Va rog sa-mi spuneti cum as putea sa procedez in urmatoarea situatie:
Sunt mamica unei fetite de doi ani recunoscuta de tatal ei de care m-am despartit acum aproape 6 luni. Fetita mi-a fost incredintata prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, fara sa fie stabilit un program de vizitare. Motivul despartirii a fost acela ca el nu era dispus sa se implice in cresterea copilului si in viata comuna (pe motiv ca acestea sunt indatoriri exclusive ale mamei), faptul ca a renuntat la serviciu pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil (am avut grija ca de acesti bani sa beneficieze copilul) precum si faptul ca am ajuns la concluzia ca ne dorim lucruri diferite.
Nu stiu daca are vreo relevanta faptul ca el nu a dorit copilul, nu m-a ajutat cu nimic in perioada in care am fost insarcinata, iar cand i-am cerut sa recunoasca copilul mi-a pretins sa-i fac buletin pe adresa mea ...
Dupa separare el s-a mutat in provincie la sora lui (nu are domiciliu stabil); a venit sa vada fetita in mod regulat, cam o data pe luna, si i-a platit pensia de intretinere de 100 lei.
Problemele au aparut in momentul in care el a venit sa vada fata insotit de actuala nevasta (asa o numeste el), iar ultima intalnire a iesit cu scantei. Probabil ca motivatia lui este pe de-o parte sa o impresioneze pe actuala si pe de alta sa ma sicaneze pe mine ...
Intrebarile mele sunt:
1. Ii pot impune sa nu mai vina insotit de actuala sotie cand viziteaza copilul (vizitele se petrec in spatii publice)?
2. Doresc ca fetita sa poarte numele meu de familie si stiu ca el nu va fi de acord. Ii pot schimba numele si fara acordul lui? Ce sanse am?
3. Pot ajunge la o intelegere ca el sa nu mai plateasca pensia de intretinere si sa renunte la drepturile pe care le are asupra copilului?
Pai... daca nu e in pericol copilul, e un lucru bun ceea ce se intampla. E bine pentru copil sa-l viziteze tatal. Deci nu, nu se poate lua nicio masura ca sa fie impiedicat un lucru bun si nici nu e indicat.
Eu m-as bucura ca tatal e atat de interesat sa-mi faca rau, daca dupa acest lucru beneficiaza copilul. Ce importanta are de ce vine tatal, odata ce e benefic pentru cel mic?
Exemplul cu acel copac era o paralela fortata, nu un exemplu care se suprapunea intru totul situatiei discutate. Intr-adevar, nu e acelasi lucru, diferenta e enorma.
Gresiti doamna, gresiti profund... E foarte bine ca tatal fetitei se intereseaza de soarta ei. Nu stiti cat de dezarmat e un copil care descopera la un moment dat, social, ca nu are un barbat in spate... Cum puteti sa va ganditi sa-i luati numele? Cum va puteti gandi sa faceti din ea un semi-orfan... La fetele din parinti despartiti apare intotdeuna un dezechilibru... nu se simt iubite (daca nici tatal, atunci cine?) oricata dragoste si atentie i-ati arata dvs... si la varsta adolescentei se indragostesc de primul idiot numai pentru ca li se pare ca le ca le iubeste si pe ele cineva .. Si cand va ajunge la varsta la care va intelege si isi va analiza viata pe cine credeti ca va da vina? ... pe dvs.
Daca vi se pare ca fostul se foloseste de copil pentru a va face rau... schimbati ceva la dumneavoastra, nu la copil. Pur si simplu aratati ca ... nu va pasa. Daca de cate ori vine cu actuala, dvs. va zbarliti ca o pisica (iertati-mi comparatia) el vede ca acolo e un punct slab... Dar daca va comportati ca si cand nimic nu s-ar intampla...se va plictisi ... nu mai prezentati interes, nu va mai tulbura, nu va mai veni si cu actuala (asta ori alta) doar de dragul de a va face dvs. rau.
Am patit si eu acelasi lucru. Exsotul meu mai avea o fetita din prima casatorie pe care nu o vedea cu anii. Dupa ce ne-am casatorit imediat i-a venit dorul de copil si ma implora sa vin si eu cu el. Daca ai un pic de bun simt nu faci acest lucru deoarece trebuie sa fi constienta ca nu te doreste nimeni acolo, chiar nu inteleg de ce tatal nu rezolva singur aceasta problema, este doar copilul lui, parerea mea este ca pe tatal nu-l intereseaza atat de mult copilul ci mai mult sa se afiseze cu actuala, copilul efectiv tot fara tata va ramane...
Va multumesc pentru atentia pe care ati acordat-o subiectului. Doresc ceea ce este mai bun pentru copilul meu, departe de mine ideea de a taia legatura tata - fiica. Parerea mea este ca chiar in conditiile in care as fi continuat relatia cu fostul sau as fi acceptat in continuare abuzurile lui, acestea ar fi afectat-o pe fetita mai devreme sau mai tarziu. Este prea mica pentru razboiul dintre noi. Vreau ca ea sa aiba o copilarie frumoasa, cu povesti si poezii pentru varsta ei, nu sa ii se spuna "ma-ta-i proasta" si altele asemenea. Vreau ca el sa se poarte cu copilul lui asa cum se cuvine, ca un tata, iar pe mine sa ma respecte pentru ca sunt mama copilului lui si pentru ca eu il cresc, chiar daca nu mai suntem impreuna.
Dupa separarea de fostul. familia lui mi-a reprosat ca l-am "pacalit" pentru ca nu i-am spus la timp ca sunt insarcinata (desi el stia acest lucru), si ca l-am nenorocit pe viata pentru ca este obligat sa-i plateasca copilului pensie de intretinere. Numele meu este cel putin la fel de bun ca si al lui, oricum il cresc ca si singura. Din moment ce nu si l-a dorit si l-am impovarat cu aceasta responsabilitate, de ce sa-i mai poarte numele? Mai bine renunta, nu?
Pentru Vali63: ati intuit exact situatia, diferenta este ca actuala ia de bun ceea ce-i spune el si ma vede ca pe o amenintare la adresa ei si a relatiei ei. Pentru el acest copil nu este decat un instrument ieftin si la indemana de care se poate folosi oricand are nevoie.
Pentru AVLIL si ROMASCANU: sunt de acord cu Dvs, dar ceea ce doresc este putina "ranforsare" juridica, ceva care sa-l tina la respect cat de cat.
Va multumesc inca odata si va doresc o saptamana frumoasa.
Nu puteti sti, fiecare situatie e diferita... Poate are unele temeri referitoare la fosta, sa nu i-l ia... Poate e o iubitoare de copii... Poate fac totul impreuna...
Oricum, achiesez la ideea colegei mele ca, daca aratati ca nu va pasa, se va mai calma. In majoritatea cazurilor, barbatii scad in intensitate in timp.