avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... vecini turbulenti
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

vecini turbulenti

Buna ziua,
Vreau sa va povestesc mai intai o intamplare si apoi sa va cer parerea.
Aseara, pe la ora 22:30, vecinul meu de deasupra a "binevoit" sa dea muzica la maxim. A avut omul ceva musafiri si apoi s-a gandit sa-i conduca la lift, sa lase usa de la apartamentul lui deschisa (cu muzica la maxim) si sa se plimbe pe palier.
Eu am 3 copii, 2 se duc dimineata la gradinita, iar cel de-al treilea are 14 zile de cand s-a nascut.
Am iesit pe palier cu gandul sa-l rog sa dea muzica mai incet. L-am gasit acolo (nici macar nu am ajuns la el la usa) si, bineinteles, am incercat sa discut cu el. Adica l-am rugat sa dea muzica mai incet spunandu-i ca am copii mici si nu e normal sa deranjeze linistea publica la ora aceea, mai ales ca jos, la intrarea in bloc, sta afisata comunicarea facuta de guvern (parca) vara trecuta, cu noul program de liniste, adica intre 21:00 si 9:00 nu ai voie sa deranjezi.
Vecinul meu mirosea de la o posta a bautura si n-am putut sa ma inteleg cu el. In fine, nu ne-am jignit, nu s-a intamplat nimic si m-am dus in casa cu gandul ca daca mai continua sa chem politia. A oprit muzica. N-au trecut 10-15 minute ca ma trezesc cu cineva care incerca sa intre la mine in casa. Adica a apasat pe clanta sa intre direct si apoi a inceput sa sune continuu la usa.
Deschid. Cand colo, vecinul, da buzna peste mine in casa. Asta ca sa-mi spuna sa nu ma mai duc la el la usa, ca am fost inainte si i-am fortat usa. I-am zis ca nu s-a intamplat asa ceva, ca am discutat cu el pe scara palierului si nici macar nu am ajuns la usa lui. El incepe sa-mi povesteasca ce pateste el cu cei de sus (de parca m-ar fi interesat), ce galagie ii fac si altele. I-am spus ca nu ma intereseaza. Apoi a inceput iar sa ma acuze ca m-am dus la el la usa si am incercat sa intru la el in casa. L-am scos afara, adica l-am impins afara din casa (toate acestea se intamplau la mine in casa, pe hol, in timp ce copii se trezisera si incepusera sa se intrebe ce se intampla) si am continuat sa-i spun ca nu s-a intamplat nimic din ceea ce zice el. A mai venit si sotia sa-i zica acelasi lucru si i-am trantit vecinului usa in nas. Cand colo, el sa intre iarasi la mine in casa, fortand usa. Deschid usa si vecinul iar peste mine in casa.
In acel moment m-am enervat si de aici incolo a izbucnit un scandal monstru: eu i-am dat o palma, el a incercat sa faca acelasi lucru si m-am prins de bluza si a rupt-o. Pana la urma ne-am potolit, fara prea multi pumni si picioare. Au iesit si ceilalti vecini la usi si incercau sa-l linisteasca, dar el nu si nu. O tinea pe a lui. La un moment dat a inceput sa zica/sa-si dea seama ca nu am fost eu. A venit vecinul meu de pe palier, l-a suit in lift, i-a zis sa apese butonul de la etajul lui si l-a trimis acasa.
Intre timp, sotia sunase la politie. Au venit 2 politisti, am discutat cu ei si i-am povestit toata intamplarea, mi-au luat datele de buletin si s-au dus la el. Le-am zis ca nu fac plangere, ca nu am chef sa ma cert toata viata cu vecinul. Nu stiu ce au facut acolo, probabil i-au zis sa se linisteasca.
Dar de unde. Cert e ca muzica nu a mai pus, dar a inceput sa injure ca la usa cortului si sa vorbeasca tare.
Pana la urma n-am mai stat, m-am dus si eu la culcare.
Azi vorbesc cu sotia la telefon si imi spune ca vecinul injura si vorbeste iarasi ca la usa cortului. Deocamdata il las in pace, pentru ca e in timpul orelor "de galagie" si n-am ce sa ii fac. Dar daca continua si mai face si diseara acelasi lucru, sun iar la politie.

Acum, singurul lucru de care imi pare rau este ca ne-am lovit unul pe celalalt. Poate nu trebuia sa reactionez asa, dar pur si simplu nu m-am mai abtinut cand mi-a fortat usa de 2 ori si a intrat apoi peste mine in casa. Ganditi-va si dvs: ora 22-23 seara, copii dorm, vecinul beat da muzica la maxim, imi forteaza usa de 2 ori si intra peste mine in casa, tot el fiind acela care ma acuza ca eu am incercat sa intru peste el.

