avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reprezentativitatea sindicala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reprezentativitatea sindicala

Prin decizia 7 din 2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie se stabileste ca o organizatie sindicala, pentru a fi reprezentativa poate indeplini alternativ una din cele doua conditii legale. Sa fie ori afiliata la o federatie reprezentativa pentru ramura, fie sa aiba cel putin o treime din salariati membri in acea organizatie. Daca ma iau dupa aceasta decizie pot sa fac sindicatele afiliate la diverse federatii, cum e de ex la noi termoelectrica sau energetica si intru la negocieri cu o diversitate de sindicate. Consider ca e un mod de dezbinare a sindicatelor. La mine in unitate un sindicat indeplineste una din conditii, celalalt pe cea de-a doua si nu ne intelegem deloc. Ce e de facut in acest caz, in afara de solutia unirii celor doua sindicate.
Cel mai recent răspuns: Mitzi76 , utilizator 08:29, 15 Noiembrie 2010
marianmarian a scris:

DAC E ACELASI COD CAEN,ACEEASI FIRMA ,DREPTURILE MAI MARI SANT APLICATE TUTUROR SALARIATILOR,INDIFERENT DE AFILIEREA SINDICALA,DACA SE FAC DIFERENTIERI SALARIALE DUPA AFILIEREA SINDICALA,ESTE CAZ PENAL,CRED,ANUNTATI ITM DIN ZONA SI EI AU DATORIA SA APLICE LEGISLATIA,SAU SA SESIZEZE PREFECTURA

Eu nu am afirmat ca drepturile nu sunt aplicate tuturor si ca se fac diferentieri, ci doar ca atunci cand intram la negociere, intotdeauna pretentiile celuilalt sindicat sunt mai aproape de ceea ce patronatul vrea sa accepte si noi trebuie sa ne luptam si cu ei si cu patronatul. Plus ca la impartirea sumelor din FASC pe categorii, nu s-a tinut cont de numarul de membri in fiecare sindicat si s-a facut impartirea la nivel de fond de salariu pe fiecare bucata (mentenanta si productie), desi la noi au intrat peste 100 membri din sindicatul lor. acum am ajuns la depasirea bugetului din FASC peanumite categorii si suntem acuzati de celalalt sindicat ca nu am stiut sa ne cormonim, desi ei au avut sume necuvenite.
Voiam sa stiu sigur ce decizie judecatoreasca le trebuie lor ca sa le fie atestata reprezentativitatea si cum pot sa o obtina, daca ei sunt deja inregistrati la judecatorie ca sindicat. putem sa atacam in vreun fel aceasta decizie??
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Noiembrie 2010
Mitzi76, utilizator
trebuie sa aiba reprezentativitate prin afiliere la o federatie,

Îndeplinirea condiţiilor de reprezentativitate se constată de către Tribunalul Municipiului Bucureşti, la cererea federaţiei sindicale.
Ultima modificare: Joi, 9 Decembrie 2010
ContSters161342, utilizator
marianmarian a scris:

trebuie sa aiba reprezentativitate prin afiliere la o federatie,

Da, este afiliat la aceeasi federatie la care suntem si noi si aceasta are reprezentativitate.
Iulia-ana a scris:

REPREZENTATIVITATEA FEDERAŢIEI SINDICALE
LA NIVEL DE RAMURÃ SAU GRUP DE UNITÃŢI

I. REGLEMENTARE
Art. 14, 17 şi 18 din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncă.

1. Cererea de constatare a reprezentativităţii
Federaţia sindicală va redacta cererea de constatare a reprezentativităţii, care va fi depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti, împreună cu următoarele acte:
- copia Statutului şi a hotărârii judecătoreşti de acordare a personalităţii juridice federaţiei sindicale;
- un extras de cont al federaţiei sindicale sau alt document referitor la patrimoniul acesteia;
- dovezi de la Comisia Naţională de Statistică privind ramurile de activitate şi efectivul salariaţilor din ramura respectivă sau din grupul de unităţi respectiv;
- tabel centralizator din care să reiasă că organizaţiile sindicale componente au, cumulat, un număr de membri cel puţin egal cu 7% din efectivul salariaţilor din ramura respectivă sau din grupul de unităţi respectiv;
- copii certificate ale hotărârilor de acordare a personalităţii juridice sindicatelor componente;
- dovezi de la sindicatele componente privind numărul de membrii salariaţi, confirmate de unităţile respective.

2. Hotărârea de constatare a reprezentativităţii
Îndeplinirea condiţiilor de reprezentativitate se constată de către Tribunalul Municipiului Bucureşti, la cererea federaţiei sindicale. Hotărârea este supusă numai recursului.

Chiar daca s-a obtinut personalitate juridica la judecatorie,acea Decizie (7/2008), nu confera automat reprezentativitate.Legal,la negocieri ,pot participa dupa ce primesc Hotararea de constatare a reprezentativitatii.

Am inteles, eu intrebam daca cel de-al doilea sindicat trebuie sa obtina ceva in afara de afilierea sa la federatie.

Alte discuții în legătură

Reprezentativitate sindicat adinutza.2008 adinutza.2008 Am depus la judecatorie cererea impreuna cu toate documentele cerute de lege pentru infiintarea unui sindicat, insa mi s-a spus ca pot depune si cererea de ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat luciamanta luciamanta Buna ziua, oameni buni. 1.Conform Legii nr. 130/2996 R, art. 18 alin.3, teza finala, un sindicat poate fi reprezentativ daca este afiliat la o organizatie ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitatea dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna seara ! va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: daca sindicatul nostru este afiliat la o federatie sindicala. este nevoie sa obtinem si noi ... (vezi toată discuția)