avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Dreptul la munca- intre teorie si practica
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Dreptul la munca- intre teorie si practica

Noua lege a invatamantului prevede la art. 252
(1) Personalul didactic titular în sistemul de învătământ preuniversitar, la data intrării în vigoare a prezentei legi, îsi păstrează dreptul dobândit la concursul national unic de titularizare.Acest drept presupune transferul cadrului didactic fara acordul unitatii de invatmant la care se transfera.Insa in noua lege(prevederile art.252 sunt din noua lege) se precizeaza :art .252 (3) în condiÑiile intrării în restrângere de activitate, cadrele didactice titulare în sistemul de învăÑământpreuniversitar beneficiază de soluÑionarea restrângerii de activitate prin:transferul consimtit între unitătile de învăÑământ preuniversitar;
Aeasta prevedere poate anula dreptul dobandit prin concursul national de titularizare pentru ca unitatea de invatamant nu-i obligata sa accepte transferul cadrului didactic aflat in restrangere de activitate.Existenta unui drept nu presupune si asigurarea conditiilor practice pentru realizarea acelui drept?Exista decizii ale Curtii Constitutionale pe subiecte asemnatoare?
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 18:28, 3 Noiembrie 2010
:vishenka:

:coffee:

Discutand lucrurile "la rece", cred ca ar fi potrivit ca drepturile nepatrimoniale, dobandite in baza unei legi de organizare si functionare a unui serviciu public sau a unei profesii, sa ramana valabile atata timp cat titularul dreptului obtinut doreste sa-si exercite dreptul (cu respectarea celorlalte prevederi legale). Mi se pare potrivit ca legea sa reglementeze efectiv pentru viitor, nu sa desfiinteze drepturile castigate in baza legii pe care o abroga.
In ceea ce priveste functionarii publici, acestia sunt protejati prin ANFP, daca se reorganizeaza IP-ul in care au fost numiti, si ei sunt redistribuiti pe posturi. E anormal sa incurcam atat de tare notiunile.
In ceea ce-i priveste pe medici, ei sunt titularii posturilor pe care le ocupa, in baza concursului pe post. Statutul de rezident este asimilat stagiului de formare in specialitate, cum este in invatamant definitivatul, pe care- daca-l "ratezi" de 3 ori, ai pierdut dreptul de a profesa.
Parerea mea este ca nu tot ce vine din trecut este eminamente rau, defaimator sau periculos.
PS - chiar, cum vi s-ar parea o lege care sa desfiinteze barourile si sa oblige avocatii sa fie membri ai unei case de avocatura?! (doar ca opinii, oricum nu mi s-ar parea diferit de anularea dreptului castigat).
:luck:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doctorat darria darria Sunt un functionar public cu statut special, lucrez in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, si m-ar interesa orice informatie in legatura cu ... (vezi toată discuția)
Functii conducere invatamant superior andis andis Buna ziua, Lucrez la o universitate privata si va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: am decizia Rectorului de numire in functia de Prorector cu ... (vezi toată discuția)
Posturi pentru pensionari in invatamant cimpeanr cimpeanr Buna ziua, am o prietena care lucreaza ca si profesoara la un seminar catolic pana in acest an cand directorul a angajat o profesoara pensionara in locul ei si ... (vezi toată discuția)