De cand m-am mutat in bloc am discutat pana acum de 2 ori cu presedinta asociatiei de locatari si cu administratorul si le-am spus ca vecinul da muzica tare seara la orele 22-23 (plus televizorul...ascult stirile de la el, nu e nevoie sa mai consum eu curentul).

As vrea sa va cer parerea cu privire la ce s-a intamplat si cum ar trebui sa procedez in continuare cu vecinul.

Multumesc anticipat.
Mihai
Cel mai recent răspuns: mihaelabgd , utilizator 22:37, 24 Februarie 2011
Nu vreau sa intru in polemica cu dumneavoastra, doamna Dana ! Ce rost ar avea ? Cele mai bune argumente sunt cele luate chiar din viata reala , de pe strazi , de peste tot ! Cat despre ce vedeti dvs. la televizor , nu cred ca-i cazul sa generalizati ! Orice padure are si uscaturi ! Locuiesc la oras, nu beau tuica , nici eu nici sotul ,stand la sfat cu vecinul , iar de cules rosii, da , le-am cules in campaniile agricole din perioada studentiei mele, unde, i-adevarat , nu v-am intalnit ! In privinta modului de adresare , imi cer scuze public daca v-am deranjat ! Dar , in general, pe forumuri , nu se vorbeste cu dvs. ( intre simpli utilizatori, ma refer ) , pentru ca s-ar da un aer prea oficial discutiilor intre noi, ca oameni ! Nu la fel stau lucrurile in cazul in care se cer niste consultatii ,de la niste persoane pregatite special ( medici,avocati,s.a.m.d.) , a caror pregatire profesionala o cunoastem de la inceput ! Nu cred ca trebuia luata ca o ofensa la adresa persoanei dvs., de genul " hai sa ne tragem de sireturi" !
Revenind la problema care a generat discutiile de pe forum : ati mai rezolvat ceva ,cm07 ?
@julie v
Ai drepate in legatura cu adresarea pe forumuri. Aici unii dintre noi ne-am obisnuit sa ne adresam cu formula de reverenta. Forumurile sunt agora unde participantii sunt egali, tocmai pentru ca NU ni se infatisaza ca invitati speciali, oficiali si de specialitate. Si cand esti in tribuna se cheama ca nu joci. De aici egalitatea intre noi, indiferent de varsta, sex, preocupari, cultura, educatie, inaltime, latime, greutate, marime a piciorului sau a nasului, nr de circumvolutiuni ale creierului. Ne dam cu parerea, care mai autorizat, care mai ne.... La fiecare dintre noi scrie "utilizator', deci un fel de anonim.
Respectul celorlalti se cucereste, nu se impune. Asta ar trebui sa stie cineva care a citit cel putin 10 carti fundamentale din literatura.
Din pacate cm07 nu ne-a mai scris, probabil nu are noutati.
Buna ziua,

Intr-adevar, nu am mai scris pentru ca nu am noutati. A fost un weekend linistit.. poate parea greu de crezut, dar primul dupa sarbatorile de Paste de anul trecut cand stiu ca a fost plecata tanara din localitate. Sa se fi intamplat astfel si acum sau sa fi avut succes atitudinea mea.. neortodoxa? Ma refer acum la faptul ca am obligat-o pe duduie sa-mi asculte ea mie muzica si nu invers.
julie v, aveti dreptate cand spuneti ca ceea ce pot face politistii este doar sa constate, sa dea amenda eventual si in cazul unei reclamatii scrise o pot chema la sectie pentru declaratii. Cat despre ora din zi sau din noapte la care poate primi amenda, aici lucrurile sunt clare. A primit amenda atat la ora 13, cat si la ora 2 dimineata si niciodata nu mi s-a raspuns ca reclamatia este nefondata pentru ca.. s-ar afla in orele in care poate face galagie. Am aflat ca acest orar, care stipuleaza orele intre care sa fie liniste, este stabilit de catre Asociatia de locatari si respectat de cei cu bun simt, fara a exista vreo constrangere legala daca el nu este respectat. Oricum, repet, eu i-am chemat si in miezul zilei si au amendat-o fara retinere.
Din pacate pentru mine, sub camera ei este casa scarilor (ea sta la et. 1, eu la 2) si astfel, noaptea.. eu sunt singura deranjata. Asa cum am mai spus, noaptea are muzica suficient de tare cat sa ma deranjeze pe mine, iar uneori pe vecinul de deasupra mea, dar insuficient cat sa trezeasca tot palierul! Era nebunie in timpul zilei, cand se bateau intre ei, dar de cand a decedat bunica (in urma cu o luna), s-au mai linistit. Violenta domestica deja nu ma mai deranja pe mine (eu imi doream/doresc sa dorm noaptea), dar ii deranja pe ceilalti vecini si astfel am "coalizat" si am depus o plangere in numele Asociatiei, fara insa a avea succes.
La sectie am fost.. nu am reusit sa vorbesc cu comandantul, desi avea program de audiente la acea ora, dar am vorbit cu politistul de proximitate, cel care preia cazul in urma reclamatiei scrise si care mi-a spus ca o va mai chema la sectie. Cand l-am intrebat ce ar putea obtine.. a ridicat din umeri. Probabil tot o promisiune a ei de a nu mai deranja.
Voi incerca sa urmaresc "firul' amenzilor. Adica sa vad ce se intampla cu ele, de ce nu poate fi obligata sa le plateasca, etc.
Cred ca din L nr.61 din 27.09.1991 (cu modif ulterioare) pt sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuite sociala, a ordinii si linistii publice e preluat intervalul orelor "de liniste”:
Art.2 pct 29) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00 - 8,00, prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice situate in imobile cu destinatia de locuinte sau in imediata vecinatate a acestora...

