avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme de liceu II !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme de liceu II !

Intr-un liceu din judetul Ilfov elevii sunt obligati sa plateasca absentele nemotivate , altfel risca sa fie exmatriculati din cauza absentelor !
La achitarea absentelor se elibereaza o chitanta formala fara antet sau macar vre-o legatura cu provenienta si destinatia incasari banilor.
1 absenta = 5 RON

Indiferent de cate absente ai "esti obligat" sa le platesti daca nu le poti motiva !

Bani se achita la Directorul scoli fara sa fie nevoie de explicatie cu ce va face cu banii .

Pot elevi sa faca ceva in cazul asta ??
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 15:36, 26 Februarie 2010
Parca era vorba de ceva chitante... acum nu se mai dau nici alea?
Ca nu inteleg de ce initial ai amintit de ele iar acum esti sigur ca banii se incaseaza ilegal. Daca esti asa de sigur, fa o plangere la politie. Dar sa nu fie lucrurile curate, ca ai putea s-o patesti tu atunci.
Buna ziua!
De acord cu dumneavoastra domnule Nicolae Ciobotaru!
Elevii respectivi ar trebui sa se preocupe mai mult de respectarea regulamentului scolar. Nu ar trebui sa dea motive sa mai fie ... amendati!:)
Buna ziua :)

In completarea celor spuse...

Conform ORDIN nr. 4.925 din 8 septembrie 2005 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar:
ART. 111
(1) Elevii trebuie să aibă o comportare civilizată şi o ţinută decentă atât în unitatea de învăţământ, cât şi în afara ei.
(2) Elevii trebuie să cunoască şi să respecte: a) legile statului;
b) prezentul regulament şi regulamentul intern;ART. 118
(1) Elevii care săvârşesc fapte prin care se încalcă dispoziţiile legale în vigoare, inclusiv regulamentele şcolare, vor fi sancţionaţi în funcţie de gravitatea acestora.
(2) Sancţiunile care se pot aplica elevilor sunt următoarele:
a) observaţia individuală;
b) mustrare în faţa clasei şi/sau în faţa consiliului clasei/consiliului profesoral;
c) mustrare scrisă;
d) retragerea temporară sau definitivă a bursei;
e) eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile;
f) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi şcoală;
g) mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ, cu acceptul conducerii unităţii primitoare;
h) preavizul de exmatriculare;
i) exmatricularea.
(3) Toate sancţiunile aplicate elevilor sunt comunicate în scris părinţilor/reprezentantului legal. (nota: apropo de "foloasele necuvenite" de care parintii sa nu aiba habar)

Daca se instituie un sistem de sanctiuni pecuniare, pe care copilul nu le poate achita prin natura juridica a situatiei sale (parintii raspund material), mi se pare obligatoriu acordul parintilor in acest sens, consemnat in documentul de care vorbeati, al carui continut cadru este prevazut de acelasi act normativ :ACORD DE PARTENERIAT PENTRU EDUCAŢIE

I. Părţile semnatare:
1. Unitatea de învăţământ .........................., cu sediul în ................, reprezentată prin director, doamna/domnul .....................................
2. Beneficiarul indirect, doamna/domnul ....................., părinte/reprezentantul legal al elevului, cu domiciliul în ..........................................................
3. Beneficiarul direct, ..................................., elev.
II. Obiectul acordului: asigurarea condiţiilor optime de derulare a procesului de învăţământ prin implicarea şi responsabilizarea părţilor în educaţia copiilor/elevilor. III. Drepturile părţilor: drepturile părţilor semnatare ale prezentului acord sunt cele prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi în regulamentul intern al şcolii.
IV. Obligaţiile părţilor: se vor formula cel puţin responsabilităţi minime în domeniile: învăţământ, educaţie, securitate şi sănătate a elevilor, norme de conduită şi sistem de comunicare şcoală-familie.
1. ªcoala se obligă: ......................................................
2. Beneficiarul indirect - părintele/reprezentantul legal al elevului se obligă:
...........................................................................
3. Beneficiarul direct - elevul se obligă:
...........................................................................
V. Durata acordului: prezentul acord se încheie, de regulă, pe durata învăţământului obligatoriu.
VI. Alte clauze: vor fi înscrise prevederi legale, conform Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare, ale Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, ale Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Încheiat astăzi, ...... 2005, în 3 exemplare, în original, pentru fiecare parte.

Probabil ca ceea ce este aproape...utopic de dificil este atingerea consensului in privinta instituirii unor masuri de regulament interior. Unii parinti considera de exemplu ca purtarea uniformelor scolare "restrange dreptul copilului de a se exprima, de a-si dezvolta personalitatea, etc".
Consider ca in lipsa unui regulament ferm se perpetueaza stari regretabile in fata carora profesorii au din ce in ce mai putine parghii de contracarare. Si nu pot sa nu fac o comparatie cu unele institutii de invatamant cu renume incontestabil, pe care le-am vizitat, unde nu numai regulamentul intern, ci pana si cutuma (severa) sunt respectate cu strictete, pentru ca eficienta sistemului reprezinta garantia ca regulile pe care se bazeaza sunt bune, si nu invers...


Silvia Puskas.
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2010
godspeed, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exmatriculare elev din gimnaziu penru absente alina_25 alina_25 Poate fi un elev din gimnaziu exmatriculat daca are peste 40 de absente nemotivate si daca da care este procedura? Multumesc! (vezi toată discuția)
Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant - sanctionare disciplinara elevi Bestparents Bestparents Sancţiunile aplicate elevilor din învăţământul preuniversitar sunt stabilite de art. 118 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unit. de înv. ... (vezi toată discuția)
Exmatriculare din cauza absențelor. ma pot întoarce la liceu? Simonel23 Simonel23 Buna ziua! In clasa a 11-a semestrul 2 Aprilie, nu m am mai dus la școala, am fost exmatriculata din cauza absențelor. Am drept de reîntoarcere. As vrea sa ... (vezi toată discuția)