avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Recuperare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Recuperare

Buna ziua. O cunostinta de-a mea a fost surprinsa furand marfuri din magazin. Marfuri in valoare de sub 30 RON. 2 angajate ale magazinului au fost implicate. Una dintre ele voia sa solicite venirea personalului de paza, cealalta a sunat la Politie, dupa ce in prealabil i-au perchezitionat geanta. Din discutiile cu cele 2 angajate, cunostinta mea a aflat care este procedura obisnuita de recuperare a prejudiciului: se cheama serviciul de paza si cel prins furand este pus sa plateasca de 10 ORI valoarea bunurilor furate. In cazul cunostintei mele nu au procedat la fel. Angajata care a sunat la Politie era vizibil deranjata de faptul ca in ultimele 2 zile mai prinsesera alte 2 persoane furand, persoane care nu au lasat-o sa sune la Politie. Au fost de acord in schimb sa plateasca de 10 ori valoarea bunurilor furate.
Dupa ce agentii de politie au venit, cunostinta mea a ridicat in atentia politistilor aceasta problema, a recuperarii inzecite a pagubei. Erau 3 politisti prezenti, au intrebat sefa de magazin cum se procedeaza, aceasta linistita a marturisit tot, dupa care politistii i-au spus ca nu este legal cum procedeaza si asta a fost tot.
Am cateva intrebari:
1. A fost legal din partea angajatelor sa perchezitioneze geanta cunostintei sau trebuiau sa astepte sosirea Politiei?
2. Este legal modul in care magazinul intelege sa recupere paguba? Daca este ilegal si au fost acolo 3 politisti care au luat act de aceasta situatie, nu ar trebui ei sa se sesizeze? Nu este vorba tot de un furt calificat, de data asta din partea magazinului?
3. Daca magazinul procedeaza ilegal si politistii tac, cine si cum ar putea face ceva pentru ca astfel de abuzuri (in opinia mea) sa inceteze?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 15:33, 2 Aprilie 2008
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Tinere domn in caz de infractiune flagranta lucrurile nu stau chiar asa.Spre exemplu, daca o persoana fuge de la locul comiterii infractiunii cetatenii au dreptul sa o prinda.Deci, sa fuga dupa acea persoana si chiar sa o perchezitioneze.Nu este vorba de o actiune ilegala intrucat scopul este licit.Sper ca ati inteles esnta legii.
Cu plata de 10 ori a sumei aveti insa dreptate.

avocat Claudiu Lascoschi


De acord cu retinerea!
insa... care-i temeiul legal pentru o perchezitie de catre vanzatori sau chiar de catre serviciul de paza? Ca io n-am gasit nimic in cpp? Repet, vreau un raspuns ca-ntre juristi... adica insotit de textul legii care da unei simple persoane de drept privat dreptul de a perchezitiona!!! (sau eventual o hotarare a unei instante superioare care spune ca asta ar fi ok)
Nu trebuie uitat ca-n dreptul penal analogia mere doar in favoarea suspectului/inculpatului...
Nici eu nu vad temei legal pentru perchezitie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatiunile agentilor de paza carmen_25 carmen_25 Lucrez la un supermarchet si anume Cora.Agentii de paza sunt angajati Cora nu sunt o firma de securitate gen BGS sau altele.in urma cu cateva luni li s-a parut ... (vezi toată discuția)
Favorizarea infractorilor Cmtf Cmtf Favorizarea infractorilor,care au fost dovediti ca au furat. (vezi toată discuția)
Furt haine olanda lucianpreoteasa lucianpreoteasa Daca esti prins in Olanda pentru furt de haine din magazine cu prejudiciul de sub 200 E cu ajutorul unei genti captusite cu aluminiu si este prima fapta ce ... (vezi toată discuția)