As avea nevoie de o clarificare.
Acum trei ani matusa mea care nu a fost casatorita si nu a avut copii mi-a facut un testament la notar pentru garsoniera ei pe numele meu, nepoata dupa sora. Matusa mea a murit iar in garsoniera ei sta sora ei. Sora matusii sta in garsoniera fara sa aiba domiciliul acolo, a stat mai mult pentru a-i tine companie surorii mai bolnave. Eu locuiesc in strainatate si nu stiu cum sa procedam cu garsoniera acum dupa moartea proprietarei. Trebuie sa ma deplasez in Romania, sa facem succesiune, sau pentru ca am testament ce trebuie sa fac pentru sa intru in posesia legala a garsonierei? Mentionez ca matusa mea in afara de sora in viata mai are doar nepoti (cum sint de altfel si eu) ca singura familie. Va rog sa-mi dati un sfat cum sa procedez si daca testamentul intocmit la notar imi da dreptul sa intru in posesia garsonierei? Pot sa deschid succesiunea la notar pe baza testamentului si ce implicare au celelalte rude.
Va multumesc mult.
Se dovedesc in fata notarului cu acte de stare civila sau cu act de identitate si testament... Colega mea a aratat un lucru care mi-a scapat... Cand a murit matusa, deci?
in maxim 6 luni de la deces, prezentati-va la un notar cu actul de identitate al dvs, certificatul matusii de deces si cu testamentul. deschideti succesiunea din care va rezulta certificatul dvs. de mostenitor.
aveti grija, sa nu treaca termenul, pt. ca dvs. nu faceti parte din categoria most. rezervatari, ca s-o acceptati tacit.
trebuie sa mergeti la notar iar daca nu sunteti in ro. dati procura unei persoane sa va reprezinte la deschiderea succesiunii si s-o accepte in numele dvs.
Myra, succesiunea se deschide prin faptul mortii, fara vreo formalitate...
Si hai sa incercam, cum a spus adminul, sa nu mai dam raspunsuri consecutive, ci sa editam mesajul deja scris.
Deci: cat timp a trecut d ela deces si unde sunteti? Cine poseda bunurile? Trebuie sa cereti in instanta posesia acestora, asa mi se pare... :D
stai AVLIL ca trebuie explicat pas cu pas unui necunoscator de drept. eu stiu ca rudele pot fi cei mai mari dusmani, dar sa nu fim pesimisti, este posibil ca aceea matusa sa paraseasca de bunavoie gars. fara demersuri prin instante...eu cred ca dna. vrea sa intre acum in posesia imobilului, nu peste vreo 5 ani cat dureaza calea instantei:P