Te0o, nu neaparat ti-ai invatat lectia, nu crede asta, viata o sa iti ofere multe pe plan profesional, inca esti pe bancile scolii, iar elevii mei de varsta ta, au tendintele tale, dar incerc sa ii calauzesc pe un drum al vietii, sa foloseasca toate canalele de comunicatie virtuale, sa isi dea seama ca au o raspundere atat fata de ei, familie, colegi cat si fata de noi cadrele didactice.
Succes.
Daca tot s-a epuizat subiectul initial si am trecut la altele, am sa spun ca dupa parerea mea nu respectul e esential. E important, desigur, dar daca vrei sa faci dreptul sa stii ca nu e realista afirmatia "aici vei avea ca profesori niste oameni extrem de importanti ajunsi la un nivel intelectual greu de egalat intr-o viata intreaga si cu o prestanta renumita". Cel putin nu in cazul unora. Vei vedea diverse specimene, mai mult sau mai putin pregatite pentru ceea ce fac acolo, unii te vor impresiona pozitiv si iti vor deveni model, unii te vor scarbi. Asta insa nu inseamna ca trebuie aruncat cu pietre in vreunii. Arma ta trebuie sa fie cunostintele - studiaza, cerceteaza, pune intrebari. Nu te sfii sa iti pui profesorii in dificultate, pentru ca nu e niciun capat de tara sa spuna ei ca nu stiu un raspuns. Ba dimpotriva, cei care o fac deja sunt cu un pas inaintea celor care indruga ceva numai ca sa salveze aparenta, pentru ca cei care stiu sa spuna ca nu stiu vor fi cei ca re vor cauta si vor afla primii raspunsul. Prin urmare, decenta si pregatirea temeinica sunt, in opinia mea, lucrurile esentiale.
Andreea Lisievici a scris:
Daca tot s-a epuizat subiectul initial si am trecut la altele, am sa spun ca dupa parerea mea nu respectul e esential. E important, desigur, dar daca vrei sa faci dreptul sa stii ca nu e realista afirmatia "aici vei avea ca profesori niste oameni extrem de importanti ajunsi la un nivel intelectual greu de egalat intr-o viata intreaga si cu o prestanta renumita". Cel putin nu in cazul unora. Vei vedea diverse specimene, mai mult sau mai putin pregatite pentru ceea ce fac acolo, unii te vor impresiona pozitiv si iti vor deveni model, unii te vor scarbi. Asta insa nu inseamna ca trebuie aruncat cu pietre in vreunii.
Pot spune cu toata sinceritatea ca am avut numai oameni excelenti ca profesori si poate 2-3 care nu mi-au placut in mod deosebit, dar i-am respectat pt ca aveau functii de admirat si au ajuns acolo prin munca. Dintre acesti profesori admirabili pot numi foarte pe scurt pe domnii: [EDITAT] si multi altii, cred ca stim cu totii cine sunt acesti oameni , iar pt mine a fost o onoare sa invat de la dumnealor.
Fiecare judeca pentru sine, inclusiv calitatile sau defectele altor persoane. De exemplu, una din persoanele enumerate de dvs (si pe care am sa le editez pentru ca aici nu discutam persoane) mie mi s-a parut execrabil ca pedagog, iar cartile sale o mare insirare de nimicuri. Dar degustibus...
1. Profesorii tai au puterea nu dreptul sa-ti faca ceva, si fiindca ti-au facut rau, e clar ca sunt niste temniceri ai sistemului, nu niste educatori
2. Faptul ca se comporta ca si cum "....... lor nu pute", ii face snobi. Pedagogia unui astfel de moment este sa treci prin asta impreuna cu elevii, ca profesor, sa-i inveti ca nu este bine si de ce (nu sa-i ostracizezi), si poate sa inveti si tu ceva. Eu i-as fi confruntat glumind cu ei cu finalitate pe rusinica fiindca este o metoda cu care educi nebunii, sau prostii
3. Contrar opiniilor taranesti ca bagi in cap cum bagi mamaliga pe gatul curcii s-o ingrasi in ajun, nu bagajul de cunostinte conteaza ci inteligenta si intelepciunea, adica capacitatea de a abstractiza, deduce, induce, analogiza etc.
Nici un profesor nu stie cartea pe dinafara, si atunci avem nevoie de carti nu de profesori, si de timp liber de studiu, daca criteriul de baza ar fi bagajul de cunostinte; nu ani de dactilografiere a comentariilor dictate de ei (compilate din alte carti), asta nu ajuta la nimic. Unde mai punem ca multi profesori n-au mai pus mana pe carte de cand au terminat scoala (cel putin nu altele noi, ca "stiinta" nu e batuta in cuie, in special cea umana)
4. Lectia care ti-a fost data acum n-o s-o intelegi probabil niciodata cum trebuie, decat poate daca te incui in casa si meditezi la mai multe niste ani, si este un rau non-necesar ce ti s-a facut. Nu este vina ta daca ai gresit cand esti tanar (in special daca esti minor), este vina lor! Viata merge inainte, vezi-ti de drum si nu te lasa invins de falsa lor integritate
5. Sunteti nebuni :)) ; puteati sa asteptati si voi sa terminati liceul