangere sa-i urmeze (pana sa ajunga la Bucuresti)si ce putem face pentru ca mama mea sa nu ramana fara pensie.

Sesizarea tatalui dvs. este la Bucuresti, adica la INEMRCM. Daca mama dvs. va fi convocata sa se prezinte la Institut, este obligata sa se duca, potrivit art. 80 din Legea nr. 263/2010. Decizia finala depinde exclusiv de medici si nu puteti decat sa o contestati, daca va fi cazul.

Art. 80. – (1) Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă, Centrele Regionale de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă sau comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii pot convoca pentru expertizare pensionarul de invaliditate. Concluziile expertizării sunt obligatorii şi definitive.
(2) Neprezentarea la Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă, la centrele regionale de expertiză medicală a capacităţii de Muncă sau la comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, din motive imputabile pensionarului, atrage suspendarea plăţii pensiei.
(3) Suspendarea plăţii pensiei prevăzute la alin. (2) se face începând cu luna următoare celei în care neprezentarea s-a comunicat către casa teritorială de pensii sau către casa de pensii sectorială, după caz.
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea platii pensiei Elinia Elinia Buna seara! Mama mea a fost invitata la Bucuresti la I.N.E.M.R.C.M. si dupa 5 zile de spitalizare si analize facute i s-a emis o decizie 19.12.2011 din care ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate marianalilica marianalilica Buna ziua, mama mea a fost pensionata de invaliditate din anul 1998, gr.II. In noiembrie 2010 i s-a schimbat incadrare in gr III cu drep de munca 4 ore. ... (vezi toată discuția)
Suspendarea pensiei de invaliditate- atac in instanta orhideea2 orhideea2 Buna ziua. Revin in forum, iar cu intrebari legate de suspendarea pensiei de invaliditate. Comisia de expertiza a emis din nou decizia de suspendare a pensiei ... (vezi toată discuția)