Buna ziua,
Speta este urmatoarea:
SRL-ul cu cu unic asociat si unic actionar, fara salariati, este infiintata in trimestrul 3 - 2010, nu are activitate pana in trimestrul 4- 2010.
Societatea este platitoare de TVA.
In trimestrul 4 are ceva incasari in baza unor contracte care determina TVA de plata la buget si impozit pe profit de aprox. 15.000 Euro, sume care vor deveni exigibile la plata in data de 25 ianuarie 2011, societatea fiind platitoare de TVA trimestrial.
Intrebarea este, daca se face cesiunea societatii in trimestrul 4, in conditiile OG 54/2010, ce raspundere va avea vechiul administrator ulterior pentru debitele bugetare scadente la 25 ianuarie 2011, in conditiile in care cesiunea s-a facut sa zicem, in noiemebrie 2009.
Dar daca facturile se incaseaza dupa ce se schimba administratorul, pana sa se faca cesiunea.
Multumesc!
Ieri sa sectia a-VII- a Comeciala a TMB a fost urmatoarea speta:
- comitetul creditorilor prin lichidator a cerut raspundere patrimoniala a administratorului existent (conf art. 138 din L85/2006) la data deschiderii proceduri, unul dintre creditori a tinut sa precizeze ca datoriile societatii nu sunt contemporane cu mandatul actualului administrator si a cerut citarea vechiului administrator. Si ce credeti ca s-a intamplat ?.... instanta a dispus citarea vechiului administartor, contemporan cu datoriile societatii.
- cu privire la speta noastra, daca datoriile sunt exigibile dupa cesiune eu consider ca noul administrator se face raspunzator de plata acestora.
Totusi eu cred, ca s-a com dus moda cu vanzarea firmelor cu datorii.
Uitati de faptul ca cesiunea produce efecte doar dupa un termen de opozitie de 30 de zile, iar ANAF e informat din oficiu. Asta una.
Apoi, e drept ca datoriile sunt ale societatii, insa raspunderea trebuie diferentiata putin: fata de terti (inclusiv fisc) raspunde societatea, indiferent cine o conduce; fata de societate (prin vointa asociatilor) raspund administratorii, in principiu fiecare pentru mandatul lui si implicit pentru fapta proprie. Totusi trebuie avut in vedere faptul ca administratorii nu raspund automat daca ceva a mers prost in societate, ci numai daca ei au gresit in administrare. Un cumparator diligent ar introduce in contract o clauza prin care fostul asociat(i) garanteaza pentru datoriile vechi.
Predare firma
oana-iulia
As dorii sa predau firma pe care o detin prin Reg Com unei alte persoane.problema este ca pe firma o sa vina de plata o anumita suma TVA Vreau sa stiu daca ... (vezi toată discuția)