multumesc anticipat celui care ma poate scoate dintr-un mare impas;am urmatoarea situatie: doi soti cumpara in timpul casatoriei un apartament.sotul a decedat si are ca mostenitori : sotia supravietuitoare si 2 copii din prima casatorie si al treilea copil din a 2 casatorie,cu ultima sotie.deci are in total 3 copii. cum se va imparti mostenirea? ce cota revine sotiei supravietuitoare si ce cota vor avea copiii? am nevoie urgent de raspuns. 2 notari mi-au spus lucruri diferite.multumesc pentru sprijin.
prima sotie 8/16 ca bun comun dupa partajul bunurilor comune + uzufructul ca mai are si 2 copii daca-s minori si n-au unde sta ( banuiesc ca dupa divort au fost increintati la mama )
a doua sotie 5/16 ca sotie supravietuitoare in concurs cu totii descendentii defunctului - are 3 descendenti si o sotie supravietuitoare intotal 4 erezi
fiecare din cei trei copii cate 1/16
deci fiind vorba despre greci " tapul cu trei iezi are in total 5 erezi." ce zice d-na romascanu de asta
Nu poate fi asa, sunt mai multe considerente... In primul rand bunul comun e cu a doua sotie, nu cu prima.
Deci prima nu are niciun drept.
Apoi sotia a doua nu poate lua mai mult decat copiii... =D>
Ca sa spun pe scurt, asa...
@ aditabora,
Din punct de vedere al legii, sot supravietuitor (sotie supravietuitoare in speta) inseamna acea persoana care, la data deschiderii mostenirii (data mortii) avea calitatea de SOT/sotie.
Nu ne intereseaza aici nici fostele, nici amantele nici ... povestea cu capra cu 3/5 iezi pe care ati dezvoltat-o mai sus -- asta pentru ca m-ati intrebat in mod special ce parere am.
va multumesc pt tot sprijinul vostru. copiii toti sint majori,mai mult decit atit,au cam 45 ani fiecare. deci nu se mai pune problema sa fi fost incredintati la mama. multumesc inca o data .