avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... PASIVITATEA
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

PASIVITATEA

B-) Nu cu mult timp în urmă am iniţiat o acţiune prin care doream să observ reacţia oamenilor la recomandarea de a ieşi din pasivitate şi de a lua atitudine faţă de încălcarea legii. Demersul s-a desfăşurat prin două modalităţi: prin intermediul internetului trimiţând mesaje cu rugămintea ca cei selectaţi să îi "certe" pe cei care îi văd că încală legea, şi prin împărţirea de fluturaşi cu acelaşi mesaj.
Prima acţiune - prin internet, s-a îndreptat către oamenii cu studii, juridice dar şi din alte domenii, şi am aşteptat răspunsurile lor... cu dezamăgire spun că nu am primit niciun răspuns.
A doua acţiune - prin fluturaşi, s-a îndreptat către oamenii simpli, muncitori, agricultori etc., şi am aşteptat răspunsurile lor... uimitor, aceştia au fost cei care au răspuns acţiunii mele, au luat atitudine, "certându-i" pe cei care încălcaseră legea (angajaţi ai primăriilor, şefii de post, medicii de comună etc.).
Deşi pentru unii pare ceva hazliu, pentru mine acest rezultat l-am interpretat astfel:
- oamenii de la care te aştepţi să reacţioneze - cei educaţi - nu au făcut niciun act de ieşire din pasivitate deşi aveau numeroase modalităţi.
- oamenii de la care te aştepţi mai puţin să fie interesaţi de acest subiect - al pasivităţii - la nivelul posibilităţilor lor au făcut pasul spre atenţionarea "oamenilor răi".
Am o vârstă destul de mică faţă de unii dintre cei care intră pe acest forum, nu am nici cunoştinţele de specialiate la nivelul unora dintre ei, dar îmi permit - acum mulţi vor ieşi din pasivitate - să vă spun RUªINE SÃ VÃ FIE. O singură persoană, din diverse motive, este exceptată, restul vă spun NU MERITAŢI diploma obţinută după facultate, terminaţi o facultate - de drept, de medicină, filologie - şi vă gândiţi doar la voi, cum să câştigaţi mai mulţi bani, de oamenii simpli cărora le sunt sunt lezate drepturile vă interesează doar când vă plătesc, pro bono nu vreţi să îi ajutaţi. B-)
Cel mai recent răspuns: truevio , utilizator 12:14, 24 Martie 2008
silviu. durlă a scris:

mi-am dat seama că doar dacă devi puţin răutăcios te ascultă cineva, deşi ar trebui să te asculte şi când nu eşti maliţios.

deocamdată sunt ocupat cu această campanie să găsesc modalităţi mai energice de a mă face auzit.B-)



1. Nici Dumnezeu n-a crezut ca o sa-l asculte cineva... asa ca nici nu s-a chinuit sa ne lamureasca... A rezolvat totul in 10 porunci...

2. Ar trebui sa te obisnuiesti cu gandul ca o sa vorbesti si intr-o zi ai sa constati ca nu te aude nimeni. Atunci ai sa vorbesti mai tare. Pana obosesti. Apoi intr-o zi ai sa descoperi ca nici tu n-ai auzit ce au spus altii. Ai fost ocupat ca sa te faci auzit. Cum s-ar zice, fiecare cu egoismul de a vorbi, altii cu egoismul de a nu-i asculta. Probabil e un basm pretentia ca oamenii comunica... (si daca nu te-ai plictisit inca de atata "comunicare" intre noi, ma tem ca am sa-ti transcriu aici toata opera lui Paler).
Domnule draga,
In primul rand ma intrebi cum de n-ai auzit ca eu iau atitudine... Te intreb: da' eu cum de n-am auzit ca tu iei atitudine?
Si te rog sa iei in considerarea raspunsului tau faptul ca eu nu duc o campanie de promovare a atitudinii mele, tu insa da. Si atunci? Poate campania ta nu e dusa chiar bine, poate nu ai cunostinte de specialitate sau oameni care sa te indrume. Poate vina e a ta.

