avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... dilema
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

dilema

Buna ziua tuturor,
M-am inscris recent pe acest forum si am citit multe din intrebarile si raspunsurile de pe acest forum.Poate cineva ma lamureste .Sunt consilier juridic de 7 ani si doresc sa dau examen de intrare in avocatura .Tocmai am citit modificarile legii 51/1995 aduse prin Legea 270/ 22.12. 2010. Ma intereseaza in mod special ART. 19 alin.(5) - Cel care a promovat examenul de primire in profesia de avocat si care pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare prevazut la alin. (1), cu conditia promovarii examenului de definitivat in profesia din care provine. Intrebarea mea este: fiind deja definitivata in profesie, dar fara absolvirea unui examen , ci in virtutea legii 514/ 2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic avand vechimea ceruta de lege art. 12 alin 3, voi putea sustine examenul de intrare in avocatura ca avocat definitiv?, in conditiile in care, chiar daca am calitatea de consilier juridic definitiv , nu am promovat vreun examen de definitivare ? Cum interpretati voi, stimati colegi , acest articol? Exista posibilitatea ca si altii, de pe acest forum sa se confrun:Ote cu aceasta dilema.
O zi buna . :sorry:
Cel mai recent răspuns: ContSters172400 , utilizator 13:56, 10 Ianuarie 2011
Am si eu o problema, legata tot de interpretarea articolului 19 mai sus mentionat: trebuie sa ai si 5 ani vechime si definitivat in profesie? sau pot fi definitiv si atat!
La multi ani! intru si eu in discutia initiata de dumneavoastra si eu sunt in aceasi situatie in sensul ca mi-am dat definitivatul care a constat intr-un examen scris la toate probele cerute insa nu am 5 ani vechime am doar 3 , intentionam sa merg sa sustin definitivatul in noiembrie anul acesta insa avand in vedere prevederile noii legi si art 19 alin 5 nu stiu cum sa procedez sa astept sa implinesc 5 ani ? sau sa merg in noiembrie la examen ?
buna ziua
In interpretarea mea, care cred ca este si cea corecta, daca aveti 5 ani vechime ca si consilier juridic definitiv, veti sustine examen de admitere in barou ca avocat definitiv. Daca aveti mai putin de atat, veti da admitere pentru avocat stagiar.
Prevederile art. 19 alin 5 sunt destul de clare, in sensul ca , pentru a intra in avocatura ca avocat definitiv trebuie sa fie indeplinita prevederea vechimii de 5 ani in alte profesii, insa si aceasta vechime este conditionata de absolvirea definitivatului in profesia din care provi. Daca este indeplinita conditia definitivatului- cazul tau, este necesar sa fie indeplinita si cea a vechimii de 5 ani , caci altfel ar fi fost stipulat un alt numar de ani ca si vechime, ex. 2 ani , caci dupa acest termen poti sa te definitivezi in profesia de consilier juridic.Asa cum a sustinut si colega noastra cristina_cir poti sustine examen ca avocat stagiar.
Daca doresti sa intri in barou ca avocat definitiv trebuie sa astepti sa ai cinci ani vechime. La mine situatia e inversa, am peste cinci ani vechime , dar nu am definitivatul luat sub forma examenului.Sunt definitiva in virtutea legii consilierilor juridici.Acum am si eu o intrebare - unde ai sustinut examenul de definitivat in profesia de consilier juridic si in ce a constat mai exact acest examen ?

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Definitiv sau stagiar? Romică Stoica Romică Stoica O persoana care si-a dat recent definitivatul in functia de consilier juridic, si la luat, a luat examenul de admitere in barou. Acesta va fi avocat definitiv ... (vezi toată discuția)
Definitivat avocatura saida saida in situatia in care un consilier juridic are 5 ani vechime neintrerupta, ar putea sustine definitivatul in avocatura? (vezi toată discuția)
Definitivat consilier juridic Juridika Juridika Buna ziua. As dori sa stiu daca inscrierea unui consilier juridic in Uniune dupa 7 ani de vechime in sistemul privat, mai atrage dupa sine sustinerea ... (vezi toată discuția)