Iata datele: A (din Baia Mare) se casatoreste cu B (din Lehliu) si se stabilesc in Baia Mare, unde construiesc o casa. A a decedat in 1980, iar B in 1992. Din casatoria lor rezulta trei copii: M, N si P. M (decedat in 2005) s-a stabilit in Bucuresti si are un copil, S, acum major. N s-a casatorit, a adoptat un copil, T, (major si el acum) apoi a divortat, adaugand in timpul casatoriei un corp de cladire la casa initiala, cladire neterminata pana in prezent. M si P l-au ajutat pe N sa plateasca sulta catre fosta sotie (dar nu mai exista acte). P s-a stabilit la Constanta si are 3 copii, X, Y si Z, numai X fiind major. La randul ei, B mosteneste un teren de la parintii ei, in Lehliu. Pe titlul de proprietate apare atat B, cat si sora ei D, decedata in prezent. Acum in casa din Baia Mare locuieste N singur, iar terenul din Lehliu a fost administrat de M, apoi de S. Pana acum nu s-a facut succesiunea dupa A si B, insa cei trei frati au dat o declaratie la notariat prin care au confirmat vanzarea unui teren de catre A cu chitanta de mana in 1980.
Acum P refuza sa faca succesiunea si sustine ca ar avea testament de la B prin care B i-ar fi lasat lui P casa din Baia Mare si lui M terenul de la Lehliu. Actele propriu-zise prin care se atesta proprietatea nu le-am vazut. Nedumeririle mele sunt: 1. cum se vor imparti intre S, N si P bunurile ramase? 2. unde trebuie sa se deschida succesiunea?
Va multumesc pentru raspuns. Iar in ceea ce priveste modul in care trebuie impartite bunurile, presupun ca in cazul in care nu exista testament, acestea se impart in mod egal intre frati, iar in cazul in care exista, dar in favoarea unora trebuie efectuata reductiunea ...
Lege zice ca este competenta instanta celui din urma domiciliu al defunctului (asa ca n-am treaba cu ultimul defunct, @aditabora, ci ci cu ultimul domiciliu al defunctului cu care incep dezbaterea succesiunilor succesive).
(romascanu)
L.36/1995, art.10 al.1 lit.b):
in cazul mostenirilor succesive, mostenitorii pot alege competenta oricaruia dintre birourile notariale din circumscriptia teritoriala a judecatoriei in care si-a avut ultimul domiciliu acela dintre autori care a decedat cel din urma.
toricelli, evident ca nu ne obliga nimeni sa raspundem, ca nici eu si nici colega care ti-a raspuns si nu ti-a placut nu simtim teava rece a unui pistol lipita de cap atunci cand tastam raspunsuri pentru avocatnet. Deci, stim ca nu ne obliga nimeni. Daca nu va place sa fiti luat peste picior, va rugam sa nu procedati nici dv. astfel.
Apoi, raspunsul colegei cred ca e cel mai bun. Da, unii pot sa nu raspunda iar altii sa raspunda, sa mai puna intrebari suplimentare, iar primesc raspuns, ma dau si ei o indicatie pe marginea noilor informatii, mai au un nou semn de intrebare, asa ca intreaba iar... cam vreo 15 pagini... Dupa care observa cineva, in cel mai fericit caz, o jumatate de fraza care da peste cap toata analiza din cele 15 pagini... =D> Si totul se anuleaza.
Asta in cel mai bun caz, ca poate sa nu observe nimeni. Si, in final, ajungeti numai dv. sa fiti dezavantajat, sa aveti un raspuns gresit la o problema reala.
La o consultatie juridica mergeti cu actele si aratati diverse: cine a acceptat mostenirea si cum etc... lucruri de asemenea relevante in caz. Si va face omul calcule si plecati cu semmne de intrebare mai mici... Si dezbateti mostenirea linistiti. Sau mergeti direct la un notar, acolo e mai ieftina consultatia. :D Bine, e si mai superficiala... da' tot e mai buna decat putem noi face aici fara informatii.
Daca era mai simpla speta dv., poate erau sanse sa epuizam intrebari si raspunsuri, asa insa... :(
@ avlil: stimata doamna, nu doresc sa va simitit jignita, nici Dvs., si nici colega Dvs. Pe mine ma interesa ca principiu, pentru ca mostenirea se va dezbate la momentul oportun (nu in momentul acesta) si nu pentru ca nu mi-as permite o consultatie juridica. Credeti-ma, am discutat cu mai multe persoane (atat avocati, cat si notari), si in plus fata de ceea ce am aflat acolo mai doream o parere, si tot de la persoane competente. Avocat voi angaja ca sa ma reprezinte in instanta in cazul in care va trebui sa merg sa-mi cer dreptul, desi eu imi doresc din tot sufletul sa nu fie nevoie sa ajungem acolo. Faptul ca am expus "cazul" cu initiale era ca sa schematizez putin si fac mai usor de inteles mesajul ... nu cred ca ar fi schimbat situatia faptul ca A si B erau Gheorghita si Vasilica ... Acte nu detin, pentru ca actele referitoare la proprietatea din Baia Mare, precum si presupusul testament (pentru ca eu nu cred ca acesta exista) se afla la P. si acesta nu este dispus sa ni le arate, asa ca ... Cum am mai spus, ceea ce am inteles de la toti cei cu care am discutat, presupusul testament este supus reductiunii, sau in cazul in care nu exista, se va proceda la impartirea "frateasca". Va multumesc inca odata pentru atentia pe care ati acordat-o post-ului meu.
Nu ma simt jignita, de fiecare data cand arat adevarul gol-golut astept sa nu fiu apreciata si, daca arat ce vrea clientul, toate laudele pe mine... :O Desi eu sunt avocat mai bun atunci cand spun adevarul, oricare va fi el...
Nu va putem spune principiile unei mosteniri ca ar fi vreo cateva zeci de pagini numai pentru principii!!!
Referitor la alte opinii pe care le-ati auzit, nu vad acre e avantaju;l sa mai ascultati vreo 5 pe langa cele vreo 3 deja cunoscute... :-/
Cred ca o consultatie juridica nu va va lasa cu necunoscute... si ar rezolva tot si ar clarifica de ce altii v-au spus asa sau invers...
Succesiune
deliammm
Buna ziua,
Poate ma ajutati i pe mine cu un sfat.
Tatal meu a murit in urma cu aproape 14 ani. Am ramas cu mama, care m-a crecut si educat absolut singura, ... (vezi toată discuția)