bună ziua,
în 2006 am formulat cerere în justiție pt acordare despăgubiri pt folosirea fără drept a unei realizări tehnice ce îmi aparține, intervalul de timp l-am precizat a fi ultimii trei ani, anteriori depunerii cererii; am mai solicitat obligarea la încheiere contract referitor la drepturile bănești ce mi se cuvin pt folosirea în continuare a respectivei realizări tehnice; în prezent stadiul procesului este tot la fond, astfel că pentru intervalul 2006-2010 obligarea la încheierea de contract nu mai este de actualitate.
vă rog să mă lămuriți cum aș putea solicita ulterior despăgubiri și pt perioada 2006-2010, eventual perioada 2006-data pronunțării unei hotărîri pe fond,în cadrul aceluiași dosar.
vă mulțumesc i. bodic
situatia de fapt pe care ati descris-o nu este asa de clara.
Totusi, bazandu-ma pe ceea ce ati declarat, conform art 73, dumneavoastra trebuia sa procedati in urmatorul mod:
1 prima data trebuia sa adresati unitatii o cerere prin care sa cereti atestarea calitatii de autor.
2 in cazul in care raspunsul dansilor era negativ, trebuia sa introduceti actiune in justitie cu 3 capete de cerere:
a) recunoasterea calitatii de autor;
b) obligarea incheierii contractului;
c) in cazul nerespectarii b), obligarea unitatii la plata despagubirilor cuantificate in functie de realizarile economice obtinute (a se vedea prevederile art. 73)- aceasta este singura regula de cuantificare a prejudiciului.
Daca nu ati cerut sa vi se recunoasca calitatea de autor, atunci actiunea in justitie este sortita esecului ( a se vedea decizia iccj 1724 din 14 martie 2008).
bună ziua,
am procedat astfel:
- în anul 2006 am notificat repetat societatea comercială respectivă,solicitând recunoașterea calității de autor, precum și încheiere contract, conform alin. (1) și (2) /art. 73,
- societatea respectivă mi-a solicitat direct un calcul de eficiență economică,
- deși legea nu mă obligă, am dat curs solicitării respective,
- nu am primit nici un răspuns, deși am făcut reveniri, toate dovezile fiind la dosar,
- ca paranteză: solicitarea directă a respectivului calcul, precum și lipsa oricărui
răspuns la calculul respectiv, ar putea fi invocate ca recunoaștere indirectă a calității de autor, respectiv acord tacit cu cele cuprinse în calculul de eficiență economică ?!
- în acțiune am solicitat (anul 2006): recunoașterea dreptului de a fi autor, despăgubiri pt ultimii trei ani, precum și încheiere contract pt. folosirea în continuare a soluției tehnice în cauză,
- după multe tergiversări, sunt tot la fond, strămutat, inclusiv suspendat de 8-9 luni pt. control constituțional al art. 73, în raport cu art 16 și 53 din Constituție,
- rapoartele de expertiză tehnică și contabilă îmi sunt favorabile, obiecțiunile la acestea fiind respinse,
- eroarea constă în faptul că am precizat strict intervalul de trei ani anterior depunerii acțiunii, soluția tehnică folosindu-se și în prezent, fără întrerupere.
- probabil că pârâta nu ar fi de acord cu modificarea celui de-al doilea capăt de cerere referitor la despăgubiri în sensul întinderii intervalului respectiv până la pronunțarea unei soluții pe fond.
- vă mulțumesc, aștept pdv Dv., telefon 0723161156
din situatia de fapt prezentata, sunt de parere ca cererea de chemare in judecata s-a facut cumva defectuos.
cererea va ramane "batuta in cuie". Trebuia pur si simplu sa solicitati recunoasterea calitatii de autor si obligarea incheierii unui contract (trebuia sa depuneti la instanta in cererea de chemare in judecata o propunere de contract, prin care sa specificati pretul contractului, durata contractului, si respectiv alte drepturi si obligatii) sub sanctiunea platii unei despagubiri intr-o suma fixa (stabilita in functie de o perioada de exploatare, de rezultatele economice ale intreprinderii, de pretul cerut in draftul de contract prezentat instantei).
