Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipatã

Bună seara! Vă rog să mă ajutaţi cu un răspuns la următoarele întrebări: în ce condiţii se poate pensiona mama mea care este învăţătoare, născută pe 25 iulie 1953, angajată în învăţământ pe 1 septembrie 1973, cu toate gradele didactice obţinute şi fără nicio întrerupere de activitate? Ce penalităţi i s-ar aplica dacă ar dori să se pensioneze începând cu 1 septembrie 2011, când ar avea o vechime de 38 de ani şi cotizare completă? După cât timp ar putea beneficia de recalcularea pensiei la limită de vârsă, fără penalizări?
Mulţumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: danamarinescu , utilizator 10:58, 12 Ianuarie 2011
Poate sa-si deschida dreptul la pensie anticipata fara penalizare,stagiul de cotizare cerut de lege de 29 de ani fiind depasit cu peste 8 ani(cerut de lege).38-29=9.Conditia de varsta fiind desemenea indeplinita.
Legea 263/2010 Art. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.
Sper sa nu aiba o perioada de stagiu asimilat(cursuri universitare de zi) in cei 37 ani ceruti de lege pentru pensie anticipata fara penalizare.
Vă mulţumesc foarte mult pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot beneficia de pensie? liuca23 liuca23 Sunt nascuta in august 1953 ,lucrez in invatamant din 1sept 1973 fara intrerupere,deci o sa am o vechime in munca la 1 sept 2012 de 39 ani, este data cand as ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata,locuitor in zona miniera aloaurica aloaurica femeie,nascuta in 6.09.1957,muncesc si acuma cu 37 ani vechime,cu peste 30 de ani locuiti in zona miniera _baia mare.Cand pot iesi la pensie fara ... (vezi toată discuția)
Cand ma pot pensiona? ailicec ailicec sunt nascuta in data de 25 martie 1961 angajata la data de 06.08.1980 grupa I de munca 06.08.1980-31.03.1992 cand ma pot pensiona (vezi toată discuția)