Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum pot demisiona daca firma este in insolventa?

Buna ziua,

Lucrez la o firma de mai mult de 2 luni si nu am primit nici un salariul si cand am vrut sa-mi dau demisia mi s-a spus ca nu se poate pentru ca firma este "bagata" din greseala in insolventa si pana la solutionarea problemelor eu trebuie sa lucrez pentru el. Mi s-a spus ca nu pot sa ma angajez nicaieri pana nu rezolva dansu cu insolventa. Deci pe langa faptul ca nu mi-a platit salariu nici nu vrea sa-mi inchida contractul de munca ca sa pot sa plec in alta parte. As vrea sa stiu ce as putea sa fac in situatia aceasta. Cum pot recupera banii si cum pot scapa din aceasta incurcatura. Nu cred ca exista vreo lege care ma poate obliga sa lucrez pentru o firma gratis.Mi-a spus ca daca incerc sa fac ceva o sa ma bag intr-o incucatura din care nu ma mai poate scoate nimeni. Dar eu nu traiesc cu aer.

Va multumesc frumos si sper din tot suflet ca ma puteti ajuta cu un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Luciana82 , utilizator 18:37, 12 Decembrie 2010
Va puteti da demisia , angajatrul nu va poate obliga sa lucrati la el pana isi rezlva problemele ... in acest sens, art.3 alin.3 C.mun. prevede ca, nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea.

Pentru recuperarea salariului va puteti adresa lichidatorului.
Va puteti da demisia oricand si puteti invoca ca motiv nerespectarea obligatiei de plata a angajatorului. Astfel, nu mai aveti obligatia respectarii termenului de preaviz.
Acest lucru este reglementat in codul muncii, Art.79, alin. 8 :

Art. 79. - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Multumesc de raspuns. Mi s-a spus ca nu cunosc legile .... ca nu stiu conform carei legi nu am cum sa-mi dau demisia. Firma nu mai are sediu unde imi voi depunde demisia? Mi s-a spus ca cine ma va angaja va avea probleme cu legea pentru ca eu sunt angajata la dansu si pana la solutionoarea problemelor nu are cum sa-mi incheie contractul de munca. Banii pentru salarii spune ca sunt blocati din cauza insolventei. E posibil asa ceva?
1. Potrivit art.35 alin.1 C.mun., orice salariat are dreptul de a cumula mai multe funcţii, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.
Prin urmare, nimeni nu va avea probleme cu legea daca dvs veti fi angajata la un nou angajator.

2. Daca este in nsolventa, luati legatura cu lichidatorul si depuneti cerere pentru plata salariului restant.
Buna,

Inca nu am rezolvat problema nici cu banii, nici cu demisia. Mi-a zis sa mai astept putin si deja au trecut inca 3 saptamani si mai este putin si trebuie sa-mi primesc al treilea salariu:(.

El spune ca firma a intrat din greseala in insolventa, cum nu mai are sediu el nu a fost instiintat ca firma este in insolventa si acum cica e trecut peste faza asta si ca e aproape de faliment. Mi-a spus ca nu am ce sa discut cu lichidatorul ca daca anuleaza dosarul de insolventa si daca lichidatorul imi semneaza demisia nu are nici o valoare. Problema este ca nu sunt doar eu in situatia aceasta. Eu si inca o colega avem contractele inregistrate , dar alte 30 de persoane au contractele doar semnate unele cu inceperea activitati cu data de 15 octombrie si alte cu data de 3 decembrie , dar aceastea nu au fost inregistrate.

O perioada a avut inchiriat un spatiu unde am lucrat cateva saptamani , dar apoi am stat acasa pentru ca cica urma sa inchirieze alt spatiu. Nu am semnat nici o condica de prezenta. Nu cred ca mi s-a platit nimic la stat.

1) Daca il dau in judecata poate sa-mi faca probleme? Din cauza lui am renuntat la locul de munca pe care-l aveam si acum stau acasa fara nici un ban asteptand dupa el sa rezolve cu spatiu de birouri. Pe ce baza pot eu demonstra ca nu mi-a dat banii?

2) Ar trebui sa vorbesc cu lichidatorul? Chiar poate sa anuleze dosarul acela?

3)Daca nu mi-a platit la stat se vor mai considera cele 3 luni de cand lucrez la firma lui ?

Cred ca voi reveni si cu alte intrebari pentru ca deja situatia asta nu stiu pana cand va mai dura :(.

va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie la zi mihaelac64 mihaelac64 lucrez de 2 ani la o firma care a intrat in insolventa acuma de o luna,ni sa tot zs ca se inchide magazinul dar nu stie nimeni cand datorita unui contract cu ... (vezi toată discuția)
Probleme la locul de munca oana13 oana13 Lucrez impreuna cu prietenul meu la aceeasi firma din mai anul trecut.Acum doua zile ne-am dat demisia pt ca am gasit un alt loc de munca loc de munca.Problema ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca si demisia fara preaviz marcu001 marcu001 Buna ziua. Am lucrat intr-o firma timp de 4 luni si acum angajatorul nu isi respecta obligatiile salariale care ma pun in imposibilitatea de a mai putea plati ... (vezi toată discuția)