avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum se poate utiliza formula \"DOING BUSINESS AS\" in ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum se poate utiliza formula "DOING BUSINESS AS" in Romania?

Buna ziua,
As dori un sfat privind posibilitatea in Romania a utilizarii formulei DOING BUSINESS AS (DBA)... echivalent TRADING AS... sau A DIVISION OF ....

Ideea este: am firma AAA SRL, inregistrata ca atare la RC. Intrucat numele nu este foarte relevant pentru activitate, as dori sa folosesc altul, sa zicem BBB, fara sa aduc modificari entitatii inregistrate la RC. Adica ceea ce se intelege in alte parti prin:

BBB, a division of AAA SRL
sau
AAA SRL, doing business as (DBA) BBB
sau
AAA SRL, trading as BBB

Intrebarea este - cum se poate face asta in conditii legale in Romania? In unele state exista o procedura legala, in altele nu.

Multumesc,
CLASCU

Cel mai recent răspuns: clascu , utilizator 21:52, 13 Octombrie 2010
Domnule Clascu,

Nu există în România o reglementare specială şi proceduri specifice pentru a înregistra DBA-urile, afilierea dintre societăţi sau raportul de subordonare francizară în ce priveşte numele comercial (fictiv, DBA).

Asta înseamnă că puteţi să faceţi orice fel de referire în documentele dvs. şi orice fel de combinaţie de reprezentare, francizare... etc.

Puteţi folosi marca comercială in reclame... orice... dar in documente/contracte sunteti obligat sa stipulati si datele societatii reale.

DBA in Romania este o simpla marca comerciala, un nume de firma, inregistrat sau nu la OSIM.

Nu exista obligatia de inregistrare nicaieri a DBA-urilor in Romania.

(Pentru cei care nu stiu ce sunt DBA-urile... amintiti-va de reclamele de gen "Pepsi va invita la festivalul racoritoarelor, unde veti primi premii", sa zicem. Mergeti la festival si vedeti ca premiile sunt oferite de SC Flori de mar srl, de fapt. In acest caz, avem o firma... Flori de mar care utilizeaza marca Pepsi sau SC Flori de mar doing business as Pepsi. Sau cand vin agentii si spun: Suntem de la Kent, am venit sa va livram tigarile. Ei, de fapt sunt de la SC Tutunul vesel... dar folosesc un DBA, si anume Kent)

Si la noi sunt utilizate in mod frecvent aceste DBA-uri, dar lumea le percepe simplu, ca fiind marci comerciale.

Oricum... inainte de a avea un DBA... aveti nevoie de o entitate economica (SRL, PFA, in Romania sau strainatate... etc.)

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Miercuri, 13 Octombrie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Dle Kurtyan, multumesc, asta doream sa aflu

Se pare ca pentru siguranta, exista totusi varianta inregistrarii ca fond comercial la registrul comertului, o mentiune adaugata la firma deja existenta, fie inregistrand respectivul nume in prealabil la OSIM, fie nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare srl babysee babysee Buna ziua, va rog frumos, ma puteti ajuta cu un model de hotarare AGA prin care se decide infiintare unui SRL? Hotarare AGA a asociatului unic persoana ... (vezi toată discuția)
Doua nume diferite, aceeasi afacere giussy7 giussy7 In unele tari din lumea civilizata (USA, UK, Japonia, Canada etc.), o societate comerciala are dreptul sa aiba, pe langa numele legal, un nume diferit cu care ... (vezi toată discuția)
Probleme sc papickads papickads In urma cu 2 luni am angajat un avocat care sa se ocupe de infiintarea unei SC , am facut toate actele si le-a dus la RC , iar de at ma tot minte ca v-a merge ... (vezi toată discuția)