avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza Contract individual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza Contract individual de munca

Buna ziua,

In contractul individual de munca este prevazuta o clauza cu privire la imposibilitatea de a pleca din companie la o alta firma concurenta. O firma care este in relatie de parteneriat cu firma la care lucrez si care acelasi domeniu de activitate poate fi considerata firma concurenta?
In cazul in care vreau sa plec, cum pot face sa evit aceasta clauza, sau daca aleg o firma concurenta care ar fi prejudiciile?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cristina Boros , Consilier juridic 14:54, 22 Februarie 2008
Clauza de neconcurenţă, definitorie pentru contractul individual de muncă într-o economie de piaţă, este ca natură juridică, o clauză de dreptul muncii, căci odată inserată în contractul de muncă are aceiaşi natură juridică ca şi contractul însuşi.
Dacă în timpul existenţei contractului individual de muncă, obligaţia de fidelitate a salariatului faţă de angajatorul său, consacrată expres de art. 32 alin. 2 lit. d din Codul muncii, include şi obligaţia de neconcurenţă în executarea atribuţiilor de serviciu , aplicarea acestei clauze urmează să vizeze, sub aspectul efectelor sale, ca şi în alte sisteme de drept, fie legale, fie jurisprudenţiale , numai situaţia salariatului căruia i-a încetat raportul de muncă. Totodată, faţă de dificultăţile semnalate în doctrină de a se delimita, pe durata existenţei contractului individual de muncă obligaţia de neconcurenţă faţă de obligaţia de fidelitate, reglementarea actuală face posibilă o atare diferenţiere.
Deci nerespectarea obligatiei de fidelitate a angajatului poate constitui abatere disciplinara, putind duce chiar la desfacerea contractului individual de munca, pe cind nerespectarea clauzei de neconcurenta, care trebuie inserata expres in contract, produce efecte dupa incetarea raporturilor de munca, nerespectarea ei, pe peroioa da de timp stabilita prin acordul partilor putind da dreptul la despagubiri.
cristinaboros a scris:

il obliga pe angajator sa ii plateasca salariatului o indemnizatie lunara.
....



Cat trebuie sa fie cuantumul indemnizatiei lunare in cazul clauzei de neconcurenta?
Art 21 alin 3 Codul muncii: "indemnizatia datorata salariatului se negociaza si este de cel putin 25% din salariu."
In link-ul postat de a_k am gasit:

Art. 21. [clauza de neconcurenţă]
(3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Iti subliniez cateva aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare, fiidnca am trecut si eu prin asa ceva cand am plecat de la o firma la alta care era chiar concurenta:
in CIM trebuei sa se insereze exact perioada valabilitatii respectivei clauye, repcum si ce anumte activitati sunt interzise. In cazul in care nu sunt precizate clar, ele nu au nici un efect
Atat timp cat angajatorul nu iti plateste nici o indemnizatie de neconcurenta, clauza nu are nici un efect. Deci daca clauza e inserata in contract, dar nu e prevazuta nici o indemnizatie sau angajatorul nu iti plateste nici o indemnizatie, clauza nu are nici un fel de valabilitate, indiferent ce altceva mai scrie.

Alte discuții în legătură

Incalcarea obligatiei de fidelitate prevazuta in cim bobocu81 bobocu81 buna un angajat al unei Sc, desafasoara activitati concurente, cu echipamentele frimei, masina, statii de masurare, conbustibil, consumabile...ce masuri se ... (vezi toată discuția)
Conform contractului de munca, angajarea salariatului la o firma concurenta guritza25 guritza25 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema mai delicata, am semnat un contract de munca in care se precizeaza la drepturile si obligatiile genelare ale ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta si confidentialitate distrib distrib firma la care sunt angajat si am clauza de neconcurenta si confidentialitate trebuie sa imi plateasca o suma lunara pentru aceste lucruri ? ? poate sa imi ... (vezi toată discuția)