Ce interesant ar fi sa se modifice aceasta lege introducandu-se posibilitatea confiscarii "aparatului de zgomot” – asa cum este in Marea Britanie, de exemplu... La o a treia sesizare a politistilor aparatul e confiscat, pe langa amenda – iar cel care vrea sa isi recupereze aparatul are de platit o suma aproape egala cu valoarea aparatului si, uneori, chiar o suma mai mare decat valoarea aparatului. Aparatele abandonate de contravenienti sunt vandute dupa un anume interval de timp si banii sunt constituiti fond la bugetul politiei... O sursa de venit pt politistii care, oricum, au alocate fonduri mici...

trope_doi a scris:

Cred ca din L nr.61 din 27.09.1991 (cu modif ulterioare) pt sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuite sociala, a ordinii si linistii publice e preluat intervalul orelor "de liniste”:
Art.2 pct 29) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00 - 8,00, prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice situate in imobile cu destinatia de locuinte sau in imediata vecinatate a acestora...

Ce interesant ar fi sa se modifice aceasta lege introducandu-se posibilitatea confiscarii "aparatului de zgomot” – asa cum este in Marea Britanie, de exemplu... La o a treia sesizare a politistilor aparatul e confiscat, pe langa amenda – iar cel care vrea sa isi recupereze aparatul are de platit o suma aproape egala cu valoarea aparatului si, uneori, chiar o suma mai mare decat valoarea aparatului. Aparatele abandonate de contravenienti sunt vandute dupa un anume interval de timp si banii sunt constituiti fond la bugetul politiei... O sursa de venit pt politistii care, oricum, au alocate fonduri mici...

Da, ar fi o idee foarte buna. Si eu mai am niste idei la legea 61. Sa le punem la un loc si sa vedem cum le trimitem la cei in drept sa formuleze o initiativa.
Asa cum mi-a explicat mie acel judecator acum cativa ani, in normele de aplicare ale legii este inserata si la noi posibilitatea politiei de a confisca aparatul. De ce nu se aplica? Mare mister. Se gasesc normele astea pe undeva sa le studiem mai atent?
De asemenea sunt dispute si in cazul politistilor cu "intervalul de liniste". De fapt in lege e precizat ca este interzis zgomotul si in orele din afara intervalului. Sunt doua paragrafe care se bat cap in cap.
Unii politisit spun ca se poate amenda, altii nu. Normele de aplicare sunt cheia. Eu una nu le am.
Poate sa ne mutam cu acest subiect la celelalte sectiuni ale forumului, aici sunt multi administratori, presedinti de asociatii, un jurist ar fi bine sa dea o parere.

Alte discuții în legătură

Tulburarea linistii publice luar luar am si eu o problema de foarte mult timp cu vecinul de deasupra care nu nu stie (mai bine zis nu vrea) sa asculte muzica mai incet. problema este in felul ... (vezi toată discuția)
Vecin agresiv florbad2006 florbad2006 buna ziua. locuiesc intr-un imobil cu 4 etaje, la etajul 3. vecinii de deasupra mea aproape in fiecare noapte se cearta, fac zgomot (pe la 12- 1 noaptea)...sa ... (vezi toată discuția)
Deranjarea linistii publice racfm racfm Am si eu o problema cu Jandarmeria ... Am un vecin , care la orice sunet, putin mai tare , cheama jandarmeria ( el locuieste in blocul de alaturi , iar ... (vezi toată discuția)