avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de inmormantare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de inmormantare

:help:Buna ziua! Sunt d na Marinela din Salonta ,am 43 de ani si sunt in pensie de boala ! De aproape o luna mi a murit un baiat intr un accident tragic si de abia termiase liceul ! Mentionez ca avea 19 ani si cei de la casa judetean de pensii de unde sunt(Bihor)refuza sa mi acorde ajutor de inmormantare pe motiv ca nu a avut nici statut de angajat ,somer sau pensionar ..elev etc ! Eu il aveam in intretinere si am suportat toate cheltuielile de inmormantare din surse proprii! As dorii sa stiu daca am dreptul la vre- un ajutor de la casa de pensii intrucat sunt in pensie !?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:49, 6 Aprilie 2011
Doamna, imi pare sincer rau ca viata a fost asa de aspra cu dvs., dar legal nu aveti dreptul sa primiti ajutor de deces. Haideti sa citim inca o data art. 126 si art. 127 din Legea nr. 19/2000, si alineatul (1) si alineatul (2).

Nu discutam nici despre un pensionar, nici despre un asigurat, asa cum prevede art. 126 din Legea nr. 19/2000. Acum, ca am exclus aceste doua ipoteze din discutie, sa mergem mai departe sa vedem ce-a vrut sa spuna legiuitorul prin "membru de familie" (si ma voi referi doar la copii).

Deci, este membru al familiei:
-copilul in varsta de pana la 18 ani, indiferent de situatia lui (propriu, adoptat etc.);
-copilul in varsta de pana la 26 de ani, aflat in continuarea studiilor;
-copilul incapabil de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor de 18, respectiv 26 de ani.

Baiatul dvs. avea 19 ani, nu se afla in continuarea studiilor si nu era incapabil de munca. Din punctul de vedere al Legii nr. 19/2000, baiatul dvs. nu era "membru al familiei", intrucat nu mai putea sa se afle in intretinerea dvs., ar fi trebuit sa se intretina singur.

Imi pare rau ca treceti prin asa ceva si nu doresc niciunui parinte sa treaca prin asta. Am scris mesajul din dorinta de-a va ajuta sa intelegeti legea.
Buna ziua ! Am revenit cu cateva adaugiri la articolul pe care l-am publicat cu o luna in urma ! Acest copil care avea 19 ani si era in intretinerea mea printr o decizie judecatoreasca in urma cu multi ani nu ar avea dreptul la ajutor de inmormatare de la politia de frontiera Giurgiu unde este angajat tatal lui natural ca ofiter si care ia platit pana la data decesului pensie de intretinere?Daca da,cum pot obtine acest ajutor?Apoi tin sa va precizez ca am vorbit la cu un domn contabil de la unitatea respectiva si mi-a sugerat ca in baza unei declaratii notarile pe proprie raspundere prin care sa solicit acest ajutor din care sa reiasa ca eu l-am inmormantat si ca eu il intretineam plus dovada cheltuielilor de inmormantare cu o adeverinta de la finante ca nu avea nici un venit sa ma prezint la CAS BH pentru ca ei se ocupa de acest lucrusi ca as primi 50 % din acel ajutor care se acorda in caz de deces asiguratilor dar pentru ca nu era asigurat voi primi 50%. Acum am postat aici ceea ce mi a spus acel domn si astept o lamurire evident clara nu aberanta pentru ca din cate raspunsuri am primit am ramas in :"CEATA "si daca unii dintre dumneavoastra nu stiti exact care este legea va rog sa va abtineti nu de alta dar sunt destul de distrusa si nu mai este cazul sa intru din "CEATA " in BEZNA:((! Va multumesc la toti si va doresc SARBATORI FERICITE!!!:help:
Buna ziua
Am avut un baietel care a decedat la varsta de 2 luni si as dori sa stiu daca pot beneficia de un ajutor de stat, care si unde ar trebui sa ma duc pentru a depune actele in cazul in care as beneficia de un asemenea ajutor.Eu sunt angajat cu carte de munca.Va multumesc.
1. Din Legea 263/2010:
Art. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.

(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut la art. 125 alin. (3).

2. In cazul prezentat de dvs. ajutorul de deces este de 1.011 lei.

3. Va duceti la Casa de Pensii de care apartineti, cu actul de identitate si cu certificatul de deces al copilului (original + o copie) si veti completa acolo o cerere tip. Veti primi banii in maxim 24 de ore.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutorul de inmormantare silvanam silvanam Buna ziua! Am o intrebare legata de ajutorul de inmormantare. Mama mea a inmormantat acum cateva zile, o matusa(sora mamei ei) care a locuit cu ea 32 de ani. ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces fritache fritache Buna ziua In cazul in care un angajat moare iar parintii si un frate al decedatului lucreaza in aceeasi intreprindere, va rog sa-mi spuneti daca si parintii ... (vezi toată discuția)
Acordarea ajutorului de inmormintare udreaadrian udreaadrian mama mea a decedat era inscrisa la ajutor social . puteti sa imi spunetii va rog daca poate beneficia de ajutor de inmormintare cineva di familie. (vezi toată discuția)