avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Orfan
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Orfan

Sunt orfan de ambii parinti si student in anul 1 la o facultate de stat. Am ramas cu o datorie de pe urma tatalui meu care a decedat acum 4 ani. Am inceput sa platesc din ea si astfel am intrerupt prescriptia. Pot cumva sa mai scap de acea datorie daca aceasta a fost preluata de o firma de recuperari creante? Mentionez ca am pensia de 550 lei ...
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 10:15, 26 Octombrie 2010
@Alin-Ionut
O sa va rog sa cititi Regulamentul de postare in forum si...sa stergeti denumirea societatilor implicate in discutie deoarece, in forum, discutam ideea si nu persoana fizica/juridica.Multumesc frumos.

Referitor la intrebarea dvs.
Inca nu suntem lamuriti daca dreptul la actiune privind plata/solicitarea debitului este prescris.Teoretic, acest termen de prescriptie este de 3 ani de la data scadentei debitului.Ori noi (si probabil nici dvs.) nu cunoastem aceasta data.

Personal, consider ca ati putea sa invocati lipsa unui titlu executoriu pe numele dvs., calitatea de mostenitori urmand sa o dovedeasca cei care au interesul desi
deoarece ati fost de buna-credinta si am inteles ca ati achitat o parte din debit, s-ar putea interpreta ca si o acceptare tacita a dvs. a "mostenirii de pe urma defunctului dvs. tata"-mostenire care banuiesc faptul ca are doar "pasiv"(datorii)...din cate ne spuneti.

V-ar fi util sfatul concret al unui specialist in domeniu, care studiind contractul si inscrisurile trimise de societatea de recuperari creante, ar putea sa afle data scadentei, suspendarea/repunerea in termenul de prescriptie, opozabilitatea/inopozabilitatea cesiunii de creanta etc. si v-ar putea indruma la modul concret.

De exemplu:"In cazul in care debitorul este obligat la prestatii succesive, conform art.12 din decretul nr.167/1958, dreptul la actiune cu privire la fiecare din aceste prestatii se stinge printr-o prescriptie deosebita.
Recunoasterea datoriei de catre persoana obligata nu intrerupe prescriptia decat numai cu privire la pretentia legata de plata respectiva (adica numai referitor la prescriptia care a fost recunoscuta)".




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Înțelegere plata creanță Ene1 Ene1 Bună ziua. Am o creanță la eos ksi România, în urma unui credit neachitat la timp către Țiriac bank! Plătesc lunar 150 lei către ei, dar am fost sunat ... (vezi toată discuția)
Datorie banca,,,,,,,, nu stiu ce sa fac. stefanutzu stefanutzu Buna ziua.Va deranjez si eu cu o intrebare.In 2006 am facut un credit la o banca,prin care am scos suma de 7000 lei.Am platit lunar timp de un an dupa care am ... (vezi toată discuția)
Eos ksi-recuperare creanta iulian_g77 iulian_g77 Imi cer scuze ,dar sunt nevoit sa cer sfatul unui specialist in legatura cu problema mea. In 2007 am luat un credit de nevoi personale pe o perioada de 3 ani ... (vezi toată discuția)