As dori si eu sa stiu ca somer care sunt pasi pe care ii urmeaza angajatorul. Mentionez ca eu am somajul in Buzau si ma angajez in Constanta. Stiu ca primesc cele 7 salarii compensatorii, pe care as dori sa fac tot posibilul sa le obtin.
Momentan angajatorul spune ca este prea dificil sa ma angajeze....ar trebui sa aiba un contract cu agentia de somaj, ca trebuie sa se deplaseze pana la buzau...ca nu are voie sa ma dea afara 3 ani ca plateste mari penalitati
Vream sa stiu clar de la un expert care sunt pasii care trebuie urmati pentru angajator dar si din punctul meu(al somerului)
Lamurita in legatura cu deplasarea, dar inca nu am inteles in lagatura cu cei 2 ani in care trebuie sa pastrez relatiile cu angajatorul.
Ma pot muta la alta firma dc sunt de acord ambele parti?
In primul rand ca pentru obtinerea celor 7 salarii angajatorul nu are nici o obligatie sa incheie conventie cu AJOFM, aceste conventii sunt cu totul altceva.
Aceste salarii se acorda somerilor care se angajeaza in al oras decat cel de domiciul si dor somerul are obligatii fata de somaj nu si angajatorul. Acesta nu poate inceta din vina lui raportul de munca timp de 1 an de la angajare, adica NU POATE DEMISIONA, NU POATE CERE INCETAREA CIM PRIN ACORDUL PARTILOR SI NICI NU POATE AVEA ABATERI DISCIPLINARE PENTRU A AVEA CIM DESFACUT DISCIPLINAR.
Timp de 1 an de zile va trimite la AJOFM lunar o adeverinta tip care atesta faptul ca este salariat.
Art. 75
Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a 7 salarii minime brute pe tara in vigoare la data instalarii.
Art. 76
(1) Incetarea raporturilor de munca sau de serviciu din initiativa sau din motive imputabile angajatului, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, atrage obligatia restituirii integrale de catre angajat a sumelor acordate drept prime prevazute la art. 74 si 75.
(2) In situatia nerespectarii prevederilor alin. (1) recuperarea sumelor prevazute la art. 74 si 75 se va face pe baza deciziilor de imputare emise de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care constituie titluri executorii.
Multumesc mult pentru raspuns. M-ai lasat fara intrebari majore.
Posibil sa mai am mici nelamuriri, dar in mare stau mai linistita acum.
Vream sa mai verific daca am inteles bine:
-pentru "Situatia privind locurile de munca vacante" (acea anexa1) nu este nevoie de conventie intre angajator si AJOFM.
Pentru situatia locurilor de munca nu este nevoie ca angajatorul sa faca conventie cu AJOFM. OFERTA DE LOC DE MUNCA care se completeaza de angajator si se stampileaza.
Pentru a obtine aceste salarii trebuie ca dupa angajare sa va schimbati domicliul in localitatea in care va angajati. PENTRU EU_INGINER:
Asa cum spune si art. 75 trebuie sa fii somer indemnizat, aceasta este o facilitate pentru a gasi loc de munca si a nu mai plati statul indemnizatia.
M-am lamurit in legatura cu acea conventie, dar acum as avea alta nelamurire legata de contract.
Deci:
- eu incep contractul de la 01.04.2008
- conventia o predau in Buzau la 31.03.2008 (mi s-a zis din partea lor ca se poate aduce si in ultima zi)
- contractul meu de munca l-a depus deja ITM Constanta pe data de 21.03.2008 (abia acum am aflat de depunerea lui). Vream sa stiu daca depunerea si inregistrarea acestui contract cu o data asa devreme imi creeaza mie probleme cu somajul si altele?
Va rog pe cat posibil un raspuns cat mai urgent!
Multumesc din nou pentru sprijinul acordat!