Din cate ati spus, litigiul inca este in derulare iar dvs in cerere ati mai cerut incheierea unui contract pentru exploatarea in continuare a inventiei. Nu am inteles din primul dvs mesaj, de ce obligarea la incheierea unui contract ptr 2006-2010 nu mai este de actualitate din moment ce in ultimul mesaj specificati ca in actiunea din 2006 ati solicitat incheierea unui contract pentru folosirea in continuare a realizarii tehnice?
In ipoteza in care capatul de cerere privind obligarea partii adverse la incheierea unui contract ptr folosirea in continuare a realizarii tehnice, este valabil, sunt de parere ca in cazul in care instanta recunoaste calitatea dvs de autor si obliga la incheierea contractului, puteti recupera suma pentru 2006-2010 prin includerea acesteia la obligatie de plata in contractul de exploatare a realizarii tehnice.
In ipoteza in care dvs ati cerut numai despagubiri si recunoasterea calitatii de autor, nu mai puteti da in judecata partea adversa ptr despagubiri suplimentare intr-o noua cerere.
vă mulțumesc pentru lămuriri, dar mai am următoarele neclarități:
- unitatea în cauză nu a fost de acord să-mi recunoască, pe cale amiabilă, calitatea de autor și să încheie contract; obligarea la încheiere de contract este apreciată de către pârâtă ca fiind inadmisibilă câtă vreme printr-o astfel de soluție juridică ar fi viciată libertatea decizională a părților; unele instanțe chiar au pronunțat astfel de soluții !
- este drept că ÎCCJ a dispus într-o altă cauză o astfel de obligare la încheiere de contract, dar pârâta respectivă nu a pus în aplicare respectiva decizie; sigur, ulterior reclamantul a adus la cunoștința justiției nerespectarea unei decizii irevocabile: cazul Romică Sandu - AVAS- Dacia Mioveni.
- nu am înțeles de ce nu s-ar putea formula o nouă cerere în justiție privind despăgubirile corespunzătoare unei noi perioade de folosință a realizării tehnice.
daca instanta va recunoaste prin decizie definitiva si irevocabila calitatea de autor, admite despagubirile si obliga paratul la incheierea unui contract pentru folosirea in continuare a solutiei tehnice, in cazul in care unitatea nu-si indeplineste obligatia de a incheia contractul (neintelegeri intre dvs si intreprindere cu privire la pret, durata), dvs puteti depune o actiune motivata pe 73 alin 3 prin care sa cereti despagubiri,ptr pierderea suferita datorita neincheierii contractului. In aceste despagubiri, dvs puteti include si suma care sa acopere cei 4 ani. In ceea ce priveste despagubirile incuviintate de instanta, dvs. trebuie sa procedati la executarea silita a hotararii judecatoresti in cazul in care paratul refuza sa le plateasca.
daca instanta admite definitiv si irevocabil calitatea dvs de autor, admite despagubirile ptr 2006-2010 dar nu retine obligarea paratului la incheierea unui contract, sunt de parere ca dvs nu mai puteti reveni cu o cerere in despagubire pentru 2006-2010- Instanta s-a pronuntat deja printr-o hotarare definitiva si irevocabila asupra obligatiilor paratului derivate din art 73.
Atentie!- consider ca un astfel de contract s-ar incheia pe o perioada maxima de 20 ani de la data la care dvs sunteti recunoscut ca si autor al solutiei tehnice. Valabilitatea unui brevet de inventie este de 20 de ani de la depozit (prioritate) astfel incat acel contract intre dvs si intreprindere, nu poate fi ptr o durata mai mare de 20 ani. Totusi, daca ambele parti consimt, respectivul contract se poate incheia si ptr o perioada mai mare de 20 ani.