avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen de prescriptie 10 ani vs 3 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen de prescriptie 10 ani vs 3 ani

avem o hotarare prin care Primarul este obligat sa emita o dispozitie prin care sa dispuna estituirea in natura a unui imobil.

Primarul nu se conformeaza - in consecinta hot trebuie dusa la indeplinire prin executare silita.

1. Consider ca se aplica termenul de prescritie de 10 ani - fiind vorba despe o actine reala imob - Art. 405. Cpc. ?

2. Daca insa primarul emite dispozitia insa refuza sa pocedeze la punerea in posesie ?

3. Daca prin hot jud s-ar fi dispus masuri reparatorii ptr. imobilul nerestituibil in natura, atunci ptr. executarea hotararii ar fi valabil termenul de 3 ani sau tot cel de 10 ani ?
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 13:18, 9 Februarie 2009
pentru david_tiberiu
in 22.04.2004 s-a pronuntat Tribunalul sectia civila, a anulat dispozitia si a obligat la analizarea notificarii pe fond privind restituirea in natura a imobilului si emiterea unei alte dispozitii/decizii motivate in temeiul legii 10/2001
Termenul de prescripţie a executării silite este de 3 ani, deoarece instanţa a dispus anularea dispoziţiei Primarului, analizarea notificării pe fond, şi apoi emiterea unei dispoziţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/2001, aceasta neînsemnând că obligă la emiterea unei dispoziţii de restituire a imobilului, caz în care acţiunea nu are caracterul unei acţiuni reale imobiliare pentru acre termenul de prescripţie să fie cel prevăzut de art. 405 alin. 1 teza a doua C.pr.civ., ci cel comun prevăzut de Decretul nr. 167/1958, respectiv de 3 ani.
Dacă executorul v-a spus că a fost prescris dreptul de a cere executarea silită, alegeţi alt executor care cunoaşte ce înseamnă noţiunea de titlu executoriu.......
Chiar daca e vorba de un act prin care se asuma o obligatie de a face, tot rezultatul unei actiuni imobiliare este. Sa nu uitam ca Legea 10/2001 prevede dispozitii speciale privind restituirea in natura a imobilelor, astfel ca pe fond, Legea 10/2001 se refera in speta la o actiune reala imobiliara, deci sustin aplicabiliatatea art. 405 C.pr.civ..
multumesc pentru raspunsuri

nu s-a timbrat actiunea civila intrucat a fost o contestatie bazata pe legea 10/2001, iar aceste actiuni nu se timbreaza (cel putin asa s-a procedat)

problema consta in faptul ca dispozitivul sentintei contine : " ... obliga la analizarea pe fond a notificarii, privind restituirea in natura a imobilului situat in ... "

in aceste conditii avem un titlu executoriu circumscris unei prescriptii de 3 ani ori de 10 ani ?
Eu spun ca executarea se prescrie in termen de 10 ani conf. art.405 C.pr.civ..
Domnule David, mai spuneti-mi care au fost temeiurile de drept in baza carora s-a facut actiunea.

Cora, de ce spui tu ca incepe a curge termenul de la data ramanerii irevoabile a hotararii si nu de la data definitivarii ei? Consideri ca nu era executabila la momentul definitivarii? De ce?
Sincer, mie imi cam pare prescrisa. :(

Alte discuții în legătură

Hj definitiva vasilica53 vasilica53 Buna ziua daca ma aude cineva vreau sa stiu termenul de punere in aplicare a unei Hotarari definitive si irevocabile si temeiul legal.Multumesc (vezi toată discuția)
Prescriptie crr indreptare eroare materiala act administrativ dumitru2000 dumitru2000 crr de indrepatare eroare materiala este imprescriptibila, corect ? (vezi toată discuția)
Valabilitate hotarare judecatoreasca definitiva soaremar soaremar Buna ziua, As dori sa stiu daca o hotarare judecatoreasca definitiva eliberata in 1997 cu privire la punerea in posesie a unei suprafete de teren mai poate fi ... (vezi toată discuția)