avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare contract vanzare-cumparare

Buna ziua.
Se poate anula un contract de vanzare-cumparare pentru un teren (bineinteles cu restituirea banilor si terenului cumparatorului respectiv vanzatorului terenului), daca ambele parti sunt de acord?
Mentionez ca la aprox 1 ora (!) de la semnarea contractului de vanzare-cumparare s-a descoperit ca, de fapt, terenul este in litigiu. Mai exact , terenul a fost vandut de cateva ori in decurs de 5-6 ani, iar titlul de proprietate in baza caruia terenul a fost vandut prima data a fost contestat in instanta de catre cel care pretinde ca e proprietar, obtinand in acest sens si o hotarare judecatoreasca (intr-adevar am vazut aceasta hotarare, dar nu stiu daca e definitiva , asa cum zice el). Banuiesc ca, daca acel titlu de proprietate este nul, toate actele de vanzare-cumparare incheiate ulterior isi pierd valabilitatea (chiar daca la vremea respectiva au fost perfect legale).
Va multumesc pentru un eventual raspuns.
Notarul nu are nici o modalitate pentru desfiintarea contractului si nici nu te va invata cum sa-ti rezolvi problema pentru ca asta ar insemna sa te trimita la un avocat si nu ar castiga nimic din asta. Notarul iti spune ceea ce poate face el (pt ca are nevoie de banii tai ca sa puna zgura pe terenul de tenis din spatele vilei).
Mergi la un avocat, te va costa cu mult mai ieftin decat o noua vanzare cumparare.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2007
Adrian Copil, Consilier juridic
AVLIL a scris:


Adi, tu spune-mi intai putina teorie despre cum se reziliaza un contract de vanzare-cumparare, sau orice contract cu executare dintr-o data, apoi mai vorbim.

Draga mea eu nu am afirmat niciodata ca un astfel de contract face obiectul rezilierii. Dimpotriva am afirmat ca notarul nu poate face rezilierea lui, nu am specificat si motivele ... nu cred ca asta l-ar interesa pe cel in cauza.
rezilierea este un mod de desfintare a contractelor cu executare succesiva, efectele contractului pentru trecut ramand valabile acesta nemaiproducand efecte pentru viitor. Probabil pentru desfintare ar trebui avuta in vedere rezolutiunea contractului, care nu se poate face in acest caz pe baza acordului de vointa al partilor. Asa putem face contracte de vanzare cumparare toata ziua si maine mergem si declaram ca ne-am razgandit. Vanzarea odata incheiata este bun incheiata. Intradevar ar trebui facuta din nou vanzarea intre parti, ceea ce e o rezolutiune mascata, si trebuie asteptat, pentru ca daca a fost regim de carte funciara aceasta se indisponibilizeaza pentru o periada de cinci zile. Contractul oricum e anulabil fiindca are vicii. Se mai poate invoca eroarea asupra obiectului sau lipsa garantiei de evictiune. Pentru anulare se poate face actiune la instanta desi e o procedura mai lunga decat revanzarea, totusi e cea corecta.
Se poate introduce o actiune in rezolutiune sau in nulitate a contractului in instanta.

Actiunea in rezolutiune, se timbreaza la valoare si nu e nici o "afacere"... (desi nu e prea corect modul de timbrare, depinde si ce presupune repunerea partilor in situatia anterioara, ce prestatii s-au efectuat)

A doua, actiunea in nulitate se timbreaza cu o suma fixa, modica, - dar nu e chiar floare la ureche ca un judecator sa anuleze un contract de vanzare cumparare. Pot fi inventate motive de nulitate... dar, repet, nu e chiar simplu.
DA, SE POATE...
Consider insa in continuare ca ar fi mai bine gasirea unui motiv pentru rezolutiunea pe cale conventionala a contractului. Nu-mi vine sa cred ca nu se poate gasi o astfel de motivatie.

Contractele uno ictu se pot rezolutiona de catre parti, de comun acord sau nu. E nevoie doar de cuprinderea unui pact comisoriu in contract, indiferent de grad. Conform dreptului nostru, un pact comisoriu de grad I exista cuprins in orice contract sinalagmatic. Am sa dau si articole dupa ce le caut.
Prin urmare, daca oricare obligatie cuprinsa in contract nu s-a respectat, se poate incheia o conventie de rezolutiune a contractului respectiv. Si nici nu trebuie sa cauti mult odata ce partile sunt de acord.
Nu spun ca este absolut imposibil sa se rezolutioneze un contract pe cale amiabila, fara interventia instantei, dar cred ca in majoritatea cazurilor acest lucru este posibil.
Trimiterea la instanta este facuta in virtutea faptului ca in practica este o metoda abordata mai des. se intampla destul de des sa ajunga in fata judecatorului lucruri care se puteau rezolva altfel mai bine.
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2007
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Nerespectarea antecontract vanzare-cumparare de catre promitent cumparator jhonmer jhonmer Este vorba despre un apartament. S-a facut un antecontract in 12.02 2009 intre parti in care s-a dat o arvuna de 1000 de euro si urma ca in data de 10.04 2009 ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare Când una din părtile unei promisiuni bilaterale de vânzare nu respecta conditiile prevazute in antecontractul incheiat la notariat avand ca ternen de ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu de gr. iv irina.comardici irina.comardici Buna ziua, In cazul apecificarii urmatoarei clauze: " contractul va fi reziliat de jure fi fara interventia vreunei instante, notificari de punere in ... (vezi toată discuția)