Un exemplu: scrii cu greseli de ortografie uneori... personal, desi unii imi spun ca sunt exagerata, n-as raspunde unor astfel de mesaje. Nu se incareaza in standardele mele, indiferent de continutul mesajului. Adica: e un mesaj care, desi bun, e prost promovat sau gandit, se adreseaza altei categorii decat a mea etc. Sunt zeci de motive pentru care nu le raspund...

Si inca un lucru: ne faci egoisti. Hai sa-ti spun ceva: eu sunt egoista si recunosc. Spre deosebire de multi oameni care sunt egoisti dar nu recunosc. Adica: este de esenta omului sa fie egoist, tine de instinctul sau de conservare si supravietuire. Psihologii spun ca acei oameni care nu au dezvoltat egoismul in forma sa normala (nu neaparat ca le lipseste) sunt bolnavii psihic. :D
Toti facem lucruri pentru ca ne plac noua, ca ne fac sa ne simtim bine: pentru ca noi insine sa traim intr-o lume mai buna facem cate-o campanie, pentru a ne acoperi sentimentul vinovatiei unei vieti cat de cat bune mai dam de pomana... Si tot asa.

Asa ca, tu critica in continuare, si mie imi place critica dupa cum vezi, dar porneste de la premise reale si corecte. Nu poti critica oameni dupa principii teoretice, dar dupa realitatea foamei din stomac. Si intotdeauna asta va prima in fata unui ideal. :P

Bafta mult in campania ta si astept sa aud de ea si in afara unui topic pe avocatnet.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Decembrie 2007
Liliana Gradinaru, Avocat
esti nedrept. Opinia publica este caracterizata prin pasivitate, indiferenta si inertie. Sa stii ca exista o reactie la nedreptate. Daca vrei chiar acest forum are un rol-mititel, dar are, in conturarea si formarea unei educatii juridice(nu vreau sa zic vorba mare-educatie sociala) . Recunosc ca nu exista o reactie adecvata, dar aici intervine ceea ce a postat AVLIL. Idealurile vor capata contur numai atunci cand se va estompa grija pentru ziua de maine, cand te vei gandi mai putin ca vine rata la banca si tb sa platesti, tb sa platesti baroul, gazele, intretinerea, etc, etc.
Pe de alta parte publicul nu are o educatie civica si juridica adecvata. Persoane ca tine vor ajutor si suport (juridic indeosebi), dar n-ar recunoaste in ruptul capului utilitatea acestui suport si nu ar scoate bani din buzunar-Doamne fereste!!
Probabil esti tanar si ai multe idealuri. Foarte bine. Daca ai rasfoi totusi istoria ai observa ca revolutiile se nasc din idei, dar se implinesc cu bani.
Succes si eu unul sper sa-ti rafinezi idealurile si mijloacele de punere in opera.
Apropo, nici eu nu am auzit de demersul tau, iar despre mediocritatea celor de pe forum, am sa-ti raspund asa cum meriti-flacau du-te si plimba ursu' pe la alte mese- daca aici sunt numai mediocrii-du-te in alta parte unde gasesti de teapa ta.
Ultima modificare: Luni, 24 Martie 2008
truevio, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conceptul de normal / normalitate ContSters109653 ContSters109653 Cred ca ar fi interesant sa redefinim conceptul de normal; normalitate . Eu m-am nascut doar o data, dar parca am trait cel putin trei vieti pana acum ... Si ... (vezi toată discuția)
Sunteti de acord ca "dreptatea este a celor puternici"? uninovator uninovator Ma deranjeaza sa aud tot felul de situatii in care lumea inchide ochii la nedreptatea care li se face pentru ca nu-si permit cheltuielile de judecata. Mesajul ... (vezi toată discuția)
In memoriam octavian paler  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu [b]“Tăcerea egală cu toate cuvintele”, sau redobândirea Inocenţei[/b] [quot][i]Undeva în urma noastră trebuie să fie o insulă unde ... (vezi toată discuția)