avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Despre pierderile de ACM(apa calda menajera)...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Despre pierderile de ACM(apa calda menajera)...

:sorry:firesc este sa nu se impute si celor cu CT si chiar celor debransati de la sistemul centralizat. In cadrul asociatiei o persoana care implemenreaza un nou program de calcul al cotelor de intretinere doreste sa stie daca apare undeva in 230/1588 vreo referire la asa ceva.
HG 1588/2007 stabileste in SECŢIUNEA a 3-a cu se face repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale, inclusiv apa calda:

Art. 39. -
(1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece şi canalizare; apă caldă menajeră; energia termică, combustibilul şi apa rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.
(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcţie de indexul contoarelor individuale sau în funcţie de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile.
Art. 40. -
(1) Dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute în actele normative în vigoare cu privire la asigurarea gradului de montare a repartitoarelor de costuri pentru apă sau încălzire, atunci repartizarea acestor utilităţi se stabileşte prin decizie a comitetului executiv al asociaţiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie să cuprindă prevederi cu privire la modul de citire, de calcul şi de repartizare a contravalorii consumurilor respective.


Asadar in baza acestor reglementari comitetul executiv poate elabora un regulament. Gasiti unul concret aici pe forum numai pentru apa rece dar puteti sa-l adaptati si pentru apa calda.
www.avocatnet.ro/content/con...
Si totusi, cel cu CT consuma doar apa rece (apa potabila facturata de furnizor) si canalizarea aferenta. Aceasta cantitate este mai mare intrucat cuprinde atat apa rece cat si cantitatea de apa pe care o va incalzi. Pentru a obtine apa calda incalzeste apa potabila cu gaze pe care le achita separat conform contorului propriu de gaze. Adaugandu-i pierderi de apa calda, il obligi sa achite necuvenit atat apa cat si Gcal necesara prepararii apei calde de care efectiv nu beneficiaza.. Inteleg pierderi la apa rece, dar pierderi la ceva ce nu consuma ?!
Sa mai incercam poate ne limpezim un pic.
Daca aveti instaslata CT de apartament platiti apa rece conform apometrului instalat in casa dumneavoastra si, eventualele pierderi de apa rece ce se inregistreaza ca diferente la asociatie intre apometrul de apa rece de la bransamentul blocului si suma consumurilor de apa rece dat de apometrele din apartamente.
De asemenea platiti ca oricare alt vecin intretinerea si reparatiile instalatiilor de apa rece, apa calda si incalzire care sunt instalatii comune ale tuturor proprietarilor indiferent ca s-au debransat sau nu.
Nu platiti diferentele de apa calda.
Dar in cadrul asociatiei, asa cum sunteti obligat de lege sa contribuiti la plata reparatiilor instalatiilor chiar daca nu le folositi, deci.. in asociatie, in comitet, in adunarea generala se poate hotara ca o pierdere de apa calda datorata unei avarii sa se includa, sa se adauge ca valoare la costul remedierii avariei si sa se repartizeze pe cota parte indiviza tuturor apartamentelor, indiferent ca sunt debransate sau nu.
Pierderile de ACM nu pot fi imputate celor care au CT si celor debransati de la sistemul centralizat, chiar daca este mentionat in ROI, este un abuz.
In Art.39 -(1) "apă caldă menajeră" se refera la sistem centralizat, iar "combustibilul şi apa rece pentru prepararea apei calde" se refera la blocuri cu centrala proprie.
Sa nu amestecam marfa cu ambalajul. Apa calda (marfa) inregistrata la contorul de bransament este platita doar de cei care o folosesc chiar si atunci cand sunt pierderi pe instalatia blocului (ambalaj), ambalajul fiind platit de toti locatarii din bloc indiferent ca sunt prezenti sau absenti la domiciliu.
Poate exista un procent maxim hotarat de consiliul local al primariei, care reprezinta cuantumul de plata aferent partilor comune, in cazul in care se foloseste apa calda pentru igienizarea blocului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierderi mari apa calda alina_25 alina_25 intr-un bloc in care din 20 apartamente doar 12 sunt la sistem centralizat pierderle la apa calda sau mai bine zis furturile fac ca fiecare apartament sa aiba ... (vezi toată discuția)
Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)
Apa calda, pret vladanicu vladanicu buna ziua ma numesc vlada nicu nu am anteles de ce platesc apa calda 21 lei metru cub si celelante scari platesc 18lei si anul trecut am platit 25 lei ... (vezi toată discuția)