Prin decizia 7 din 2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie se stabileste ca o organizatie sindicala, pentru a fi reprezentativa poate indeplini alternativ una din cele doua conditii legale. Sa fie ori afiliata la o federatie reprezentativa pentru ramura, fie sa aiba cel putin o treime din salariati membri in acea organizatie. Daca ma iau dupa aceasta decizie pot sa fac sindicatele afiliate la diverse federatii, cum e de ex la noi termoelectrica sau energetica si intru la negocieri cu o diversitate de sindicate. Consider ca e un mod de dezbinare a sindicatelor. La mine in unitate un sindicat indeplineste una din conditii, celalalt pe cea de-a doua si nu ne intelegem deloc. Ce e de facut in acest caz, in afara de solutia unirii celor doua sindicate.
Asa este, m-am grabit fara sa vreau, zicand despre ramura, dar la nivel de federatie putem intra doua sindicate la negocieri cum am si descris. Desigur, CCM la nivel de ramura il respectam, chiar CCM - ul nostru e mai bun decat acela, insa de acum incolo ne cam batem. Concret primul sindicat in unitate am fost noi, cei care avem reprezentativitate prin numarul de salariati. Ulterior s-a externalizat partea de mentenanta din unitatea noastra si am ramas numai cu partea de productie (cu mult mai mare ca numar de salariati). Mentenanta si-a facut sindicat si s-a afiliat la o federatie din cadrul ramurii (caci nu cred ca daca erau mentenanta aveau alt cod CAEN... sau ma insel si am un punct ochit???). Dupa cativa ani vine iarasi HG ca ei trec inapoi la noi. Intra la negocieri prin prisma faptului ca decizia Inaltei Curti le da dreptul. Acum ca am descris tot ce aveam concret, ma duc sa studiez pe cod CAEN...
A lor nu stiu, probabil ca da, fiind sindicat legal constituit si afiliat, mai trebuie ceva de la judecatorie? La noi mai trebuie, daca avem mai mult de jumatate din membri in sindicatul nostru?? Noi avem 1500 aprox si ei 500 membri.
Pentru negocierile la nivel de grup si ramura este obligatoriu sa aveti recunoscuta
reprezentativitatea de Judecatoria competenta.La nivel de unitate ,va puteti incadra si la Art.20 din Legea 130/1996.Vedeti Art.17,18,din aceasta lege.