Ce a fost mai intai :oul sau gaina? Asa si problema noastra. La inscrierea in CCJ se cere copie dupa cartea de munca din care sa reiasa ca esti deja angajat consilier juridic. Drept urmare, ITM-ul nu are cum sa-ti ceara dovada ca esti inscris in CCJ deoarece, inregistrarea facuta de ITM, este conditie obligatorie pt a te inscrie in tabloul consilierilor juridici de la CCJ. Ca atare, conform COR, te poti angaja consilier juridic fara sa te inscrii in vreun CCJ.
Iar de "Statut" cred ca nu prea e cazul sa vorbim deoarece depaseste cadrul legal al Legii 514. Si asta ca sa nu mai zic de Decizia XXII din 12.06.2006 a Sectiilor Unite ale ICCJ care impune practic o modificare absolut necesara a acestui Statut.
Raspunsul la aceasta problema se gaseste in L.nr.514/2003 cu modificarile si completarile de rigoare. Asa cum un avocat nu poate profesa in afara baroului, consilierul juridic trebuie sa fie inscris in Colegiul Consilierilor Juridici. Ceea ce prevede legea este logic, din moment ce examenul de definitivat este organizat de Colegiu si se sustine in cadrul acestuia, dupa perioada legala de stagiu, in care, aveti nevoie de indrumarea unui consilier definitiv, inscris in Tabloul consilierilor juridici. Este exclus sa vi se considere perioada de stagiu acesti doi ani in care ati fost incadrat in munca la o societate,daca nu ati fost inscris la Colegiu, nu ati platit cotizatia legala, nu aveti legitimatie si stampila de consilier juridic, practic nu vi se recunoaste, conform prevederilor legii, aceasta vechime. Perioada de stagiu curge de la data inscrierii in Colegiu si pana la data sustinerii examenului de definitivat. Cu respect, Stirbu Mihai, consilier juridic.
Nu are cum sa decurga perioada de stagiu de la data inscrierii in Colegiu ...... Legea scrie clar : La debutul exercitării profesiei, consilierul juridic efectuează obligatoriu un stagiu de pregătire profesională cu durata de 2 ani, perioadă în care are calitatea de consilier juridic stagiar, deci nu la data inscrierii in Colegiu.
in privinta intrebarii care a fost primul oul sau gaina raspunsul este baroul. Primul a fost baroul astfel ca batalia barou uccj avand ca miza societatiile profesionale ale c.j. care au reusit chiar (unii) sa le inregsitreze la ORC a fost pierduta prin decizia XXII a ICCJ care in motivare acorda o lovitura uccj dar decide doar asupra legalitatii inscrierii acestor societai la ORC cu scopul evident de a nu instaura o protectie de casta UCCJ si de a proteja interesele de casta a UNBR.
Nu inteleg utilitatea L.514 daca un consilier juridic nu are nevoie decat de un loc de munca. Nu inteleg nici paralela pe care o face legiuitorul cu L.51 de vreme ce e necesar doar debutul in profesie.Nu inteleg cum se aplica criteriul profesionalizarii. De ex. un c.j. pe parcursul a doi ani e posibil sa incheie maxim 2 contracte si alea de vanzare cumparare si nici macar sa nu stie cum arata un tribunal. Statutul de salariat il expune pe c.j. la sanctiunile impuse de patron (director,administrator sau asociat unic) conform legii acesta este si indrumator? (e nevoie de indrumator??? avocatul are nevoie, c.j nu? dar cum? ca legea spune ca se completeaza cu prevderile legii 51). Cine este atunci indrumatorul? Patronul care nu are studii juridice si care e posibil sa aibe 8 clase primare si o specializare de mecanic auto? De ce consilier juridic debutant? Ce a vrut legiutorul? Un stagiu de 2 ani? Unde? La cine? De ce? Avea deja un stagiu de 4 ani la facultatea de drept. Dupa 2 ani se perfectioneaza la locul de munca? Nu. Dar unde? Potrivit statutului avocatului? Nu are nevoie atunci de un avocat ca indrumator? Daca statutul adoptat de congresul UCCj este prost legea e la fel de proasta. Ma intreb daca un c.j. nu este obligat sa faca parte dintr o asociatie atunci un avocat de ce? Nu e discriminat? Sau e mai competent profesional si mai calificat dupa 2 ani stagiar la un "maestru"? Se pare ca ICCJ a uitat sa explice aceste aspecte. La fel si legiuitorul.
Art.1 alin(3) din L.nr.514/2003 spune asa: "Profesia de consilier juridic se exercita numai de consilierii juridici inscrisi in tabloul colegiului din care fac parte, colegiu component al Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania...", deci...
se vede ca nu putem fi altfel decat ne reglementeaza legea, altfel am practica meseria fara drept. Chiar stagiari fiind (si eu am fost stagiar, ne legitimam cu Legitimatia de consilier juridic emisa de Colegiul judetean din care facem parte, cu ocazia depunerii juramantului solemn, avem stampila valabila, putem pleda la instantele de fond, putem pune concluzii in orice cauza la judecatorii, prin urmare, suntem recunoscuti. Nu este suficient sa fii absolvent de drept, este nevoie de aceasta inscriere in Colegiu si de depunerea juramantului. La fel si pentru profesiunea de avocat, mai mult, la inscrierea in Barou, se sustine un examen, ca si cum Diploma de licenta nu ar fi suficienta, ca act doveditor al competentei (teoretice) a candidatului. Si avocatii, la inscrierea in Barou, dupa examen, depun juramantul solemn, altfel nu au dreptul de a practica meseria.