avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... exercitarea funcþiei de consilier juridic
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

exercitarea funcþiei de consilier juridic

Poate o persoană care este funcţionar public sa exercite şi funcţia de consilier juridic la o societate privată,intră in conflict de interese,de lege,etc.?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 12:09, 3 Noiembrie 2010
Incompatibilitatile sunt reglementate prin Legea nr. 161/2003, nu prin Legea nr. 188/1999.

O persoana numita in functia publica de consilier juridic sau in orice alta functie nu poate sa se angajeze consilier juridic in alta parte. Nu functia publica este incompatibila cu profesia de consilier juridic, ci invers. Temeiul legal este art. 10 din Legea nr. 514/2003

S-a mai discutat si aici, desi utilizatorul intreba initial despre existenta unui conflict de interese:
www.avocatnet.ro/content/for...
pt d-na oana_mc:
faceam referire la faptul ca potrivit statutului c.j., incompatibilitatea se refera la orice profesie autorizata sau salarizata in tara sau strainatate, deci nu si la functii...interpretez ca fiind profesie autorizata - profesia de expert contabil/medic/etc, iar salarizata poate fi profesia de economist....astfel, am dat exemplul prin care un c.j poate profesa ca si consilier si detine simultan o functie de manager/director, etc - pentru ca acestea sunt functii...
Repet - dadeam exemplu pentru a se face diferenta intre profesie si functie, legat mai mult de ceea ce subliniase dl. Jurist TM.

Din pacate nu inteleg la ce v-ati referit d-na Pintea...legea 161/2003 priveste faptele de coruptie....nu gasesc niciunde referire la incompatibilitati. Imi puteti indica mai precis un articol?

Va multumesc.
suciu_diana a scris:
Din pacate nu inteleg la ce v-ati referit d-na Pintea...legea 161/2003 priveste faptele de coruptie....nu gasesc niciunde referire la incompatibilitati. Imi puteti indica mai precis un articol?

Art. 94 si urm. din Legea nr. 161/2003.
pt miki
pt d-na Pintea:

Articolul 94, de care pomeniti prevede incompatibilitati cand functionarul public este angajat in cadrul unitatilor/societatilor/regiiilor autonome de stat/bugetare.
Intrebarea utilizatorului se referea la cumul in cadrul unei societati private.

Calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica decat cea in care a fost numit, precum si cu functiile de demnitate publica.
(2) Functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmeaza:
a) in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice;
b) in cadrul cabinetului demnitarului, cu exceptia cazului in care functionarul public este suspendat din functia publica, in conditiile legii, pe durata numirii sale;
c) in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ din sectorul public
.

Personal consider ca situatia poate sa aiba loc, fara a fi vorba de incompatibilitate.
Trebuie doar sa fiti atenta la prevederile art. 96:
ART. 96*)
(1) Functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului.

Ultima modificare: Miercuri, 3 Noiembrie 2010
suciu_diana, utilizator
Cine a zis ca este stare de incompatibilitate? :wassat: Eu am precizat ce act normativ reglementeaza incompatibilitatile, intrucat se discuta despre Legea nr. 188/1999 (adica despre Statutul functionarilor publici).

In primul meu mesaj am scris:
Nu functia publica este incompatibila cu profesia de consilier juridic, ci invers. Temeiul legal este art. 10 din Legea nr. 514/2003.

Am inteles opinia dvs., dar eu sunt de alta parere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionarul public poate fi lider de sindicat? adabia adabia Consilierul juridic, angajat al unei institutii, poate fi liderul sindical al angajatilor din acea institutie??? Mentionez ca acest consilier juridic este ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate agent asigurari - consilier juridic ? papoc papoc Exista incompatibilitate intre functia de consilier juridic la o persoana juridica de drept privat si cea de agent de asigurari? Din cate am inteles exista ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate = consilier juridic / practician in insolventa !? sorina_25 sorina_25 va rog o lamurire..poti fi si consilier juridic si practician in insolventa compatibil in acelasi timp? mai exista starea de incompatibilitate??? (vezi toată discuția)