avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apostilarea si supralegalizarea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apostilarea si supralegalizarea

In ce consta procedura apostilarii si cea a supralegalizarii?
Cel mai recent răspuns: AnnaM , utilizator 08:41, 21 Decembrie 2010
Da d-na avocat, aveti dreptate. Toata "tura-vura" cu apostilarea am gasit-o in Conventia de la Haga.
Ce am gasit si eu sunt textele de lege cu imensa modificare din noiembrie in urma careia Camerele Notarilor Publici preiau atributiile referitoare la apostilarea si supralegalizarea actelor notarilor publici.
Acum problema e cu supralegalizarea.
Inainte de marea modificare supralegalizarea consta in aplicarea unei apostile de catre Tribunal, prin care se legalizeaza, de fapt, documentele care au fost, anterior, legalizate de catre un notar public.
Dupa modificare a aparut textul de lege potrivit caruia : "În cazul în care, pentru valabilitatea în străinătate a actului notarial, este necesară supralegalizarea semnăturii şi a sigiliului notarului public sau apostilarea actelor notariale, aceste proceduri se îndeplinesc de către Camera Notarilor Publici, la sediul principal sau la sediile judeţene ale acesteia, în a cărei circumscripţie îşi desfăşoară activitatea notarul public care a instrumentat actul, în condiţiile stabilite prin regulament."
Sa inteleg ca pentru valabilitatea actului intr-o tara ce nu este semnatara a Conventiei sau nu exista intre Romania si tara respectiva vreu tratat, actul respectiv de supralegalizeaza de Camera Notarilor, care de fapt este tot o apostilare? Sa fie un alt fel de stampila? Daca inainte aupralegalizarea se facea de Tribunal prin aplicarea unei apostile pe actele notarilor publici, acum apostila se apllica de Camera not pub? Si atunci care este diferenta intre apostila cu Conventia si supralegalizarea facuta de CNP?
Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2010
AnnaM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Appostile blondegender blondegender Ce este Appostile, si la ce foloseste? (vezi toată discuția)
Documente apostilate, unde, cum, in ce fel?? adela05 adela05 Va rog sa ma ajutati putin, deoarece nu stiu care e treaba cu apostila aceasta. Trebuie sa trimit niste documente in Gercia, mai exact \" certificate of ... (vezi toată discuția)
Traducerea si legalizarea actelor in strainatate Justitiarul711 Justitiarul711 Este adevarat ca actele(imputernicirile notariale/declaratiile pe proprie raspundere date la un notar din strainatate care are Apostila de la Haga) traduse si ... (vezi toată discuția)